Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

PMI iş dünyası anketleri:  Büyük ekonomilerde büyüme sürüyor, enflasyon manzarası değişkenlik arzediyor

Öncü PMI'lar açıklandı. ABD ekonomisi coşkulu, Avrupa yine yavaşlıyor

PMI iş dünyası anketleri:  Büyük ekonomilerde büyüme sürüyor, enflasyon manzarası değişkenlik arzediyor

Dünya ekonomisin aylık bazda nabzın tutan S&P Global (eski Markit) Haziran PMI verileri bugün açıklandı. Bunlar kısıtlı sayıda şirketten derlenen öncü veriler.  Temmuz başında nihai veriler açıklanacak.  50’nin üzerinde değerler büyüme ve/ya artışın devam ettiğini gösteriyor.

ABD, Euro-bölgesi, Japonya, Hindistan ve İngiltere’den gelen veriler ekonomik aktivitenin değişik hızlarda genişlemeye devam ettiği, ancak Euro-bölgesi’nin bir kez daha ivme kaybettiğine işaret ediyor. ABD umulandan çok daha güçlü sonuçlar açıkladı.   Hindistan hız rekorları kırıyor.

 

ABD S&P Küresel Bileşik PMI, Haziran ayındaki flaş tahminde Mayıs ayındaki 54,5’ten 54,6’ya yükseldi; bu, ABD’nin özel sektöründeki ticari faaliyetin sağlıklı bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdi.

 

S&P Küresel İmalat PMI aynı dönemde 51,3’ten 51,7’ye yükselirken, Hizmetler PMI 54,8’den 55,1’e yükseldi. Bu ölçümlerin her ikisi de analistlerin tahminlerinin üzerinde geldi.

Anketin bulgularını değerlendiren S&P Global Market Intelligence’ın Baş İşletme Ekonomisti Chris Williamson, “Öncü PMI verileri Haziran ayında iki yılı aşkın bir süredir en hızlı ekonomik genişlemeye işaret ediyor ve ikinci çeyreğin cesaret verici derecede güçlü bir şekilde sona ereceğine işaret ediyor” dedi.

Akbank Ekonomik Araştırma Ekibi bugün açıklanan diğer öncü PMI’ları şöyle yorumladı:

Bugün açıklanmaya başlanan haziran ayı öncü PMI verilerine göre, Japonya imalat sanayi PMI 50 eşik seviyenin üzerindeki seyrini korudu. Hindistan’da ise aynı endeksin tüm alt bileşenleriyle birlikte artması küresel talebin güçlü olduğuna işaret etti. Ancak hem Almanya hem de Fransa’da imalat sanayi PMI son 2 ayın en düşük seviyelerine gelerek Euro Bölgesi’ne (EB) ait endeksi 6 ayın en düşük seviyesine itti.

 

İmalat sanayi PMI verisi EB genelinde incelendiğinde; yeni siparişlerin son 4 aydır ilk defa gerilediği, iş faaliyetleri ve istihdam endekslerinin de bu sebeple ılımlı genişledikleri görülüyor. Manşet endeks Temmuz 2022’den beri 50 eşik seviyenin altında bulunuyor. Ayrıca iş dünyası güveni mayısta 27 ayın en yüksek değerine geldikten sonra haziranda şubattan beri en düşük seviyeye düştü. Girdi maliyeti ve çıktı fiyatı enflasyon oranları ise sırasıyla son 6 ve 8 ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bu gelişmelere rağmen bileşik PMI’ın hizmet sektöründeki olumlu seyir sonucunda üst üste 4 aydır 50 eşik seviyenin üzerinde kalması EB’de büyümenin ılımlı da olsa devam edebileceğine işaret ediyor.

Bölge hisse senedi endekslerinde bugün genel anlamda düşüş hakim. Düşüşlerdebaşı çeken sektörler arasında ise finans, BT, emtia ve sanayi bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 6 Haziran’da gerçekleşen PPK toplantısı sonucunda politika faizini 25bps indirmesine rağmen 12-19 Haziran tarihleri arasında derlenen PMI genelindeki gerileme faizindiriminin etkisinin sektörlere sirayet etmediğinin altını çiziyor.

 

İngiltere’de bileşik PMI, Kasım 2023’ten beri en ılımlı artışını gösterdi. Ülkede gerçekleşecek olan erken seçim sebebiyle hizmet sektörü harcamalarında yaşanan duraklama endeksin son 7 ayın en düşük seviyesine gelmesinde etkili oldu. İmalat sanayi PMI ise son 23 ayın en yüksek seviyesine gelirken, yeni siparişlerdeki artışın yükselişte önemli katkısı oldu. İstihdam endeksi ılımlı artışını sürdürürken, girdi maliyetleri mayıs ayında kaydettiği son 40 ayın en düşük seviyesinden ivmelendi. Tüketiciye yansıtılan fiyatlarda son 4 ayın en yüksek seviyesine erişilirken, imalat sanayi ayağında Mayıs 2023’ten beri en yüksek satış fiyatı seviyesi kaydedildi. Tüketici Güven Endeksi’nin mayısa göre artması, Perakende Satış Endeksi’nin aylık bazdaki güçlü seyri ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bu hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizi ve enflasyona ilişkin 2024-2026 dönemi tahminlerini değiştirmemesi faiz indirimi beklentilerinde artışa sebep olsa bile hisse senedi piyasalarında PMI verisi sonrası görülen satışı engellemekte yetersiz kalıyor. Yazının yayına hazırlandığı saatlerde FTSE100 endeksi haftalık bazda %0,6 getiri sağlamış durumda. Günlük bazda düşüş ise %1 seviyesinde.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler