Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İngiltere’deki meyve ve çiçek üreticileri yeni Brexit kontrollerinden tedirgin

İngiltere’nin en büyük tarım kuruluşu Ulusal Çiftçiler Birliği (NFU), Nisan ayındaki kapsamlı ithalat kontrollerinin uzun gecikmelere yol açabileceği ve gelecekteki mahsullere zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere’deki meyve ve çiçek üreticileri yeni Brexit kontrollerinden tedirgin

Ülkenin en büyük tarım kuruluşu, İngiltere’nin meyve ve çiçek yetiştiricilerinin Brexit sonrası yeni sınır kontrolleri nedeniyle iş hayatına zarar verebileceği ve gelecek yılın mahsullerini etkileyebileceği “varoluşsal bir tehditle” karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği’ne (AB) 1973’te üye olan İngiltere’nin, Birlikle 47 yıl sürdürdüğü tarihi birlikteliğe son veren Brexit referandumunun üzerinden 8 yıl geçti. Ancak Brexit ülkede gündemi koruyor. Birlikten ayrılan İngiltere’nin tarım sektörü, AB’den ithal ettikleri ürünler kontrolden geçeceği için, yaşanacak gecikmelerden dolayı oldukça endişeli.

Ulusal Çiftçiler Birliği (NFU), Nisan ayında ithalat kurallarında yapılan ve ülkeye gelen neredeyse tüm genç bitkiler için sınırda kontroller uygulayacak olan değişikliklerin uzun gecikmelere neden olabileceği ve bitkilerin zarar görmesine veya yok olmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

PARA ANALİZ’in The Guardian’ın haberinden edindiği bilgilere göre, NFU’nun bahçecilik ve patates kurulu başkanı Martin Emmett, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sınır kontrol noktalarının bu ülkedeki bahçecilik işletmeleri için varoluşsal bir tehdit oluşturabileceğine dair endişeler var.”

Farplants adlı şirketi yaklaşık 20 milyon sterlinlik ürün büyütürken, yarısından biraz fazlası AB’de hayata başlıyor ve şunları söylüyor: “Yetiştiricileri korkutan şey, kullanılamayan teslimatlardır ve gereksiz gecikmeler, stokların yok olmasına neden olabilir ve bu da eninde sonunda bölgedeki işletmeleri etkiler. hayal edilebilecek en derin yol.”

Birleşik Krallık’taki yetiştiriciler, ekim için Birleşik Krallık’a ithal edilmeden önce Hollanda gibi ülkelerde hayata başlayan genç bitkiler konusunda AB’ye güveniyor.

Çilek ve ahududu gibi yumuşak meyve bitkilerinin çoğu genç olarak ithal edilirken, önemli sayıda domates, meyve ağacı ve fidanlık bitkileri de büyük seralara ve daha iyi koşullara sahip Avrupa ülkelerinde hayata başlıyor.

Mevcut kurallara göre, ithal edilen bitkiler fidanlıklarda ve çiftliklerde kontrollü koşullarda tutuluyor, ardından bazıları hükümet müfettişleri tarafından kontrol ediliyor ve kontroller genellikle riske göre önceliklendiriliyor.

Ancak 30 Nisan’da yürürlüğe girmesi planlanan yeni kurallara göre hükümet, yeni sınır karakollarından gelen sevkiyatların %100’ünü kontrol etmeyi planlıyor.

Bu durum, sınır karakollarının bu hacimdeki ithalatı karşılayabilme yeteneği konusunda endişeleri olan yetiştiriciler arasında yaygın bir hoşnutsuzluğa yol açtı.

Yeni noktalardaki gecikmelerin ve koşulların önemli bitki ithalatlarının zarar görmesine veya yok olmasına yol açabileceğine ve gelecek yılın mahsullerini tehdit edebileceğine inanıyorlar.

Guardian, Bahçıvanlık Ticareti Birliği (HTA), İngiliz Elma ve Armut, İngiliz Domates Yetiştiricileri Birliği ve İngiliz Berry Yetiştiricileri (BBG) dahil olmak üzere, NFU’nun endişelerini dile getiren meyve ve çiçek yetiştiricilerini temsil eden kuruluşlarla görüştü.

BBG başkanı Nick Marston, sınır kontrollerinin, büyük ölçüde AB genç bitki ithalatına bağımlı olan ve geçen yıl yaklaşık 100 milyon bitki getiren İngiltere çilek endüstrisi için büyük endişelere yol açtığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Hükümetin gelen tüm bitkileri zamanında işleme yeteneğinden ve gecikmeler sonucunda yetiştiricilerin yüzbinlerce liraya varabilecek zararlarından büyük endişe duyuyoruz.”

HTA, sınır karakollarının hazır olduğuna dair henüz güvence verilmediğini ve bunların sektörün en yoğun olduğu sezon olan bahar için planlandığı konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Kontroller, halihazırda beş kez ertelenen Sınır Hedefi Operasyon Modeli (BTOM) olarak bilinen, Brexit sonrası yeni sınır rejiminin bir parçasını oluşturuyor. Bu, Avrupalı ithalatçıların 31 Ocak’tan itibaren “orta ve yüksek riskli” hayvan ve bitki ürünleri için sağlık sertifikaları sunmasını gerektirecek ve bu malların fiziksel denetimleri Nisan ayının sonunda başlayacak. Neredeyse tüm genç bitkiler yüksek riskli kabul edilir.

Hükümet, sınır stratejisinin “Birleşik Krallık’ı biyogüvenlik tehditlerine karşı korumak” olduğunu ve yeni kontrollerin “Dünya çapındaki mallara yönelik ithalat kontrollerini basitleştirmek için Brexit özgürlüklerini” kullanacağını söyledi.

Yetiştirici grupları, hükümetin biyogüvenlik hedeflerini desteklerken, bazılarının depolara yan yana boşaltılan farklı bitkileri içerebilecek gönderilerin bu amaca ulaşacağına ikna olmadıklarını kaydetti.

Domates Yetiştiricileri Birliği teknik komitesinin eş başkanı Robert James, sınır karakollarının çiftliklerde görülen kontrollü koşulların aynısından yoksun olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yetiştiricilerin mahsullerini büyük bir mali mahsul kıtlığı riskiyle karşı karşıya bırakabilecek, gerçekten önemli bir enfeksiyon veya zararlıların ortaya çıkışı noktasını devreye sokuyoruz.”

Geçtiğimiz ay Hollandalı çiçek satıcıları, kontrollerin ertelenmesi çağrısında bulunarak, ürünlerinin sınırda “önemli hasar ve kayıplara” maruz kalabileceğinden endişe duyduklarını uyarmıştı.

Yeni sınır kontrol noktaları, Dover’dan yaklaşık 20 mil uzaklıktaki Sevington’daki yeni büyük sınır karakolu da dahil olmak üzere, Birleşik Krallık’ın en büyük limanlarından bazılarının yakınında kuruldu.

Hükümet, yetiştiricilerin fiilen sınır karakolu haline gelebileceği bir sistemi denemeyi umuyor ancak bunun için şirketlerin büyük miktarda yatırım yapması gerekiyor.

NFU, hükümete, tesislerin “varış yeri” kontrolleri ile bu noktaları atlamasına izin verirken, kontrol sayısını azaltmak için daha risk bazlı bir yaklaşım benimsemesi çağrısında bulunuyor.

Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsü şunları kaydetti:

“İşletmeleri desteklemek ve AB ile Büyük Britanya arasında verimli bitki ticaretinin sürdürülmesini sağlamak için bu yeni ithalat kontrollerini aşamalı olarak uygulamaya koyduk. Mevcut ‘varış yerleri’ planı, sınır kontrol noktalarında denetimler başlatılana kadar her zaman geçici bir önlem olarak tasarlandı. Yeni modelin getirdiği kontroller, Birleşik Krallık’ı güvende tutmada, gıda tedarik zincirlerimizi ve tarım sektörümüzü zararlı hastalık salgınlarından korumada hayati bir rol oynuyor.”

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler