Dünya Ekonomisi
ING: ABD imalat ve inşaat sektörü beklenenden daha fazla soğudu
ISM imalat endeksi, siparişlerin düşmesi ve üretimin yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha büyük bir daralma kaydetti. İnşaat sektörü de beklenenden daha…
ISM imalat endeksi, siparişlerin düşmesi ve üretimin yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha büyük bir daralma kaydetti. İnşaat sektörü de beklenenden daha zayıf bir performans göstererek para politikasının kısıtlayıcı olduğunu ve ekonomik faaliyetler üzerinde bir fren görevi gördüğünü bir kez daha ortaya koydu.
ISM daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor Pazartesi günkü ABD veri akışında Mayıs ISM imalat endeksinin sürpriz bir şekilde 49,2’den 48,7’ye (konsensüs 49,5) düştüğünü görüyoruz – 50’nin altındaki her değerin daralma anlamına geldiğini hatırlatalım.
Bölgesel anketler ve ABD’nin o bölgesi için bölgesel anketlerin yokluğunda Batı Yakası’nda neler olabileceğine dair bir rehber olarak kullandığımız Çin PMI, Nisan ayına kıyasla biraz değişmiş bir sonuç beklentisine işaret etmişti. Ancak, yeni siparişler endeksinde oldukça büyük bir düşüş yaşandı (49,1’den 45,4’e) ve Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Üretim Nisan ayındaki 51,3’e kıyasla 50,2 olarak gerçekleşirken (Şubat ayından bu yana en zayıf seviye), birikmiş siparişler Kasım ayından bu yana en zayıf seviye olan 42,4’e geriledi. Ödenen fiyatlar bileşeni 60.9’dan 57.0’a geriledi ancak 6 aylık ortalama olan 54.1’in üzerinde kaldı, dolayısıyla sektörde enflasyonist baskılar devam ediyor.
Tek iyi haber, 50 seviyesinin üzerine çıkarak Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan istihdam bileşeni oldu, ancak üretimin yavaşlaması ve siparişlerin zayıf görünmesi nedeniyle bunun ne kadar sürdürülebilir olacağı konusunda soru işaretleri var. Bunun yerine, işe alım planlarını gerçekten artırmak yerine sadece birikmiş boş pozisyonları dolduruyor olabilirler. Genel olarak veriler, imalat sektörünün bu yıl ekonomik faaliyete anlamlı bir katkı sağlamayacağı görüşüyle tutarlı.
İnşaat, yüksek borçlanma maliyetleri ve satın alınabilirliğin yetersizliği nedeniyle zarar görmüştür. Ayrıca, inşaat harcamaları üst üste ikinci ayda da düşmüştür ve sektörde kademeli bir yavaşlamanın devam etmesini bekliyoruz. Yüksek borçlanma maliyetleri ve sıkı kredi koşulları bir kısıtlama olmaya devam ediyor ve özellikle satın alınabilirliğin çok gergin olduğu konutlarda, bu durum konut başlangıçlarının ve inşaat ruhsatlarının zayıflamasına neden oluyor ve bu da inşaat harcamalarında daha fazla yumuşamaya yol açacaktır. Enflasyon İndirimi ve CHIPS Yasalarından gelen ilk destek dalgasının giderek azalması nedeniyle, konut dışı (ofis inşaatı dışında) inşaatların da güçlü oranlarda da olsa yavaşlaması bekleniyor.