Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  TCMB sürpriz yapmadı; yakın vadede faiz indirme sinyali yok

TCMB'nin faiz artırımları bitmemiş olabilir

ANALİZ:  TCMB sürpriz yapmadı; yakın vadede faiz indirme sinyali yok

TCMB politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB haziran ayı PPK toplantısında politika faizini geçen ay olduğu gibi, beklentilerle paralel %50 seviyesinde sabit bıraktı.

 

TCMB faiz artış kapısını açık tutmaya devam ediyor

Faiz kararı ile birlikte TCMB’nin açıklama metninde gene beklentilerimizle uyumlu olarak, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifadesini metinde tutmaya devam ettiğini görüyoruz. Buna göre, TCMB’nin ek faiz artışlarına kapıyı açık tuttuğu söylenebilir. Bununla beraber, TCMB’nin mevcut oyun planının, güçlü sermaye girişleri nedeniyle faiz artırımından kaçınmak olduğunu değerlendiriyoruz.

Bunlara ek olarak, TCMB yurtiçi talebin yavaşladığını belirtmekle beraber, halen enflasyonist düzeyde olmaya devam ettiğini düşünüyor. Bu da bize göre, TCMB’nin kısa vadede bir faiz indirim düşüncesinde olmadığına işaret ediyor.

Faiz indirim sürecini başlatmak için, TCMB’nin iç talepte çok daha somut bir şekilde soğuma işaretleri görmesi gerektiğini düşünüyoruz.

TCMB likidite politikasına vurgu yapmaya devam ediyor

Mayıs ayı PPK toplantısında faiz kararından daha fazla öne çıkan nokta, piyasada 500 milyar TL’ye ulaşan likidite fazlası nedeniyle, TCMB’nin attığı ZK artış kararları ve de kredi kısıtlamaları olmuştu. ZK artışları ilerleyen günlerde 700 milyar TL’ye varan likiditenin sterilizasyonu sağlamıştı. Ancak, devam eden sermaye girişleri ve TL mevduat hacmindeki düşüşlerle birlikte, TCMB’nin döviz alımları da hızlı bir şekilde devam ediyor. Şöyle ki, TCMB’nin swaplar hariç net döviz rezervlerinin son PPK toplantısından bu yana (17 Mayıs ile 21 Haziran arasında) -15 milyar $’dan 12 milyar $ artıya geçtiğini görüyoruz. Bu da kredi büyümesindeki yavaşlamayla beraber sistemdeki TL likidite fazlasına yol açmaya devam ediyor. TCMB’nin döviz alımlarıyla son günlerde sistemdeki TL likiditenin yeniden fazlaya doğru geçtiğini ve gecelik faizleri bazı günlerde %47’ye doğru baskıladığını takip ettik.

TCMB de bu nedenle bugünkü metinde likidite gelişmelerinin yakından takip edildiğini ve gerektiği taktirde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını da belirtiyor. Bu kapsamda, hemen olmasa da önümüzdeki günlerde yeni ZK artışlarının ve/veya likidite senedi gibi farklı sterilizasyon araçlarının ihracının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.

 

 

Serkan Gönençler, Baş Ekonomist, Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler