Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Putin Xi Jinping ziyaretinden 3 kazanım bekliyor

Biden yönetimi Salı günü, Amerikan endüstrilerini haksız rekabetten korumak için 18 milyar dolar değerindeki Çin ithalatına yönelik can yakıcı yeni  gümrük tarife oranları açıkladı. Gözlemciler, sonuç olarak Pekin'in Moskova'ya yaklaşmaktan başka seçeneği olmadığını söylüyor.

Putin Xi Jinping ziyaretinden 3 kazanım bekliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin lideri Xi Jinping ile bugün  Çin’de yapacağı görüşme, her iki taraf arasında derinleşen stratejik bağların son işareti. Salı günü, Putin’in Xi’nin daveti üzerine Perşembe gününden itibaren Çin’e iki günlük bir resmi ziyarette bulunacağı açıklandı. Bu, Putin’in geçen hafta görevdeki beşinci dönemine başlamasından sonra Rus liderin ilk yurt dışı gezisi olacak.

 

Kremlin Pekin’le çeşitli cephelerde “sınırsız” ortaklığını güçlendirmeye çalışırken ticari ve siyasi destek konusunda Çin’e giderek daha fazla güvenmek zorunda kalıyor.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Max Hess Çarşamba günü CNBC’nin “Squawk Box Asia” programına yaptığı açıklamada, “Putin’in son iki yıldır Çin’den üç şey istediği oldukça açık” dedi.

İlkin, Sibirya’nın Gücü 2 doğal gaz boru hattı için bir “anlaşma” istediği biliniyor. Ukrayna Savaşı’nda ise özellikle donanım açısından Çin’den daha fazla destek istediğini de sözlerine ekledi. Hess, Putin’in ayrıca Çin finans piyasalarına erişim sağlamak ve “Çin para birimini Rusya’nın ticaretini ilerletmek için kullanmak” istediğini söyledi. “Tüm bu konularda gerçekten çok az ilerleme gördük” diye ekledi. “Yani aslında Putin ne alabileceğini görmek için Çin’e gidiyor.”

Yoğun Batı baskısı ittifakı güçlendiriyor

Ziyaretten önce devlet medyası Xinhua’ya verdiği röportajda Putin, Rusya-Çin ekonomik ve ticari ilişkilerinin hızla geliştiğini, bunun “dış zorluklara ve krizlere yanıt verme yeteneklerinin güçlendiğini gösterdiğini” söyledi. Kendisi aynı zamanda Çin’in Ukrayna savaşına ilişkin barış önerisini de destekledi ve Rusya’nın anlaşmazlığın çözümünde diyaloğa açık kaldığını söyledi.

Pekin, bir yıl kadar önce Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik muğlak ilkeler sunan 12 maddelik bir plan yayınladı. Plan Ukraynalı ve Batılı müttefikler tarafından pek hoş karşılanmadı. “Putin uzun süredir Ukrayna’da. İşgalden vazgeçmeye niyeti yok” diyen Hess, Rus liderin savaş alanında ve Çin ile diplomatik cephede “avantajlarını artırmaya” çalıştığını da sözlerine ekledi.

Çin aynı zamanda Rusya’ya askeri desteği konusunda Washington’un artan baskısıyla da karşı karşıya.

 

 

Biden yönetimi Salı günü, Amerikan endüstrilerini haksız rekabetten korumak için 18 milyar dolar değerindeki Çin ithalatına yönelik can yakıcı yeni  gümrük tarife oranları açıkladı. Gözlemciler, sonuç olarak Pekin’in Moskova’ya yaklaşmaktan başka seçeneği olmadığını söylüyor. “Biden’ın Çin’in elektrikli araç ihracatına %100 vergi koymasına bakın. Bütün bunlar Çinlilere, kasım ayında kim seçilirse seçilsin, ABD’nin onları kontrol altına almaya çalıştığına dair bir mesaj gönderiyor,” diye konuştu Avrasya Grubu başkanı siyaset bilimci Ian Bremmer. “Uzun vadede, ABD ve müttefiklerinden bunu ne kadar çok görürlerse, sonunda Ruslara o kadar yakın olacaklarını düşünüyorum.”

 

Kaynak:  Putin wants 3 things from Xi as he seeks to deepen Russia-China ties, analyst says, CNBC.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler