Sosyal Medya

Döviz

Tahvil yatırımcıları Fed Nokta Grafiğinde güncellemeye dikkat kesildi

Fed açıklamasında en yakından takip edilecek detay aşağıda

Tahvil yatırımcıları Fed Nokta Grafiğinde güncellemeye dikkat kesildi

2024’te “daha yüksek-daha uzun faiz” beklentisini kabullenen tahvil yatırımcıları, 2025 ve sonrasında nasıl bir oyun oynayacaklarına dair ipuçları için bu haftaki Federal Rezerv toplantısına bakıyor.

Yatırımcılar Çarşamba günü politika yapıcıların nokta grafiği olarak bilinen en son üç aylık ekonomik ve faiz oranı projeksiyonlarını ayrıştırmaya çalışırken, Hazine tahvilleri Salı günü yükselişe geçti. Mart ayı itibariyle, yetkililer 2024 yılında üç çeyrek puanlık indirim sinyali veriyordu, ancak güçlü Mayıs ayı istihdam büyümesi de dahil olmak üzere güçlü ekonomik veriler karşısında bu tahmini küçültmeleri bekleniyor.

Fed’in iki günlük toplantısını tamamlamasına saatler kala, enflasyona ilişkin yeni bir veri, fiyatların merkez bankasının konfor alanının oldukça ötesinde seyrettiğini gösterecek. Veriler Fed’e yakın zamanda faiz indirimi için çok az alan tanırken, yatırımcılar şimdi gelecekteki gevşemenin, birçok kişinin beklediği bir dizi indirimin aksine, gelecek yıla kadar sadece küçük bir politika değişikliği anlamına gelip gelmeyeceğini tartışıyor.

Aradaki farkın büyük piyasa sonuçları olabilir.

WisdomTree’de sabit gelir stratejisi başkanı olan Kevin Flanagan, “Sayfayı hızla 2025’e çevireceğiz,” dedi. Flanagan, “Bu yıl bir ya da iki kesinti olabilir, ama gelecek yıl kaç tane olacak?” dedi. “Bu yılın ikinci yarısına girerken bu konu hızla ilgi odağı haline gelecek.”

Fed, ekonominin oldukça güçlü seyretmesi nedeniyle Temmuz ayından bu yana %5,25 ile %5,5 arasındaki iki on yılın en yüksek politika faizi aralığını korudu ve iki yıllık Hazine getirileri %5’in hemen altında, 10 yıllık faizler ise %4,5 civarında seyretti.

Piyasa bu yıl için iki çeyrek puanlık faiz indiriminden daha azını fiyatlarken, genel düşünce ekonominin nihayetinde soğumasıyla birlikte bir gevşeme döngüsünün devreye gireceği yönündeydi. Ancak marjlarda bu durum değişmeye başladı. Fed politika faizlerinin önümüzdeki yıl ve 2026’ya kadar yüksek kalacağına yönelik pozisyon alan işlemler, son faiz oranı opsiyon işlemleriyle arttı.

Opsiyon tacirleri swap piyasasındaki muadillerine kıyasla daha şahin bir tutum sergilerken, Mart 2026 opsiyonları kabaca %5,75’lik bir Fed faizi hedeflerken, swaplar o zamana kadar %4 civarında bir faiz oranına işaret ediyor. BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin, enflasyonun Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde seyretme olasılığı göz önüne alındığında, tahvil piyasasının “gecikmiş bir gevşeme döngüsünün” nihayet geleceğini öngörme konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tahvil piyasasının “bunun sığ bir kesinti döngüsü olduğu gerçeğine uyum sağlama” ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Piyasa bu yıl için iki çeyrek puanlık faiz indiriminden daha azını fiyatlarken, genel düşünce ekonominin nihayetinde soğumasıyla birlikte bir gevşeme döngüsünün devreye gireceği yönündeydi. Ancak marjlarda bu durum değişmeye başladı. Fed politika faizlerinin önümüzdeki yıl ve 2026’ya kadar yüksek kalacağına yönelik pozisyon alan işlemler, son faiz oranı opsiyon işlemleriyle arttı. Opsiyon tacirleri swap piyasasındaki muadillerine kıyasla daha şahin bir tutum sergilerken, Mart 2026 opsiyonları kabaca %5,75’lik bir Fed faizi hedeflerken, swaplar o zamana kadar %4 civarında bir faiz oranına işaret ediyor. BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin, enflasyonun Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde seyretme olasılığı göz önüne alındığında, tahvil piyasasının “gecikmiş bir gevşeme döngüsünün” nihayet geleceğini öngörme konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tahvil piyasasının “bunun sığ bir kesinti döngüsü olduğu gerçeğine uyum sağlama” ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

TJM Institutional’da stratejist olan ve on yıllardır borç türevleri piyasalarında çalışan David Robin, “Önemli olan noktalar,” diyor. “Ya iki hamle ya da daha düşük. Ve 2024 için en az iki ya da üç noktanın bire indiğini ya da hiç inmediğini görmek bizi hiç şaşırtmaz.”

Ekonominin dayanıklılığı ve %5 artı Fed fon oranına rağmen gevşek finansal koşullar, politikanın gerçekten kısıtlayıcı olmadığı ve yükselmesi gerekebileceği yönündeki konuşmaları teşvik etti. Daha Fazla Oku: El-Erian, Güçlü İstihdam Verilerinin Temmuz Faiz İndirimine Kapıyı Kapattığını Söyledi JP Morgan Asset Management portföy yöneticisi Priya Misra, “Veriler genel olarak karışık olduğu için politikanın kısıtlayıcı olup olmadığı tartışması devam edecek,” dedi. “Güçlü işgücü arzı var ancak tüketici güveni ve küçük işletmelerden işe alım niyetleri zayıflıyor.”

 

Noktalara gelince, FOMC’nin 2024 için medyan iki ve 2025’te üç kesinti sinyali vermesini ve “Başkan Powell’ın noktaların bir tahmin değil, verilerin bir fonksiyonu olduğunu vurgulamasını” bekliyor. Daha Yüksek Uzun Vadeli Faizler RBC BlueBay Asset Management’ın baş yatırım yetkilisi Mark Dowding, Fed’in %2,6 ile çok düşük olduğunu düşündüğü nihai faiz oranına odaklanmış durumda. Fed yetkilileri Mart ayında uzun vadeli politika ölçütü için görünümlerini %2,5’ten %2,6’ya yükseltti. “Şu anda enflasyonun aşırı yükselmeye devam ettiği bir dünyadayız” ve bu uzun vadeli nokta “%3’ün kuzeyinde bir yerde” %2,75’e doğru kayıyor. Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentilerine daha yakın bir piyasa, Dowding’in “büyük ölçüde ABD’deki borç seviyeleri nedeniyle” daha uzun vadeli Hazine tahvilleri konusunda dikkatli olunmasını savunmasına neden oluyor.

Bu nedenle, kısa vadeli getirilerin uzun vadeli borçlardan daha hızlı düştüğü dikleştirici ticareti tercih ediyor – ancak bu konumlandırma son zamanlarda işe yaramadı. “Sonunda tavukların tünemek için eve geleceğini ve eğrinin biraz dikleştiğini göreceğinizi düşünüyoruz” dedi. Invesco’nun baş küresel piyasa stratejisti Kristina Hooper, çok agresif bir faiz indirimi döngüsü beklemediğini söyledi. Bunun yerine, riskli varlıklar için bir ortamı ve ekonomik büyümede yeniden hızlanmayı destekleyecek “daha kademeli” bir hız görüyor. Hooper Pazartesi günü Invesco’nun yıl ortası görünüm çağrısında “Fed’in faiz indirmediği her gün ekonomi üzerinde psikolojik ve gerçek bir etki yaratıyor,” dedi. “Bununla birlikte, ABD ekonomisinin dirençli olduğunu düşünüyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler