Sosyal Medya

Döviz

Kıbrıs İktisat Bankası sabah raporu: Harris %2 farkla Trump’ın önünde. TCMB swap işlemlerine başlıyor. YEN rota değiştirdi!

TCMB'nin ilk bacakta piyasaya döviz vermesi, brüt rezervlerini azaltacak ama net döviz pozisyonunu değiştirmeyecek. Bir tarafta piyasada var olan TL azalırken, döviz likiditesi de çoğalmış olacak. Yine çoğalan malın fiyatı düşer mantığından hareketle kur aşağıya gidecek. Zaten dün itibariyle USDTRY kuru 32,82 seviyesine kadar geriledi!

Kıbrıs İktisat Bankası sabah raporu: Harris %2 farkla Trump’ın önünde. TCMB swap işlemlerine başlıyor. YEN rota değiştirdi!

TCMB dün sonuçlanan olağan PPK toplantısında beklenildiği üzere politika faizini %50 seviyesinde sabit tutarken, borç alma ve borç verme faiz oranlarını da (faiz koridoru -3/+3) %47 ve %53 seviyelerinde sabit tuttu. Karar ile birlikte yayınlanan politika metninde de önemli değişikler görmedik. Dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, asıl meseleyi karardan ziyade, bollaşan TL likiditesi ve hâliyle bollaşan bir ürünün fiyatı düşer mantığından hareketle, paranın da fiyatı faiz ise, son zamanlarda gevşeme eğiliminde olan piyasa faizlerine karşı atılabilecek sterilizasyon (Merkez bankalarının, çeşitli nedenlerle oluşan para arzı artışlarının etkilerini dengelemek için uyguladıkları açık piyasa işlemleri) adımlarında olacağını belirtmiştik.

Bu bağlamda,  TCMB sterilizasyon araçları kapsamında döviz ve altın swap ihalelerine başlayacağını duyurdu. Swap basit bir anlatımla değiş tokuş işlemidir. Yani bir para birimi ile diğer para birimini bugün değişip, vade tarihinde ise faiz farkı ile oluşan yeni kur seviyesinden işlemin tersinin yapılmasıdır. Elbette, dikkat çekmek isterim ki, senelerdir ilk bacakta döviz ihtiyacı nedeniyle alıcı konumunda olan ve piyasaya yine ilk bacakta TL veren TCMB, bu sefer sistemdeki fazla TL’yi ‘sterilize’ etmek amacıyla ilk adımda döviz satıp TL almayı deneyerek tam ters bir işleme soyunuyor. Bu adımın vade tarihinde ise tersi yapılacak.

Gelelim bu adımın piyasada neleri etkileyeceğine. TCMB’nin yeni başlayacağı satım yönlü döviz ve altın swap ihaleleri, sistemdeki fazla TL likiditesini azaltarak gevşeme eğiliminde olan piyasa faizlerini yukarı itecek. Son verilere göre, bankacılık sistemindeki TL likidite fazlası 200 milyar TL. Bankalar ellerinde mevcut olan bu fazla TL likiditesini bugün getirip TCMB’ye verecekler, karşılığında ise döviz alacaklar. Basit bir matematikle, 33 milyon TL verip 1 milyon USD alacaklar. Vade tarihinde ise tam tersini yapıp dövizi geri verecek ve TL’sini faizi ile birlikte geri alacak. Takdir edeceğiniz üzere, TCMB’nin ilk bacakta piyasaya döviz vermesi, brüt rezervlerini azaltacak ama net döviz pozisyonunu değiştirmeyecek. Bir tarafta piyasada var olan TL azalırken, döviz likiditesi de çoğalmış olacak. Yine çoğalan malın fiyatı düşer mantığından hareketle kur aşağıya gidecek. Zaten dün itibariyle USDTRY kuru 32,82 seviyesine kadar geriledi! TCMB bu noktada piyasadan döviz alımı ile kuru yine kontrol altında tutmaya çalışacağını düşünüyoruz.

Öte yandan, bankalar bugün ellerinde oluşan dövizi (TL verip döviz aldı) bir yere plase etmeleri gerekecek. Döviz kredi imkânlarının daha yeni sınırlamaya tabi tutulduğu düşünülürse, bu durumda bankalar gidip Eurobond alabilirler ki bu da CDS risk primini aşağı yönlü itebilir (bugün 5 yıllık CDS’in 255 baz puan gerilediğini not edelim).

Londra’nın ise henüz bu tabloda yer almadığını peşinen not edelim. Ayrıca, TCMB’nin 2023 yılı genel seçim öncesi 65 milyar dolara yükselerek rekor kıran lokal bankalarla yaptığı swaplar bu hafta 0,14 milyar dolara kadar gerilediğini de ayrıca not edelim.

TCMB hamleleri bültenimizde geniş bir yer tutarken, Türkiye’de dün açıklanan Tüketici güven endeksinin Temmuz ayında düşüş kaydederek 75,9 olarak açıklandığını görüyoruz. Temmuz’da ekonomik faaliyetlerin belirgin bir biçimde ivme yitirdiğine ilişkin duyumlarımız ile örtüşen bir veri seti! Bu arada Temmuz verisini bu yılın en düşüğü olduğunu da not edelim.

 

Yurtdışı cephede ise gözler ABD Başkanlık seçimini yakın bir şekilde takip ederken, Demokrat parti, Başkan Yardımcısı Kamala Harris etrafında kenetlenmesi sonrası dün ilk kampanya mitingine çıkan Harris hedefine hâliyle Donald Trump’a alırken, bu sabah Reuters/Ipsos kamuoyu anketi sürpriz bir anket yayımladı. Ankete göre Cumhuriyetçi rakibi karşısında Harris %44’e karşı %42 ile önünde görünüyor!

Yeni gün başlangıcında, Asya borsaları, ABD’li teknoloji devleri Tesla ve Alphabet’in zayıf kazançlarının güveni olumsuz etkilemesinin ardından zayıf bir seyir izliyor. Son yıllarda borsaları devamlı sırtlayan “Muhteşem 7’li” olarak tanımlanan grubun içinde yer alan Google’in zayıf gelen kârı ana endeksleri  aşağıya çekti: ABD borsaları geceyi %0,2 civarında düşüşle tamamladı. Faiz artırımının masada kalacağı gelecek hafta sonuçlanacak olağan BoJ toplantısı öncesinde, Japon Yen’i dolar başına 155 seviyesine toplayarak son altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere, teknik bir bakış açısı geliştirerek 158 seviyesinin altında yatırımcıları dikkatli olmaya davet etmiştik. Güçlenen Yen, ihracat odaklı Japonya ekonomisini zorlayacağı beklentisi ile bu sabah gösterge endeks Tokyo borsası %0,6 aşağıda işlem görüyor.

 

Para birimleri cephesinde doların bir miktar da olsa güçlendiğini görüyoruz. Geçen haftalarda 1,30 seviyesini test eden Sterlin, bu sabah dolar karşısında 1,2888 seviyesine gerilerken, EURUSD paritesi de benzer bir şekilde 1,29 seviyesinin aşağısında gevşedi. ABD ekonomisi ve siyasetinin önemli değişimlere sahne olacağı ilerleyen günlerde volatiliteye hazır olmak gerekiyor. Emtia cephesine ise altın yeniden 2,420 dolar seviyesine toparlarken, gümüş ise tehlike çanlarının çaldığı 29 dolar eşik seviyesinden uzaklaşarak 29,30 seviyelerine geldi. Direnişin parası bitcoin ise 68bin dolar seviyesine kadar yükselmesi ardından teknoloji tarafında devam eden sancılı seyre paralel 66bin dolar seviyesine geri çekildi. Kıymetli madenler için tonumuz pozitif. Bitcoin için ise 71bin dolar üzeri kapanışlar ardından patlayıcı kuvvetin oluşacağını öngörüyoruz.

 

 

Yazar:  Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler