Dünya Ekonomisi
ABD’de istihdam 303,000 artışla yeniden yükselişe geçti, işsizlik düştü
Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Cuma günü yayınladığı rapora göre tarım dışı istihdam, önceki iki aydaki istihdam artışlarının 22,000 yukarı yönlü revize edilmesinin ardından geçen ay 303,000 arttı.
ABD’de bordrolar Mart ayında son bir yılın en yüksek artışını gösterdi ve işsizlik oranı düşerek ekonomiye güç veren güçlü bir işgücü piyasasına işaret etti.
Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun Cuma günü yayınladığı rapora göre tarım dışı istihdam, önceki iki aydaki istihdam artışlarının 22,000 yukarı yönlü revize edilmesinin ardından geçen ay 303,000 arttı. Artış, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki tüm beklentileri aştı.
İşsizlik oranı, daha fazla insanın işgücüne katılması ve iş bulabilmesiyle %3,8’e düştü.
Mart ayındaki istihdam artışı, sağlık hizmetleri, inşaat ve pandemi öncesi seviyesinin üzerine çıkan eğlence ve konaklama sektörlerindeki hızlı işe alımlar sayesinde gerçekleşti. İstihdam artışlarının genişliğinin bir ölçüsü arttı.
Hazine getirileri yükseldi ve S&P 500 yükselişle açılırken, dolar yükseldi. Yatırımcılar, Federal Rezerv’in Haziran ayında faiz oranlarını düşürme ihtimaline ilişkin bahisleri azalttı.
BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri bir notunda, “ABD işgücü piyasası yavaşlamıyor, güçleniyor gibi görünüyor ve Fed’in gevşemesini geciktirme riski taşıyor,” dedi.
İşgücü piyasası, yüksek fiyatlar ve borçlanma maliyetleri karşısında Amerikalılara harcamalarını sürdürme gücü vererek ABD ekonomisinin dayanağı olmuştur. Fed yetkilileri geçtiğimiz yıl boyunca istihdam artışlarındaki ılımlılığı faiz indirimlerinin olası bir habercisi olarak işaret ederken, Cuma günkü veriler bu soğumanın boyutu ve enflasyon üzerindeki etkileri konusunda soru işaretleri yaratabilir.
Kazançlar, çalışma saatleri ve istihdamdaki değişikliklerin daha geniş bir okumasını sağlayan haftalık maaş bordrolarının toplam ölçüsü %0,8 artarak Ocak 2023’ten bu yana en büyük aylık artışla eşleşti.
Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada işgücü arzı ve talebinin daha iyi bir dengeye kavuştuğunu söyledi ve kısmen daha fazla göçü işaret etti. Politika yapıcılar borçlanma maliyetlerini düşürmek için acele etmediklerini ve gelen verilerin bu kararı yönlendireceğini vurguladılar.
Yetkililer önümüzdeki hafta tüketici ve üretici fiyatlarına ilişkin yeni rakamları görecek, ardından 30 Nisan-1 Mayıs toplantılarından önce tercih ettikleri enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Mart ayı okumasını görecekler.
Bloomberg Economics, “Mart ayı istihdam raporundaki manşet rakamlar genel olarak olumlu bir sürpriz yaptı; işe alımlar, toplam istihdam, katılım ve haftalık kazançların tümü beklentileri aştı. Bu da Fed’in enflasyonla mücadelede sabırlı davranarak ilk faiz indirimini daha da geciktirme ihtimalini artırıyor” açıklamasını yaptı.
İstihdam raporu iki anketten oluşmakta: biri bordro ve ücret verilerini oluşturan işletmeler ve diğeri işsizlik oranını üretmek için kullanılan daha küçük bir hane halkı anketi.
Hanehalkı anketi ayrıca, önceki üç aydaki düşüşün ardından Mart ayında yaklaşık yarım milyon artış gösteren kendi istihdam ölçüsünü de yayınlamaktadır. Birçok ekonomist, işsizlik başvuruları ve tüketici harcamaları gibi diğer göstergelerin güçlü kalması nedeniyle bu ölçümdeki son zayıflığı dikkate almadı.
Bu ankette ayrıca, Kasım ayından bu yana ilk kez %62,7’ye yükselen katılım oranı – çalışan veya iş arayan nüfusun payı – da yer almaktadır. 25-54 yaş arası işçilerin oranı %83,4’e gerileyerek son yirmi yılın en yüksek seviyesine yaklaştı ve Powell tarafından işgücü piyasasındaki sıkışıklığın bir kısmının giderilmesine yardımcı olduğu belirtildi.
Katılımın artması ücret baskılarının hafiflemesine de yardımcı olabilir. İşyerleri anketi, ortalama saatlik kazançların Şubat ayına göre %0,3 ve bir yıl öncesine göre %4,1 artarak 2021 ortasından bu yana en yavaş yıllık artış hızına ulaştığını gösterdi.