Borsa
SABAH Raporu: Gözler FED toplantısında olsa da BoJ’dan tarihi karar!
Dün hem içeride hem de dışarıda ilginç bir günü geride bıraktık. Evvelki gün Türk hisse senetlerinde hâkim olan satıcılı seyri…
Dün hem içeride hem de dışarıda ilginç bir günü geride bıraktık. Evvelki gün Türk hisse senetlerinde hâkim olan satıcılı seyri İsrail – Türkiye ilişkilerinde yaşanan bozulmaya ve karşılıklı açıklamalara bağlamıştık. Dün tam olarak nedenini anlayamasak da satış baskısı belli ölçüde devam ettiğini gördük. Bankacılık endeksi %2,6 gerilerken, Garanti Bankası hisse fiyatındaki %6’lık düşüşün ön plana çıktı! Bilanço öncesi yaşanan bu sert düşüşü kâr realizasyonu olarak yorumlamak istedik.
USDTRY kuru bildiğimiz seviyelerde ve kamunun kontrolünde 33,05 – 33,10 arasında salınırken, küresel cephede ise merkez bankaları kararları ve beraberinde devasa teknoloji şirketler bilançoları öncesinde bekle ve gör stratejisinin gergin bir havanın eşliğinde hâkim olduğunu gördük.
ABD’de teknoloji şirketleri önderliğinde satış baskısının korunduğunu görüyoruz. Yapay Zekâ’nın (AI) poster coçuğu Nvidia, dün de kâr satışlarına sahne olarak günü %7 gibi sert bir oranda değer kaybı ile tamamladı. Nvidia’nın Haziranın üçüncü haftası test ettiği zirve seviyeden %27 aşağıda olduğunu not edelim. Her çılgınlık dönüp dolaşıp bir gün normalleşiyor! Öte yandan, Microsoft, bulut işindeki büyüme yavaşlamasına rağmen bu mali yılda yapay zekâ altyapısını geliştirmek için daha fazla para harcayacağını açıkladı.
Teknolojideki büyük yatırımların getirisinin Wall Street’in umduğundan daha uzun sürebileceğine işaret etmesi ile kapanış zili ardından bir ara %7 düşen Microsoft, geceyi %4 kayıpla tamamladı. Büyük teknoloji şirketleri, üretken yapay zekâ patlamasından yararlanmak için veri merkezlerine milyarlarca dolar harcıyor. Yatırımcılar AI’daki devasa yatırımlardan daha fazla sonuç görmek için sabırsızlanırken, teknoloji şirketlerinde satışların derinleştiğini not edelim.
İsrail ordusu, üç gün önce Lübnan silahlı grubunu suçlayarak 12 gencin ölümüne yol açan sınır ötesi roket saldırısına misilleme olarak, dün akşam Beyrut’a düzenlenen hava saldırısında Hizbullah’ın en üst düzey komutanını öldürüldü. Öte yandan, Hamas lideri İsmail Haniyeh’in de Tahran’daki ikametgahı vuruldu ve bu saldırı sonucunda kendisi ve bir korumasını hayatını kaybetti. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, küresel talepteki düşüşe paralel yaklaşık olarak iki ay aradan sonra 78 dolar seviyesine kadar gerilemesi ardından, Ortadoğu’da artan tansiyon ile bu sabah 79 dolar seviyesine toparlasa da, küresel cephede risk göstergelerinin tırmandığını iddia edemeyiz. Yine de, altının ons fiyatı bu hafta %1,3 yükselerek 2,415 dolara gelirken, benzer bir şekilde gümüş de %2,5 artarak 28,60 dolar seviyesine yükseldi.
Venezuela’da ise hafta sonu demokratik olarak sonuçlanmadığı iddia edilen seçim sonrası sokaklar karışırken en az 11 kişinin de hayatını kaybetti. Başkan Maduro’dan, muhalefet, seçimi ezici bir zafer ile kaybettiğini kabul etmesi talep ediliyor.
FED’in dün başlayan ve bu gece KKTC saati ile 21:00’de sonuçlanacak olağan FOMC toplantısında faiz oranlarının sabit tutulmasına lâkin 18 Eylül toplantısını işaret ederek faiz indirim sinyali vermesini bekliyoruz. Karar ardından mikrofon karşısına geçecek Başkan Powell’ın basın toplantısında özellikle soru cevap kısmında vereceği ipuçları yakından takip edilecektir. Bültenimizi kaleme aldığımız sabah erken saatlerde ise gözümü Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararına çevirdik. BoJ, beklentilere paralel kısa vadeli faiz oranını %0-%0,1 aralığından %0,25 seviyesine yükseltti. Gerektiği takdirde faiz artırmaya devam edeceğini belirten BoJ, her çeyrekte planlanan aylık tahvil alımlarını da yaklaşık 400 milyar YEN azaltacağını söyledi.
Henüz haberin taze olması nedeniyle sağlıklı yorum yapmaktan ya da piyasa yansımasını yorumlamaktan çekiniyoruz. Karar sonrası Japon Yeni ve Asya borsalarında büyük bir volatilite görüyoruz. Karar öncesinde son haftalarda ciddi anlamda toparlanma kaydeden yaralı aslan Japon Yeni, dolar başına, 152-153 seviyelerinde denge bulmaya çalışırken, YEN cephesindeki hareketlerin gelişmekte olan ülke para birimlerini direkt olarak etkilediğini (carry trade: düşük faizli para birimini sat yüksek faizli para birimini al) göz ardı etmemek gerekiyor! Bu bağlamda, ucuz para biriminin faizinin artması, carry trade pozisyonlarının da kapanmasına neden olabilir! Bu bağlamda, JPY’nin Türk Lirası üzerinden dikkatle izlenmesinde yarar görüyoruz. USDTRY bu sabah karar ardından erken saatlerde 33,10 seviyesinin üzerine yükseldi!
Mali piyasaların gündeminde bugün her ne kadar gece geç saatlerde açıklanacak FED kararı olsa da, veri takvimi yoğun görünüyor: Türkiye’de turizm gelirleri, dış ticaret dengesi ve Hazine iç borçlanma stratejisi, dışarıda ise Almanya perakende satışlar, işsizlik, Euro bölgesi enflasyon, ABD Chicago PMI ve bekleyen konut satışları takip edilebilir.
TCMB rezerv biriktirmeye devam ediyor…
Analitik bilançoya göre, 29 Temmuz’da net yabancı para pozisyonu 0,8 milyar dolar daha iyileşerek, swap ve kamu dövizleri hâriç manşet rakam 17,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Pozisyondaki iyileşmeyi sadece döviz alımlarına da bağlamamak gerekiyor keza yaz aylarında turizm gelirleri ve ihracat da ciddi anlamda destek sağlıyor. Bu bağlamda, yerel seçimler sonrası 1 Nisan tarihi baz alınırsa, TCMB’nin net yabancı para pozisyonu 92,5 milyar dolar gibi rekor bir iyileşme kaydetti. Bir dönem çok konuşulan eksi rezerv konusunun da artık rafa kalktığını rahatlıkta söyleyebiliriz.
Kaynak: Kıbrıs İktisat Bankası
Yazar: Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu