Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

SABAH Bülteni:  Fransa’da ilk tur seçimler yaklaşırken, Frexit endişesi büyüyor!

Uzun Bayram tatili dönüşünde herkese güzel bir günaydın diyerek kısa bir bülten ile haftaya hep birlikte karşılayalım. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un…

SABAH Bülteni:  Fransa’da ilk tur seçimler yaklaşırken, Frexit endişesi büyüyor!

Uzun Bayram tatili dönüşünde herkese güzel bir günaydın diyerek kısa bir bülten ile haftaya hep birlikte karşılayalım.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un başarısız Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası riskli bir şekilde Meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından ilk tur seçimleri bu hafta sonu, ikinci tur ise 7 Temmuz tarihinde yapılacak. Hatırlanacağı üzere, Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi Avrupa Birliği seçimlerinde oyların yaklaşık %32’sini alarak Macron’un merkezci ittifakını (%15) ezici bir şekilde yenmişti. RN, kadın oylarının %30’unu alarak 2019 AB seçimlerine göre 10 puanlık bir artış sağladı. RN partisi ve müttefikleri, İpsos anketine göre parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların %35,5’ini alarak önde görünürken, Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakının %29,5 oy oranı ile ikinci sırada yer alırken, Macron’un merkezci ittifakı ise oyların %19,5’ini alarak üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağın galibiyeti tıpkı Brexit gibi Frexit’i de gündeme getirebileceğinden endişe ediliyor.

 

EURUSD paritesi Frexit endişesine paralel 1,0680 seviyesine kadar gerileyerek düşüş serüvenini altıncı haftaya taşıdı. EUR’da bu haftanın 1,0650 seviyesinin üzerinde tamamlanması gerekiyor. Teknik bir bakış açısı ile 1,0650 altında olsa bir kapanış, sert bir düşüşü de beraberinde getirebilir. Endişelerin odağında Fransa’nın 5 yıl vadeli CDS risk primi ise geçen haftaya nazaran %50 artış kaydederek 36 baz puana kadar yükselmek suretiyle son 4 yılın zirvesine geldiğini de not ederek endişenin boyutunun daha açık bir şekilde ortaya koymaya çalışmış olayım.

Yurtdışı piyasalarda gözler Fransa’ya çevrilirken, seçimler için geri sayımda olan İngiltere’de Başbakan Sunak’ın da işinin kolay olmadığını not etmek gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları Muhafazakar Parti’nin 14 yıllık iktidarın ardından seçimlerde önemli oy kaybı yaşayacağını ve İşçi Partisi’nin seçimden ilk sırada çıkacağını işaret ediyor. GBPUSD partisi 1,2640 seviyesine gerileyerek benzer bir şekilde dolar karşısında düşüşünü beşinci haftaya taşıdı.

 

Kıymetli madenler cephesinde altın 2,330 dolar etrafında sakin seyrini devam ettirirken, haftanın son iş günü hareketli bir seyir izleyen gümüşün 30,80 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetmesine rağmen kazanımlarını koruyamadığını gördük. Gümüş yeni haftaya 29,55 dolar seviyelerinden başlıyor. Bu hafta aşağıda 29,30 dolar seviyesi destek görevi üstlenecektir. Uzun pozisyon deneyecek olan yatırımcıların 29,30 dolar altında haftalık bir kapanışı zarar kes olarak değerlendirmeleri gerektiğini not edelim. Kısa vadenin gürültüsünden kurtulursak, geçen hafta perşembe günü kaleme aldığımız raporda da belirttiğimiz üzere, fiat para dünyasında alternatifi olmayan doların rezerv para statüsü büyük perdede sorgulanırken, başta altın, sonra Bitcoin ve belki de devamında gümüş (kalbiniz sağlam ise) portföylerde ve bireysel emeklilik çeşitlendirmesinde fiziki enstrümanlar olarak yer alması gerektiğini yönünde düşüncemizi korumaya devam ediyoruz.

Türkiye cephesinde ise bayram tatili boyunca yeni vergi paketi konuşuldu. Eski bir taslağın sızdığı bazı maddelerin Sn. Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini de duyduk. Yeni paket bu hafta Meclis’e sunulunca detaylarını hep birlikte göreceğiz. USDTRY kuru ise 32,20’li seviyelerde uzunca bir süre çakılı defans oynaması ve bu süreçte TCMB’nin kabaca 78,5 milyar dolar rezerv biriktirmesi ardından bayram tatili boyunca 32,80 seviyelerine kadar yükseldi. TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam edeceğine neredeyse kesin gözüyle bakarken, çakılı defans oynamaktan vaz geçerek bir miktar yukarı yönlü hareketi sağlıklı olarak yorumlayacağız. TCMB’nin net döviz pozisyonunda iyileşme devam ederken, swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri artı 4,5 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini de not edelim. Rezervlerde artışın devam etmesini bekliyoruz. Borsa cephesinde ise son altı iş günüdür devam eden iyimserliğin de yardımı ile (bayram tatiline girerken oluşan takas avantajı) endeks 10,771 puan ise son 1 ayın zirvesine yükseldi. Yabancı yatırımcının Türk hisse senetlerine karşı soğukluğu devam etse de, lokal oyuncıuların yardımı ile yükselişin devamını öngörüyoruz.

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Cuma gününü hafif de olsa düşüşle kapanırken, Dow Jones ise neredeyse yatay seyirle kapandı. Nvidia hissesinde ikinci gün (~ %10) düşüş piyasa üzerinde baskı kurdu. Yeni gün başlangıcında Asya borsalarında da satıcılı bir hava hâkim. Zayıf Yen’den destek bulan Tokyo borsası hâriç, Tayvan ve Hong Kong borsaları %1’in üzerinde geriledi. ABD’de son dönemde açıklanan zayıf makroekonomik veriler ardından piyasalar bu yıl 2 adet faiz indirimi fiyatlamaya başlarken, ilk indirimin ise Eylül ayında olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak PCE enflasyonunun kritik öneme sahip olacağını peşinen belirtelim.

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5), Grup Müdürü

Hazine Bölümü, Kıbrıs İktisat Bankası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler