Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Martin Wolf: Dağınık ve öngörülemez dünyamızda gizlenen tehlikeler

Mesele her şeyin olabileceği değil. Daha ziyade, oldukça akla yatkın çok sayıda şeyin, muhtemelen aynı anda gerçekleşebileceğidir.

Martin Wolf: Dağınık ve öngörülemez dünyamızda gizlenen tehlikeler

Geçen hafta dünya ekonomisinin beş uzun vadeli itici gücünü ele almıştım: demografi, iklim değişikliği, teknolojik ilerleme, bilgi birikiminin küresel yayılımı ve ekonomik büyümenin kendisi. Bu hafta ise şoklara, risklere ve kırılganlıklara bakacağım. Tüm bunların birlikte, içinde yaşadığımız ekonomiyi şekillendirdiğini öne sürüyorum.

“Şok” gerçekleşmiş bir risktir. Riskler ise neredeyse tümüyle düşünülebilir. Donald Rumsfeld’in yararlı ifadesiyle bunlar “bilinen bilinmeyenlerdir”. Ancak olasılıkları ve ciddiyetleri bilinmemektedir. Etrafımız bu tür risklerle çevrili: daha fazla salgın hastalık, sosyal istikrarsızlık, devrimler, savaşlar (iç savaşlar dahil), mega terörizm, mali krizler, ekonomik büyümede çöküşler, küresel ekonomik entegrasyonda tersine dönüşler, siber bozulmalar, aşırı hava olayları, ekolojik çöküşler, büyük depremler veya süper volkan patlamaları. Bunların hepsi hayal edilebilir. Birinin gerçekleşmesi, diğerlerinin en azından bazılarının gerçekleşme olasılığını arttırır. Dahası, bilinen kırılganlıklar bu tür şokların olasılığını ya da en azından olası şiddetini arttırmaktadır.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Riskler Raporu 2024’ün de gösterdiği gibi, tam da böyle yüksek riskli bir dünyada yaşıyoruz. Mesele her şeyin olabileceği değil. Daha ziyade, oldukça akla yatkın çok sayıda şeyin, muhtemelen aynı anda gerçekleşebileceğidir. Yakın geçmiş bunu açıkça göstermiştir: tarihsel standartlara göre nispeten hafif de olsa bir pandemi, iki maliyetli savaş (Ukrayna ve Orta Doğu’da), enflasyonda beklenmedik bir artış ve buna bağlı bir “hayat pahalılığı krizi” yaşadık. Üstelik bu çalkantılar 2007-15 yılları arasında yaşanan çoklu mali krizlerin hemen ardından geldi.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu şokların zarar verici ve istikrarı bozucu olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle daha kırılgan ülkeler ve insanlar üzerinde uzun vadeli maliyetler yaratmaları muhtemeldir. Ancak bir şansımız var: enflasyon şoku nispeten kısa bir süre içinde ortadan kalkacak gibi görünüyor. Konsensüsün 2024 yılı enflasyon tahminleri Ocak 2023’ten bu yana çok az değişti. Ocak 2024’te bu oranlar Avro Bölgesi için yüzde 2,2, ABD için yüzde 2,6 ve İngiltere için yüzde 2,7 idi. Merkez bankacıları çoğunlukla çok erken gevşeme hatasından kaçınmak için çaresizdir ve bu nedenle bunu çok geç yapma olasılıkları çok daha yüksektir. Sonuç olarak 2024 yılı için büyüme tahminleri şu ana kadar düşük olmakla birlikte negatif değildir.

Mevcut savaşların geleceği çok daha belirsiz. Çözülebilir, yok olabilir ya da daha büyük ve daha zarar verici bir şeye dönüşebilir. Tarih bize böyle bir belirsizliğin savaşın doğasında olduğunu söylüyor. Dahası, nasıl sona erecekleri de başka riskler yaratabilir – hatta muhtemelen yaratacaktır. Bir uçta, her iki çatışmanın da barışçıl çözümleri olabilir. Diğer uçta ise daha kötü düşmanlıklardan önce sadece bir duraklama olabilir.

Gelecekte ne olacağı sadece itici güçlerin nasıl işlemeye devam edeceğine, son şokların ne zaman (ve nasıl) çözüleceğine ve hangi risklerin gerçekleşeceğine bağlı değildir. Aynı zamanda sistemdeki kırılganlıklara da bağlıdır. Dört tanesi öne çıkmaktadır.

İlk grup çevreseldir. Biyosferle, büyük ölçüde ama sadece iklimle ilgili olarak, geri dönüşü olmayan bir deney içindeyiz. İnsan ekonomisi büyüdükçe, biyosfer üzerindeki etkisi de muhtemelen genişleyecektir. Çevreyi daha da kırılgan hale getirmekten kaçınmak için büyük bir çaba gerekecektir. Şimdiye kadar eğilimleri tersine çevirmeyi başaramadık ve bu nedenle çevrenin kırılganlığı artacak.

İkinci küme ise finansaldır. Zaman içinde, hem kamu hem de özel sektörün borç miktarı artma eğilimine girmiştir. Bu çoğu zaman mantıklı, hatta gerekli olmuştur. Buradaki zorluk, insanların hem alacaklarının sağlamlığına hem de borçlarını finanse etme ve gerektiğinde yeniden finanse etme kabiliyetlerine güvenmeye başlamalarıdır. Ekonomiler alacaklıların borçlularına olan güvenine dayanır. Eğer herhangi bir şey bu beklentilerde büyük bir şok yaratırsa, toplu iflaslar, korkunç ekonomik ve siyasi sonuçları olan derin depresyonları tetikleyebilir. Günümüzün yüksek borçluluğunda, uzun süreli yüksek faiz oranları bu tür şokları tetikleyebilir.

Üçüncü grup ise iç politikada yatmaktadır. Stanford’dan Larry Diamond’ın “demokratik durgunluk” olarak adlandırdığı bir dönemde yaşıyoruz. Batı ülkelerinde bile liberal demokrasinin temel normlarına karşı artan bir düşmanlık var. Başka bir yerde de ifade ettiğim gibi, bunun temelinde ekonomik hayal kırıklığı, politika başarısızlıkları ve yıkıcı sosyal değişimler yatıyor. Bu durum geleneksel politikacıların meşruiyetini azaltırken popülist demagogların meşruiyetini arttırıyor. Bu da siyasetimizi kırılgan hale getiriyor.

Son set ise jeopolitikte yatmaktadır. Göreceli ekonomik güçteki değişimlerin Çin merkezli otoriter güçler bloğunun ortaya çıkışıyla birleşmesi dünyadaki bölünmeleri pekiştirmiştir. Bunlar günümüzdeki çatışmalarda görülebilir. Bunun sonucunda ortaya çıkan güvensizlik, “refah, barış ve gezegeni” güvence altına almak için gereken işbirliğini sağlama kapasitemizi tehdit etmektedir. Çatışma tehlikelerinin ve işbirliği yapmamanın maliyetinin bu kadar büyük olduğu bir dünyada, bu son kırılganlık en önemlisi olabilir. Eğer işbirliği yapmanın bir yolunu bulamazsak, risklerin birçoğunu yönetmekte başarısız olmamız muhtemeldir. Bu da daha büyük şokları daha olası ve başa çıkılması daha zor hale getirecektir.

Bizimki gerçekten de dağınık ve öngörülemez bir dünya. Bunun nedeni hiçbir şey bilmememiz değildir. Aksine, çok şey biliyoruz. Sorun şu ki, dünyanın öngörülemez ve karmaşık olduğunu da biliyoruz. Buna verilecek en önemli yanıt kırılganlıkları azaltmak, şokları yönetmek, riskleri planlamak ve temel etkenleri anlamak olmalıdır. Dahası, bunların birçoğu küresel olduğu için, biz de küresel düşünmeliyiz. İnsanlığın alışılagelmiş miyopluğu ve kabileciliği işe yaramayacaktır. Ne yazık ki, yakın gelecekte bunları aşacağımızı hayal etmek zor.

FT

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler