Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Scope Fransa’nın kredi notunu düşürdü

Kontrolden çıkan bütçe açıkları kredi derecelendirme kuruluşlarını kızdırdı

Scope Fransa’nın kredi notunu düşürdü

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, kamu maliyesinin sürekli kötüleşmesi ve zorlu siyasi görünüm nedeniyle Fransa’nın kredi notunu düşürdü. Scope Ratings’ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun dönem notları “AA”dan “AA-“ye çekildi. Kısa dönem yerel ve yabancı para cinsinden notları “S-1” olarak teyit edildi.

 

Kredi notunun görünümü not indiriminin ardından “negatif”ten “durağan”a revize edildi. Scope, beklenenden yüksek mali açıklar ve genel hükümet borcunda istikrarlı bir artışla karakterize edilen kamu maliyesinin sürekli bozulmasını not indiriminin gerekçelerinden biri olarak gösterdi.

Ayrıca, 2024 erken yasama seçimlerinin ardından gelen zorlu siyasi görünümün, başkanlık, hükümet ve parlamento arasındaki siyasi uyum seviyesini düşürürken parlamento parçalanmasını daha da artırdığına işaret edildi.  (Foreks Haber Merkezi, [email protected])

 

Scope’un darbesi, Fitch’in Fransa’nın kredi notuna ilişkin değerlendirmesini olumsuza indirmesinden bir hafta sonra geldi. Moody’s’in de yakında değerlendirmesini güncellemeyi planladığı bildiriliyor.  Bir hafta sonra ülke başka bir sınavla karşı karşıya kalacak. Bu yılın başında Fransa’nın notunu düşüren S&P’nin 29 Kasım’da açıklanması bekleniyor.

Yatırımcılar kötü haberlere Fransız mali varlıklarını satarak tepki gösteriyor.  Ülkenin Alman 10 yıllık Bund tahvili  üstüne ödediği prim bu yılın başındaki 50 baz puanın altından 80 baz puana yükseldi. AMB’nın daha hızlı faiz indirimi beklentisinin Fransa ve İtalya gibi borç yüklü ülkelerin daha iyi performans göstermesine yardımcı olmasıyla bu prim son günlerde 71 baz puana geriledi.

 

Mali durumu istikrara kavuşturmak amacıyla, Başbakan Michel Barnier’in hükümeti geçen hafta, bütçe açığını bu yılki  milli gelirin %6,1’den  %5’ine indirmek için 60 milyar Euro harcama kesintisi ve vergi artışını içeren 2025 bütçe planını sundu.

 

Scope, parçalanmış parlamentonun muhtemelen hükümet tarafından planlanan bazı önlemleri değiştireceği için gelecek yılın bütçe açığının yalnızca %5,2’ye daralmasını beklediğini söyledi. (Bloomberg)

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler