Sosyal Medya

Ekonomi

Akçay: Faiz indirim döngüsüne girilmedi

Enflasyon beklentilerinin çıpalanmadığını belirten TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu anda faiz indiriminin söz konusu olmadığını belirtti.

Akçay: Faiz indirim döngüsüne girilmedi

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters ile yaptığı görüşmede ekonomideki önemli gelişmelere ve beklentilerine değindi.

Akçay, enflasyon beklentilerinin hala çok karamsar olduğunu söyledi. Piyasa katılımcılarının ve firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin yakından izlendiğini belirten Akçay, özellikle hanehalkı tarafında enflasyon  beklentilerinde bir karamsarlık olduğunu söyledi. Sadece piyasa katılımcılarının beklentisinin TCMB yılsonu enflasyon öngörüsüne yakınsadığına değinen Akçay, faiz indirimi şu an gündemimizde değil mesajı verdi.

Söyleşisinde, özellikle firmaların enflasyon tarafında beklentilerinin üretim, istihdam üzerindeki etkilerine atfen Akçay, firmaların enflasyon beklentilerinin TCMB’nin dezenflasyon politikasının başarısı için önemine değindi.

Cevdet Akçay aynı zamanda Temmuz ayında yüksek açıklanması enflasyona yönelik yorum vererek enflasyonun Temmuz ayında beklentileri aşabileceğini belirtti. Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz’da aylık enflasyona 1.5 puan ilave katkı yaratacağını beklediklerini kaydetti.

Aylık enflasyonun hala oynak olduğunu söyleyen Akçay’ın, aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini belirtmesi önemli idi.

Akçay, para politikasında bir gevşeme döngüsünün değerlendirilmesinin ön koşulu aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş olmasıdır, dedi.

TCMB’nin piyasadaki likidite koşullarını da yakından izlediğini belirten Akçay, temel politika araçlarının politika faizi olduğunu ancak sterilizasyon araçlarını çeşitlendirmek için de gerekli adımları attıklarını yineledi. Cevdet Akçay, para politikasının yerini almış bankacılık sistemi regülasyonlarının da azaltıldığını ve sadeleştirildiğini söyledi.

Bu arada, Cevdet Akçay’ın bahsettiği enflasyon beklentilerine yönelik, TCMB’nin “sektörel enflasyon beklentileri anketi” sonuçları açıklandı. Buna göre, 2024 yılı Temmuz ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,8 puan azalarak yüzde 30,0 seviyesine, reel sektör için 1,2 puan azalarak yüzde 55,0 seviyesine gerilerken, hanehalkı için enflasyon beklentisi 0,5 puan artarak yüzde 72,0 seviyesine yükseldi.

Enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak yüzde 29,3 seviyesinde gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler