Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF, ABD’nin artan borcunun küresel ekonomi için risk oluşturduğu uyarısında bulundu

Uluslararası Para Fonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin bütçe açıkları ve artan borç yükünün küresel ekonomi için “büyüyen bir…

IMF, ABD’nin artan borcunun küresel ekonomi için risk oluşturduğu uyarısında bulundu

Uluslararası Para Fonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin bütçe açıkları ve artan borç yükünün küresel ekonomi için “büyüyen bir risk” oluşturduğunu ve aksi takdirde mükemmel bir ekonomik performansa gölge düşüreceğini söyledi.

Fon, ABD ekonomisine ilişkin yıllık değerlendirmesinin sonunda, ABD’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde borç yükünü azaltmak için “acil bir ihtiyaçla” karşı karşıya olduğunu, bunun da geniş tabanlı gelir vergisi artışları ve popüler hak programlarında kesintiler gerektirebileceğini söyledi.

Gerekli mali ayarlamanın “birkaç yıl boyunca zor siyasi kararlar” anlamına geleceğini belirten fon, kontrolsüz bir borç artışının sonunda ABD’nin büyümesini engelleyebileceği ve küresel mali sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Fonun genel müdürü Kristalina Georgieva, “Şimdi iyi bir zaman,” dedi. “ABD ekonomisi çok güçlü ve iyi zamanlarda kendinizi gelecekteki risklere hazırlamak için daha fazlasını yapabilirsiniz.”

Başkan Biden, fonun önerdiği çözümlerden en az birini eledi: Yılda 400.000 doların altında kazananlara daha yüksek vergi.

Ancak borç bir yana, IMF açıklamasında ABD ekonomisi son yıllarda gösterdiği “kayda değer performans” nedeniyle övüldü. Enflasyon, birçok ekonomistin beklediği gibi işsizlikte keskin bir artış olmadan büyük ölçüde kontrol altına alındı. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi beklentilerin üzerinde seyretmekte ve devam etmesi beklenmektedir.

“ABD, GSYH seviyesi şu anda salgın öncesi seviyeyi aşan tek G-20 ekonomisidir. Bu hem ABD hem de küresel ekonomi için iyi bir gelişme,” dedi Georgieva gazetecilere.

ABD’nin borç şişkinliğine rağmen mali piyasalarda sorun yaşanmıyor. Hükümetin yatırımcıları 10 yıllık hazine tahvillerini satın almaya ikna etmek için sunması gereken getiri, Büyük Durgunluk öncesi tipik oranların altında, yüzde 4,2 civarında seyrediyor.

Georgieva’ya göre ABD ekonomisi de küresel sermayeden giderek daha fazla pay alıyor. Pandemiden önce, ulusal sınırlar dışında yatırılan fonların yüzde 18’i Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyordu. Bugün ise ABD’nin mobil finansmandaki payının yüzde 33 olduğunu söyledi.

Borçlar ve açıklar bir sonraki başkan için erken bir meydan okuma olacaktır. Kongre 2025 yılı başlarında yasal borç tavanını yükseltmeli ya da ABD’nin borcunu ödeyemediğini görmelidir. Milletvekilleri ayrıca 2025 yılı sonuna kadar Trump’ın 2017 vergi indirimlerini uzatmaya ya da sürelerinin dolmasına izin vermeye, dolayısıyla çoğu Amerikalı için vergileri artırmaya karar vermelidir.

Nisan ayında, ayrı bir incelemenin parçası olarak, IMF yetkilileri ABD’yi ekonomiyi canlandıran hükümet açıkları nedeniyle azarladı ve bunların Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürmesini etkili bir şekilde zorlaştırdığını söyledi.

Perşembe günü, enflasyona yönelik potansiyel yukarı yönlü risklere atıfta bulunan IMF, Fed’in faiz oranlarını düşürmek için “en azından 2024’ün sonlarına” kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

Georgieva, fon merkezindeki basın toplantısından saatler önce Hazine Bakanı Janet L. Yellen ile bir araya gelerek incelemeyi görüştü.

Perşembe günkü IMF açıklaması ABD’nin borç tablosuna ilişkin son uyarı oldu. Salı günü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, faiz oranlarının yükseldiği bir dönemde borçlanmanın ABD’nin savunma, yaşlanan nüfus ve gelecekteki ekonomik şoklar dahil olmak üzere diğer ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetini sınırlayacağını söyledi.

OECD, yıllardır tekrarlanan vergi indirimlerinin, Sosyal Güvenlik ve Medicare gibi programlar için artan harcama taahhütleri ve yükselen faiz ücretleri ile karşı karşıya olduğu bir dönemde hükümetin gelir tabanını daralttığını söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler