Sosyal Medya

Döviz

Kudret Ayyıldır: Haziran ayının en önemli gününde ne beklenmeli?

Ancak Fed guvernörleri bireysel faiz öngörülerini piyasa beklentisine paralel 1 adet indirime çekerse şahin, faiz indirimi yok kardeşim derse aşırı şahine dönüştürür.

Kudret Ayyıldır: Haziran ayının en önemli gününde ne beklenmeli?

Bugün önce ABD TÜFE daha sonra da Federal Fon Hedef Oranı / Faiz Kararı / FOMC Ekonomik Projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell Konuşmasına odaklanacağız.

TÜFE ve Fed öncesinde Fed Funds Futures tarafına baktığımızda 1 tane indirim olsun o da Eylül ayında olsun tahminleri fiyat alanımız içerisinde yer almaktadır.

Tabi bunun arka planında güçlü istihdam / artan ücretler ve katı enflasyon rakamları ön planda. 7 Haziran Cuma günü Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Gelirler verisi ile piyasa bu kimliğe büründü ve artık son söz Fed cephesinde olacaktır.

Fed’in bugünkü kararları için çok önemli değil ancak piyasaların anlık reaksiyonunu şekillendirecek TÜFE;

* Manşet TÜFE aylık %0,1 yıllıksa %3,4 bekleniyor.

* Çekirdek TÜFE aylık %0,3 yıllıksa %3,5 bekleniyor.

* Aylık bazda manşet, yıllık bazda çekirdekte gerileme bekleniyor

 

Enflasyonda hizmet kalemi önemli bir katılık oluşturmakta. Özellikle barınma maliyetleri bu süreçte can sıkmaya devam etmekle birlikte Manşet Enflasyonun neredeyse 1 yıldır yatay gittiği dikkat çekiyor. Fed bu sebeple uzun bir süre faizler yüksek diyor.

 

Bu açıdan katılık konusu ne durumda, Fed bir miktar nefes alabilecek mi yoksa baskılanmayı sürdürecek mi sorusunun cevabı için bugünkü TÜFE verilerini takip edebiliriz. Beklenti üzeri Fed faiz indiriminde soru işareti, altında ise Fed faiz indiriminde nefes almasını sağlar.

 

Tabi burada şunu atlamayalım. Fed’e ilişkin spekülasyon ile Fed kararı aynı değil. Yani bugün Powell konuşma öncesinde bugünkü TÜFE verisine göre konuşmasını ve projeksiyonlarını değiştirmeyecektir. Ama traderler speküle ederek anlık hareketi tetikleyecektir.

Fed tarafına geçecek olursak 3 ayda 1 ekonomik projeksiyonları görüyoruz. Burada Büyüme, İşsizlik, PCE Enflasyon ve Faiz tarafında FOMC üyelerin beklentilerini inceliyoruz. Özellikle Dot Plot yani üyelerin faiz tahmini bugün çok kritik olacaktır.

 

Kim Şahin kim Nötr kim güvercine siz tablodan bakarsınız. Ana odak noktamız hem 2024 hem de 2025 tarihlerinde kaç adet faiz indirimi yapacak ve Mart ayındaki tahminlerinden ne kadar sapacak olacaktır.

 

Örneğin bu yıl 3 adet faiz indirimi beklentisini 2 adet indirime düşürürse piyasalar Fed’i cesur bulur ve güvercin temposu ile fiyatlama alanına çeker.

Ancak Fed guvernörleri bireysel faiz öngörülerini piyasa beklentisine paralel 1 adet indirime çekerse şahin, faiz indirimi yok kardeşim derse aşırı şahine dönüştürür.

Projeksiyonlar sonrası sahnede Fed Başkanı Powell konuşmasına odaklanacağız. Projeksiyonlara paralel bir tonda mı yoksa tersinde mi aksiyona içerisine girecek hususu önem arz etmekle birlikte enflasyon katılığı, güçlü istihdam ve ücret artışları kendisini çok da güvercin yapmaz.

 

Her şeyi konuşacağız. Bu sebeple de 21:15’teki canlı yayınımıza bekleriz…

 

Canlı yayın için linki tıklayın

 

Yazarın Linked-In paylaşımıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler