Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya’da enflasyon hızlanacak, BOJ faiz artırımına hazırlanıyor

BOJ 2025 sonunda politika faizini %1'e yükseltebilir

Japonya’da enflasyon hızlanacak, BOJ faiz artırımına hazırlanıyor

Reuters’ın 20 ekonomistle yaptığı ankete göre, Japonya’da tüketici enflasyonu Ağustos ayında art arda dördüncü ayında da yükselerek merkez bankasının %2’lik hedefinin oldukça üzerinde seyretti ve daha fazla faiz artırımı beklentilerini canlı tuttu.

 

Önümüzdeki hafta açıklanacak diğer verilerin, ihracatın ithalat artışlarının gerisinde kalmasına ve ticaret açığına neden olmasına rağmen, Ağustos ayında ihracatın çip ile ilgili sevkiyatlardaki toparlanmanın etkisiyle büyümeye devam ettiğini göstermesi bekleniyor.

 

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, taze gıdayı hariç tutan ancak enerji kalemlerini içeren çekirdek Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Ağustos ayında yıllık bazda %2,8 artarak bir önceki ayki %2,7’lik artışa göre yükseldiğini söyledi. Artış, yakıt maliyetlerinin yükselmeye devam etmesiyle artan elektrik ve gaz fiyatlarına ve pirinç kıtlığından sorumlu tutulan artan gıda fiyatlarına bağlanıyor.

 

Bu arada ekonomistler ihracatın Ağustos ayında yıllık bazda %10 artarak Temmuz ayındaki %10,3’lük artıştan biraz daha yavaş gerçekleşeceğini tahmin etti. İthalatın ise bilgisayar ve iletişim ekipmanı ithalatındaki artışa bağlı olarak %13,4 artarak bir önceki ayki %16,6’ya kıyasla 1,38 trilyon yen (9,79 milyar dolar) ticaret açığı vereceği tahmin ediliyor.

 

https://www.reuters.com/markets/rates-bonds/japan-august-inflation-seen-accelerating-boosting-case-boj-rate-hike-2024-09-13/

 

BOJ üyesinden faiz mesajı

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu Üyesi Naoki Tamura, Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını gelecek yılın sonuna kadar en az yüzde 1’e çıkarması gerektiğini söyledi.

 

Bu açıklama, bir BOJ politikacısının merkez bankasının kısa vadeli borçlanma maliyetlerini artırmak için hedeflemesi gereken seviyeyi kamuoyuna ilk kez açıklamasıydı.

 

Tamura Japonya ekonomisinin, BOJ’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma olasılığının arttığını, bunun da merkez bankasının faiz oranlarını 2025’in sonlarına doğru ekonomi için nötr kabul edilen seviyelere çıkarması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

 

Tamura yaptığı konuşmada, “Bu nedenle, BOJ’un fiyat hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için Mart 2026’da sona erecek mali yılın ikinci yarısına kadar kısa vadeli politika oranımızı en azından yüzde 1 civarına çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] ), BloombergHT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler