Borsa
SABAH Raporu: Gözler 33 ayın dibine gerileyecek FED’in favori enflasyon göstergesi PCE’de
USDTRY kuru kamu otoritesinin kontrolünde her gün bir adım daha yukarıya sloganı ile 31,20 seviyesini de devrirken, 5 yıl vadeli CDS risk primi neredeyse son 3 yılın en düşük seviyesi olan 285 baz puandan işlem görüyor. Tahvil faizleri ise göreceli sakin bir seyir kaydetti.
Türk mali piyasalarında -özellikle de hisse senetlerinde- son günlerde satış baskısının hâkim olduğunu görüyoruz. Hafta başı kaleme aldığımız bültenimizde, psikolojik olarak endeksin 3 dolar seviyesine gelmesi, yüklü halka arzların sistemden para çıkışına neden olması (yeni kaynak girişinin eksikliği) ve belki de Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kararnamesinde yer alan 37 düzenleme için iptal kararı vermesinin getirdiği kombine etki ile ana endeks son 2 günde %3,3 geriledi.
Türk mali piyasaları denince en hareketli olan piyasa olarak hisse senetlerine işaret etsek de, alternatif piyasalarda havanın sakin olduğunu görüyoruz. USDTRY kuru kamu otoritesinin kontrolünde her gün bir adım daha yukarıya sloganı ile 31,20 seviyesini de devirirken, 5 yıl vadeli CDS risk primi neredeyse son 3 yılın en düşük seviyesi olan 285 baz puandan işlem görüyor. Tahvil faizleri ise göreceli sakin bir seyir kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Ocak 2024 dönemine ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 artarak 19,99 milyar dolar olurken, ithalat ise %22 azalarak 26,22 milyar dolar. Bu sonuçlarla dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %56,4 azalışla 14,3 milyar dolar düzeyinden 6,23 milyar dolar seviyesine geriledi. Her ne kadar dış ticaret açığında -uygulanan rasyonel politikalarla- azalma olsa da, aylık olarak yaklaşık 6 milyar dolar açığın yıllık karşılığı 72 milyar dolar açık seviyesine denk gelerek GSYIH’nın içinde önemli bir yer tutuyor. Açığın daha da daralması için talebin de biraz daha soğuması gerekiyor.
ABD’de bugün açıklanacak FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE verisi öncesinde dün küresel piyasalarda -veri akışının da sakin olmasını yardımı ile- fiyat boylarının kısaldığını gördük. Reuters anketine göre Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisinde yıllık artış oranının %2,8 ile Nisan 2021’den bu yana (neredeyse son 3 yılın) en düşük düzeyinde gelmesi bekleniyor.
Hatırlanacağı üzere, yılbaşında, piyasalar, FED’in faiz indirimlerine Mart ayında başlamasını beklerken, son dönemde gelen güçlü veriler ardından beklenti Haziran ayına ertelendi. Yılbaşında toplam 150 baz puan seviyesine yükselen faiz indirim fiyatlamasının (abartılı olduğunu söylemiştik) yerini 75 baz puan faiz indirimine (3 x 25 baz puan) terk ettiğini bir kez daha not edelim.
ABD borsaları, FED’in bundan sonra faiz görünümüne ya da yol haritasına ışık tutacak önemde PCE verisi öncesinde dün akşam hafif de olsa gerilerken, son dönemde şaha kalkan teknoloji hisseleri satış baskısında ön planda kaldı. Piyasalara yön teşkil eden ABD’nin 10 yıllık tahvil faiz getirisinin %4,25 – 4,30 bandında salınmasına paralel altının da ons fiyatı 2,035 dolar seviyesinde sakin bir seyir izlemeye devam ederken, USDTRY kurunda yaşanan yükselişe paralel gram altın TL bazında 2,042 seviyesine yükselerek her gün rekorunu bir adım daha yukarıya taşımaya devam etti.
Direnişin parası Bitcoin’in 57,500 dolar seviyesindeki 3. hedefimize de ulaşması ardından dün akşam bir ara 64bin dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Akabinde, kripto para borsası Coinbase, çok sayıda kullanıcının bakiyesini $0 olarak göstermesi ardından yaşanan panikle kısa bir süre içinde 4bin dolar geriledi. Coinbase, “varlıklarınız güvende” olduğunu ve sorunu araştırdıklarını belirten bir açıklama yapması ardından tekrar 62,500 dolar seviyesine toparlandığını gördük.
3 yılı aşkın bir sürenin en büyük aylık kazancına imza atmaya hazırlanan bitcoinin gözünü tüm zamanların zirvesine ($69bin) diktiğini düşünüyoruz. Akabinde, keşfedilmemiş sularda ne kadar mesafe kat edeceğini teknik bir bakış açısıyla paylaşacağız.
Yeni gün başlangıcında, PCE verisi öncesinde Asya piyasalarının yön bulmakta zorlandığını görüyoruz. Japonya borsası zirve seviyelerde kâr satışları ile karşı karşıya kalırken, Çin ve Hong Kong cephesinde ise alıcılı bir seyir görüyoruz. Japonya’nın ocak ayı fabrika üretimi son 4 yılın en hızlı düşüşüne işaret etmesi de geçen yılın sonlarında resesyona giren bir ekonominin kırılganlığıyla ilgili endişeleri artırdı.
ABD Kongresi’ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Çarşamba günü, 30 Eylül’de sona erecek mali yıl için çeşitli federal programları finanse eden 12 yıllık yasa tasarısının ilerletilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını ve ayrıca Cumartesi günkü hükümet kapanmalarını da önleyebileceklerini duyurdular.
Her ne kadar gözler PCE verisinde olsa da, TÜİK TSİ10.00’da 4Ç23 dönemi GSYIH büyümesini açıklayacak. Anketlere göre yıllık büyüme oranının %3,5 olması ancak önceki çeyreğe göre ekonominin bir miktar da olsa daralması bekleniyor.
Her hafta Perşembe günü olduğu üzere Türkiye’de TCMB ve BDDK’nın bültenlerini dikkatli bir şekilde irdeleyeceğiz. Seçim ekonomisinin başlaması ve buna bağlı olarak sermaye girişinin zayıflaması ve döviz talebinin artmasının yanı sıra dış açığın da yüksek olduğu mevsime girilmesinin yardımı ile TCMB’nin net rezervlerinde yaşanan yılbaşı sonrası erimenin ne kadar arttığına bakacağız. Almanya enflasyonu da göz ucuyla da olsa takip edilecektir.
Kıbrıs İktisat Bankası sabah bülteninden, yazar: Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu