Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  TCMB faiz artış kapısını açık tutmaya devam ediyor

TL borçlanma faizlerindeki yükselişler ve kurların sakin seyri firmaları son dönemde dövizle borçlanmaya yönlendirmiş, buna bağlı olarak da döviz krediler son 1 ayda %6, sene başından beri de %15 oranında artış göstermişti.

ANALİZ:  TCMB faiz artış kapısını açık tutmaya devam ediyor

TCMB politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB mayıs ayı PPK toplantısında politika faizini geçen ay olduğu gibi, beklentilerle paralel %50 seviyesinde sabit bıraktı.

TCMB faiz artış kapısını açık tutmaya devam ediyor.  Faiz kararı ile birlikte  açıklama metninin de tamamen beklentilerimizle uyumlu olduğunu  söyleyebiliriz. Şöyle ki, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı  duruşun korunduğunu belirtirken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma  öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifadesini de  metinde tutmaya devam ediyor. Buna göre, TCMB’nin ek faiz artışlarına kapıyı  açık tuttuğu söylenebilir.

 

Faiz kararından daha önemli olan atılan TL sterilizasyon adımları oldu.

Bugünkü PPK toplantısı özelinde faiz kararından ziyade son dönemde TCMB’nin  yüklü döviz alımlarıyla ortaya çıkan fazla TL likiditesine ilişkin yapılacak  açıklamalar daha önemliydi. Örneğin, dün itibariyle açık piyasa işlemlerinden  (APİ) takip edilebilen likidite fazlası 500 milyar TL’yi aşmış, artan likiditeye  bağlı olarak da, gecelik ve bankalararası faizler nisan sonundaki %53 seviyelerinden %47’ye gerilemişti. TCMB de beklediğimiz gibi önce açıklama metninde “yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir” ifadesine yer verdikten sonra, likidite yönetimine ilişkin adımlar açıkladı.

 

Buna göre, fazla likiditeyi azaltmak amacıyla TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık (ZK) adımları tüm vadelerde yukarı çekildi. Bir diğer önemli adım olarak da, yabancı para kredilere aylık %2 artış sınırı getirilirken, aşan kısım için 1 yıl boyunca ZK tutulmasına karar verildi. TL borçlanma faizlerindeki yükselişler ve kurların sakin seyri firmaları son dönemde dövizle borçlanmaya yönlendirmiş, buna bağlı olarak da döviz krediler son 1 ayda %6, sene başından beri de %15 oranında artış göstermişti. Dolayısıyla, döviz kredileri sınırlandırılması kararı da makul karşılanmalı. Bu kararı hem büyümeyi yavaşlatma, hem de ileride ortaya çıkabilecek finansal riskleri sınırlamak anlamında olumlu karşılıyoruz. TCMB bunlar dışında KKM hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedeflerine  ilişkin çeşitli düzenlemeler açıkladı.

TL varlıklarına olan ilginin sürmesi likidite fazlasının devam etmesine yol  açabilir; ek ZK artışları gündeme gelebilir. Beklentimiz dahilinde TL  mevduatlara getirilen ZK adımları sistemden önemli miktarda likiditeyi  çekecektir. Ancak, TL  varlıklara olan ilginin hızlı bir şekilde devam ettiğini takip ediyoruz. TCMB’nin bugün açıkladığı veriye göre, mart sonunda -65,5 milyar $ seviyesindeki TCMB’nin swaplar hariç net rezervleri geçtiğimiz hafta (17 Mayıs haftası) 9 milyar $ daha iyileşerek -14,8 milyar $’a ulaştı. Biz analitik bilanço ve  TCMB’nin swap pozisyonuna ilişkin bu haftanın 3 günlük verilerine dayanarak 7 milyar $ daha iyileşme olduğunu hesaplıyoruz.

 

Özetle, TL varlıklarına olan ilginin sürmesi likidite fazlasının devam etmesine yol açabilir. Bu da beraberinde ek ZK artışlarını ya da daha uzun vadeli sterilizasyon enstrümanlarını gündeme getirebilir. TCMB’nin döviz alımlarından imtina etmesi durumunda ise kur üzerinde aşağı yönlü baskıların güçlendiğini görebiliriz.

 

 

 

Baş Ekonomist Serkan Gönençler, Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler