Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de Yeni Konut İnşaatı Haziran 2020’den Bu Yana En Yavaş Hızına Geriledi

ABD’de yeni konut inşaatları Mayıs ayında son dört yılın en düşük hızına gerilerken, faiz oranlarının yükselmesi konut sektörünün bu yılın…

ABD’de Yeni Konut İnşaatı Haziran 2020’den Bu Yana En Yavaş Hızına Geriledi

ABD’de yeni konut inşaatları Mayıs ayında son dört yılın en düşük hızına gerilerken, faiz oranlarının yükselmesi konut sektörünün bu yılın başlarında yakaladığı ivmeyi azalttı.

Perşembe günü açıklanan hükümet verilerine göre, konut başlangıçları geçen ay yıllık bazda %5,5 azalarak 1,28 milyona geriledi. Bu rakam Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette yer alan tahminlerin biri hariç hepsinin altında kaldı.

Gelecekteki inşaatlara işaret eden inşaat ruhsatları da %3,8 düşüşle yıllık 1,39 milyona gerileyerek Haziran 2020’den bu yana en zayıf seviyeye indi. İnşaat başlangıçları ve ruhsatlarındaki düşüşler çok aileli ve müstakil evler arasında geniş bir alana yayıldı. Müstakil evler için verilen ruhsatlar üst üste dördüncü ayda da düşerek son bir yılın en düşük hızına geriledi.

BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri bir notunda, “Pandemi kaynaklı kapanmalardan bu yana en zayıf ABD konut başlangıçları, kısıtlayıcı para politikasının oldukça ikna edici bir kanıtı,” dedi. “Artan nüfus ve işgücü bir miktar destek sağlarken, ABD’li konut inşaatçıları borçlanma maliyetleri düşene kadar daha yoğun olmayacak.”

Tüketici harcamalarının yanı sıra enflasyonun da düştüğünü gösteren son veriler, Fed’e faiz oranlarını düşürmeye başlaması için daha fazla güven vermeli, bu da mortgage oranlarını düşürecektir. Yine de ABD, fiyatları yüksek tutan ve birçok Amerikalıyı ev sahibi olmaktan alıkoyan büyük bir konut sıkıntısıyla karşı karşıya.

Lennar Corp. ve KB Home gibi büyük ev inşaatçıları yüksek faiz oranlarını cömert satış teşvikleriyle dengelemeye çalışıyor ve bu da talebi artırmaya yardımcı oluyor. Buna rağmen, şirketler sağlıklı marjlarını korumayı başardılar ve yöneticiler, daha düşük oranlı bir ortamın imtiyazları azaltmalarına izin verdiğinde daha da artabileceğini söylüyorlar.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler