Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD verileri ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor

Geniş kapsamlı ekonomik veriler, ABD’nin yılın ilk yarısındaki büyümesinde hem Federal Rezerv’in daha uzun vadeli borçlanma maliyetlerini artırma politikasına hem…

ABD verileri ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor

Geniş kapsamlı ekonomik veriler, ABD’nin yılın ilk yarısındaki büyümesinde hem Federal Rezerv’in daha uzun vadeli borçlanma maliyetlerini artırma politikasına hem de süregelen enflasyona bağlı olarak bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Hükümet, ekonominin ana motoru olan kişisel harcamaları ilk çeyrekte yarım puan düşürerek yıllık %1,5’e çekti. Perşembe günü ayrı ayrı açıklanan veriler, bazı iş ekipmanlarının sipariş ve sevkiyatlarında düşüş, son iki yılın en geniş ticaret açığı, istihdam piyasasındaki zayıflık ve ev alımlarındaki düşüşü gösterdi.

Comerica Bank’ın baş ekonomisti Bill Adams bir notunda, “Ekonomi, 2023’ün ikinci yarısında trendin üzerinde bir büyümenin ardından 2024’ün ilk yarısında düşük viteste çalışıyor,” dedi. “Reel GSYH ilk çeyrekte düşük seyretti ve ikinci çeyrekte perakende satışlar ve konut faaliyetlerinde yumuşama devam etti.”

Atlanta Fed’in GDPNow tahmini, Perşembe günkü verilerden önce %3 olarak öngörülen ikinci çeyrek büyümesini şimdi %2,7 olarak belirliyor.

Veriler, faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinde tutan Fed politikasının, tüketim mallarından ev alımlarına ve iş ekipmanlarına kadar her şey için borçlanmayı daha pahalı hale getirerek talebi nasıl azalttığını vurguluyor. Yetkililer, ekonomik faaliyetlerdeki ılımlılığın enflasyonu daha da düşüreceğini umuyor.

Perşembe günü yayınlanan bir başka rapor, %7 civarındaki mortgage oranlarının konut piyasası üzerindeki etkisini ortaya koydu. Ulusal Emlakçılar Birliği’nin daha önce sahip olunan evler için sözleşme imzalama endeksi 2001 yılına kadar olan kayıtlardaki en düşük seviyeye geriledi.

Cuma günü açıklanacak aylık rakamların Mayıs ayı kişisel harcamalarında ılımlı bir toparlanma göstermesi beklenirken, mali zorlanma işaretleri önümüzdeki aylarda daha soğuk bir büyümeye işaret ediyor. Enflasyondan arındırılmış vergi sonrası kişisel gelir, ilk çeyrekte bir önceki yıla kıyasla sadece %1,5 artarak 2022’den bu yana en küçük yıllık artışı kaydetti.

Dahası, harcamaları besleyen gelir artışının ana kaynağı olan işgücü talebi de ılımlı seyrediyor. İşsizlik yardımı alan kişi sayısının bir göstergesi olan sürekli işsizlik başvuruları 2021’den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bu da işsiz kalan Amerikalıların başka bir iş bulmasının daha uzun sürdüğünü gösteriyor.

İşletmeler de artan borçlanma maliyetlerinin sıkıntısını hissediyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, uçak ve askeri teçhizat dışındaki ekipman yatırımlarının bir göstergesi olan temel sermaye malları siparişlerinin değeri bu yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

Hükümetin gayrisafi yurtiçi hasıla raporunda ekipman yatırımlarının hesaplanmasına yardımcı olan bir rakam olan çekirdek sermaye malları sevkiyatları son üç ayın en yüksek seviyesi olan %0,5 azaldı.

Yerli üreticiler ayrıca ihracat talebini düşürme riski taşıyan daha güçlü bir ABD doları ile de karşı karşıya. ABD para birimi bu yıl Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentisiyle tırmanışa geçti.

Hükümetin önceden açıklanan ekonomik göstergeler raporu, ihracatın düşmesiyle ABD’nin mal ticareti açığının Mayıs ayında son iki yılın en geniş seviyesi olan 100,6 milyar dolara yükseldiğini gösterdi. Rapor aynı zamanda toptancı ve perakendecilerin stoklarında da artış olduğunu gösterdi ki bu da ticaret açığının ikinci çeyrek GSYH üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler