Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Jackson Hole sempozyumunun anlam ve önemi

Son yıllarda konferansta merkez bankacılarının küresel ekonomi ve para politikası hakkında önemli açıklamalar yaptığı görüldü. Ekonomik verilerin nispeten seyrek olduğu ve 2Ç2024 mali tablolarının açıklandığı Ağustos ayı sonlarında, yılın sakin bir zamanında gerçekleştiği için zirve yakından izleniyor

Jackson Hole sempozyumunun anlam ve önemi

Genel olarak ‘Jackson Hole’ olarak bilinen Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu, küresel merkez bankacılarının geleneksel yıllık konferansı. Jackson Hole kasabasında, (Wyoming’de) gerçekleşir ve Federal Reserve’in (Fed) Kansas City şubesi tarafından düzenlenir. ​Yıllık toplantıda Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer yetkililer, medya mensuplarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 120 katılımcıyla önemli konuları tartışmak üzere bir araya geliyor.

 

Bu yıl TCMB başkanı Fatih Karahan da sempozyuma katılacak.

 

Neden önemli?

Olağanüstü gelişmeler, olağandışı raporlar gerektirir

 

Son yıllarda konferansta merkez bankacılarının küresel ekonomi ve para politikası hakkında önemli açıklamalar yaptığı görüldü. Ekonomik verilerin nispeten seyrek olduğu ve 2Ç2024 mali tablolarının açıklandığı Ağustos ayı sonlarında, yılın sakin bir zamanında gerçekleştiği için zirve yakından izleniyor.

Önceki toplantılarda dönemin Fed başkanlarının önemli konuşmalar yaptığı görüldü. 2010 yılında Ben Bernanke, daha fazla parasal genişlemenin sinyali olarak görülen QE, yani Fed’in bilanço genişletme yoluyla parasal destek sağlamasına yönelik seçenekleri ortaya koydu. 2012’de piyasalara yönelik “ciddi kaygılarından” bahsetti ve bunu üçüncü tur  QE parasal genişleme takip etti. Şu anda ABD Hazine Bakanı olan Janet Yellen, Fed başkanı olarak 2016’daki konuşmasını, piyasayı Aralık 2016’da başlayan ve 2018’e kadar devam eden daha fazla faiz artırımına hazırlamak için kullandı.

 

Bu yıl neler oluyor?

​Bu yılın konusu ‘Para Politikasının Etkinliğinin ve Aktarımının Yeniden Değerlendirilmesi’. ​Bu kez konferansta ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi merkez bankacılarının para politikasının daha da gevşetilmesi, yani faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki görünümü tartıştığı görülebilir. Fed son toplantısını politikasını değiştirmemek için kullandı ancak Jerome Powell, ABD’deki fiyat baskılarının yavaşlaması ve işgücü piyasasındaki zayıflık işaretleri nedeniyle Eylül ayında faiz indiriminin kapısını açtı.

​İngiltere ve euro bölgesi merkez bankası başkanları da benzer bir yol izleyebilir; Japonya Merkez Bankası lideri ise Japonya’daki son faiz artışı ve buna bağlı olarak ağustos başında meydana gelen piyasa oynaklığı hakkında yapabileceği yorumlar açısından dikkate değer olabilir.

 

Piyasa etkisi nedir?

​Merkez bankacıları şu anda  zor bir ikilemle boğuşuyor. Yatırımcılar, özellikle ABD’deki Temmuz tarım dışı istihdam raporu göz önüne alındığında, faiz indirimi konuşulmasını memnuniyetle karşılayabilir ancak Powell ve diğer yetkililerin, ekonomilerinin resesyona yaklaştığı endişesini dile getirmeden faiz indirimi mesajı vermesi gerekecek.

​Eğer bu iletişim manevrasını yapmayı başarırlarsa, yani faiz indirimi ipuçlarını resesyona işaret etmeden iletebilirlerse, o zaman hisse senetlerinin son zamanlardaki güçlü performansını sürdürdüğünü görebiliriz.

Bu esnada, tüm gözler ABD dolarında olacak; ABD’de faiz indirimi beklentileri arttıkça ve ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamları zayıfladıkça $’da düşüş devam etti. Son kayıplardan sonra $ Mart ayının en düşük seviyesi olan 102 seviyesi civarında istikrar kazandı, ancak bunun altında bir kapanış daha fazla zafiyete yol açabilir. ​

 

Kaynak:  IG.com, What is the Jackson Hole Symposium and how to trade it?​

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler