Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Trump’dan yeni bomba:  “Ben para politikasını Fed’den iyi bilirim”

Trump yeniden seçilerse, piyasaları salıncak gibi oynatacak vaatler yapıyor

Trump’dan yeni bomba:  “Ben para politikasını Fed’den iyi bilirim”

 

Bloomberg’e göre, Trump ikinci kez seçilirse, Fed’in bağımsızlığına müdahale edebilir. Trump’ın ayrıca tüm Çin ithalatına %60, diğer  bilumum ithalata da %10 vergi koymayı planladığını hatırlatalım.  Danışmanları ise Amerikan şirketlerinin rekabet gücünü desteklemek için doların devalue edilmesi görüşünü savunuyor.

Trump’ın başkan seçilmesi halinde Beyaz Saray’ın ekonomi politikasında köklü değişikliklere gitmesi olasılığı, ilerleyen aylarda piyasalar için yeni bir endişe kaynağı olabilir. Bu hafta yayınlanan anketlere göre, Biden’in yerine Demokrat Parti adayı seçilen Kamala Harris büyük bir atak yapıyor, ama Trump “salıncak eyaletlerde” hala önde. “Salıncak eyaletler” her seçimde el değiştiren ve başkan seçimine yüksek sayıda delege gönderen eyaletler.

 

 

Bloomberg haberi şu şekilde:

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, başkanın faiz oranları ve para politikası konusunda söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Bu, ABD Merkez Bankası’nın uzun süredir devam eden siyasi aktörlerden bağımsız hareket etmesi prensibine aykırı. Trump Perşembe günü Palm Beach’teki Mar-a-Lago kulübünde düzenlediği basın toplantısında “Ben (faizleri öngörerek) iş hayatımda çok para kazandığımı düşünüyorum. Çok başarılıydım,” dedi. “Ve çoğu durumda Fed  FOMC veya başkandan daha iyi bir içgüdüye sahip olduğumu düşünüyorum.”

Trump, Beyaz Saray’ın faiz oranları üzerinde daha fazla söz sahibi olmamasından duyduğu hayal kırıklığını sık sık dile getiriyor. Perşembe günü, Jerome Powell’ı faiz oranlarının belirlenmesinde “bazen erken ve bazen geç” davrandığı için eleştirdi.

Powell, siyasi baskının Fed’in karar alma sürecini etkilemesine izin vermeyeceği sözünü verdi. 1970’lerin sonlarından bu yana, başkanlar geleneksel olarak ABD merkez bankası faiz politikası konusunda alenen eleştiri yapmazlar.

 

Powell ve meslektaşları, enflasyonu bastırmak amacıyla gösterge faiz oranlarını 20 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde tutuyor. Ancak işgücü piyasasının zayıflaması ve özellikle Temmuz ayında işsizlik oranının %4,3’e yükselmesinin ardından, bazı ekonomistler Fed’i faizleri düşürmek için çok uzun süre beklediği için eleştirdiler.

Fed FOMC’nin bazı eyaletlerde erken oylamanın başlamasının ardından, Eylül toplantısında faiz oranlarını düşürmeleri bekleniyor. Trump, Fed’in seçime bu kadar yakın bir zamanda faizleri düşürmesi gerektiğine inanmadığını söyledi. Ancak kampanya konuşmalarında ikinci dönemi kazanması halinde oranların düşürülmesini istediğini sık sık dile getirdi.

Trump, yürütme organının faiz oranları konusunda nasıl bir role sahip olması gerektiğini konusunda sık sık fikir değiştiriyor. Bu yazın başlarında Bloomberg Businessweek’e verdiği röportajda Trump, Fed’in faiz oranlarını düşürebilmesi için Beyaz Saray’ın firmaların maliyetlerini düşürmeye odaklanacağını söyledi. Geçtiğimiz hafta Pensilvanya’da düzenlenen bir mitingde Trump, faiz indirimlerini Beyaz Saray’ın yetki alanına giren politikalarla karıştırdı.

Trump, 31 Temmuz’daki kampanya etkinliğinde, “Piyasa düzenleyici kuralları gevşeteceğiz, enerji fiyatlarında kesintiler, faiz oranlarında indirimler yapacağız ve bu sayede fiyatları çok hızlı bir şekilde aşağı çekeceğiz” demişti.

 

Kaynak:  Bloomberg, Trump Wants Presidents to Have Some Say Over Interest Rates

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler