Dünya Ekonomisi
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı
IMF, “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu” için bugün yayınladığı güncellemede, küresel ekonomi için 2024 tahminini değiştirmedi. 2025 tahminini ise hafif yukarı…
IMF, “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu” için bugün yayınladığı güncellemede, küresel ekonomi için 2024 tahminini değiştirmedi. 2025 tahminini ise hafif yukarı yönlü revize etti.
Küresel büyümenin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü (WEO) tahminine paralel olarak 2024 yılında yüzde 3,2 seviyesinde kalacağını tahmin eden IMF, 2025 yılın için büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e çakırdı.
IMF raporunda Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltirken, 2025 beklentisini ise yüzde 3,2’den yüzde 2,7’ye indirdi.
IMF yayınladığı güncellemede şu değerlendirmelere yer verdi:
“Büyük gelişmiş ekonomilerdeki büyüme, çıktı açıkları kapandıkça daha uyumlu hale gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, güçlü bir 2023’ün ardından özellikle işgücü piyasasında giderek artan soğuma işaretleri gösteriyor. Euro bölgesi ise geçen yıl neredeyse yatay seyreden performansının ardından toparlanmaya hazırlanıyor.
Asya’nın yükselen piyasa ekonomileri küresel ekonominin ana motoru olmaya devam ediyor. Hindistan ve Çin’deki büyüme yukarı yönlü revize edilmiştir ve küresel büyümenin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Ancak önümüzdeki beş yıla ilişkin beklentiler, büyük ölçüde gelişmekte olan Asya’daki ivmenin azalması nedeniyle zayıf kalmaktadır.
Çin’deki büyümenin 2029 yılına kadar mevcut hızının oldukça altında kalarak yüzde 3,3’e gerilemesi öngörülmektedir.
Nisan ayında olduğu gibi, küresel enflasyonun geçen yıl yüzde 6,7’den bu yıl yüzde 5,9’a yavaşlayacağını ve genel olarak yumuşak bir iniş yolunda ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bazı gelişmiş ekonomilerde enflasyonun düşürülmesine yönelik ilerleme yavaşlamıştır ve riskler yukarı yönlüdür.
Hizmet fiyatları enflasyonu enflasyondaki düşüşü geciktirmekte ve bu durum para politikasının normalleşmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler artmış, ticaret gerilimlerinin tırmanması ve politika belirsizliğinin artması bağlamında faiz oranlarının daha da yükselmesi ihtimalini gündeme getirmiştir.
Bu riskleri yönetmek ve büyümeyi korumak için, fiyat istikrarını sağlamak ve azalan tamponları yenilemek amacıyla politika bileşimi dikkatli bir şekilde sıralanmalıdır.
Küresel faaliyet ve dünya ticareti yılın başında güçlenmiş, ticaret özellikle teknoloji sektöründe Asya’dan yapılan güçlü ihracatla desteklenmiştir. Nisan 2024 WEO’ya göre, Japonya ve ABD’deki aşağı yönlü sürprizler dikkate değer olsa da, ilk çeyrek büyümesi birçok ülkede yukarı yönlü sürpriz yaptı.
Yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme tahmini yukarı yönlü revize edilmiştir; öngörülen artış, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya’daki daha güçlü faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Çin için büyüme tahmini, özellikle özel tüketimdeki toparlanma ve ilk çeyrekteki güçlü ihracat nedeniyle 2024 yılında yüzde 5’e yükseltilmiştir. 2025 yılında GSYH’nin yüzde 4,5’e yavaşlayacağı ve orta vadede yavaşlamaya devam ederek 2029 yılında yüzde 3,3’e düşeceği öngörülmektedir. Hindistan’ın büyüme tahmini de bu yıl yukarı yönlü revize edilerek yüzde 7.0’ye yükseltilmiştir. Bu değişiklik 2023’te büyümeye yapılan yukarı yönlü revizyonların taşınmasını ve özellikle kırsal kesimde özel tüketim beklentilerinin iyileşmesini yansıtmaktadır.”
foreks.com