Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Global piyasalar:  Kritik veriler ve Fed FOMC öncesi keyifsiz seyir

Global piyasalar yön bulmakta zorlanıyor. Fed ve Muhteşem Yedili'drn kar açıklamaları bekleniyor..Altın hareketsiz, Brent satıcılı, pariteler Euro-bölgesi verilerini gözlüyor

Global piyasalar:  Kritik veriler ve Fed FOMC öncesi keyifsiz seyir

HİSSE SENETLERİ

Cuma günü gelen tepki alımları ile haftayı iyimser bir zeminde noktalayan ABD endeksleri yeni haftaya ise durgun bir görünümle başladı. Yarın sonuçlanacak Fed toplantısı öncesinde piyasalara yön veren ana konu başlığı ise bilançolar olmaya devam ediyor. Bu kapsamda dün Dow Jones Industrial 30 şirketlerinden McDonald’s’ın sonuçlarının beklentileri karşılayamadığını gördük. Şirket 3,07 dolar olan beklentiye karşın hisse başına 2,97 dolar net kâr açıklarken 6,49 milyar dolar olarak gerçekleşen gelirler ise 6,61 milyar olan beklentinin altında kaldı. Buna karşın McDonald’s hisseleri günü %3,7 değer kazanımı ile noktaladı. Diğer taraftan McDonald’s’ın sonuçları enflasyondan etkilenen tüketicilerin harcamaları kıstığının bir sinyali olarak kabul edilebilir. Perşembe günü ise bir diğer fast-food şirketi olan Wendy’s sonuçlarını açıklayacak.

 

Yeni günün odak noktasında ise Magnificent Seven hisselerinden biri olan Microsoft’un bilançosu yer alıyor. Şirket yapay zekâ yarışının en büyük kazananlarından biri olurken bu başarıda ChatGPT’nin üreticisi OpenAI ile olan yakın ilişkisi de önemli rol oynadı. Bu çerçevede geride kalan çeyrekte Microsoft’un hisse başına net kârının 2,94 dolar olması beklenirken satışlarının %14’ten fazla artarak 64,4 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

 

EUR/USD

Piyasalar yarınki Fed toplantısını beklemeye geçerken bugün açıklanacak veri yoğunluğunun göreceli olarak yüksek olması paritede volatilitenin kısmen de olsa artış gösterebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda Euro Bölgesi’nde GSYH rakamı öne çıkarken yarınki TÜFE rakamı için gösterge niteliği taşıyan Almanya TÜFE rakamı da yakından takip edilecektir. Genel beklenti Euro Bölgesi’nde verilerin Eylül ayında bir kez daha faiz indirimine gidilmesine zemin hazırlayacağı yönünde. Bu kapsamda bölgede büyümenin çeyreksel bazda daha durgun bir tablo çizeceği öngörülürken enflasyonun ise aylık bazda eksi değer alacağı tahmin ediliyor.

ABD’de ise açık iş sayısı rakamı öne çıkıyor. Önceki ay 8,14 milyon olan verinin 8 milyona yaklaşarak istihdamdaki soğumayı teyit etmesi bekleniyor

 

BRENT

Özellikle Çin’deki zayıf talep koşullarına ve ekonominin karşı karşıya bulunduğu zorluklara paralel olarak petrol fiyatlarının son dönemde baskı altında bir performans sergilediğini görüyoruz. Bu kapsamda fiyatlar Haziran’ın ilk haftasından bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Stok rakamlarının son haftalarda destekleyici nitelikte olması da görünümü iyileştirmekte çok fazla başarılı olmadı. Teknik açıdan ise 80 dolardan aşağı yönlü uzaklaşılmasının risk yarattığını düşünüyoruz. 76.75-77.00 dolar bandı ise sonraki destek olarak izlenebilir.

 

DEĞERLİ METALLER

ABD’de enflasyon rakamlarının çizdiği ılımlı tablonun Fed’i faiz indirimlerine yaklaştırdığına dair öngörüler değerli metallerin haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü bir eğilim sergilemesini sağladı. Bu kapsamda altının ons fiyatının teknik açıdan önemli bir nokta olan 2400 doların üzerini test ettiğini gördük. Ancak momentum kazanamayan fiyatlar bu seviyenin üzerinde tutunmayı başaramadı. Makroekonomik veri akışının ABD ve Euro Bölgesi’nde yoğun seyrettiği günde özellikle JOLTS açık iş sayınının ortaya koyacağı tablonun istihdamın son durumuna ışık tutarak değerli metallere yön verme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Öyle ki piyasalar sadece Eylül’de değil sonraki toplantılarda da faiz indirimlerinin devam edebileceğini öngörüyor.

Bu beklentilerin gerçekleşmesi içinse enflasyonun %2’ye doğru hareket etmesinin yanında istihdamda daha fazla soğuma görülmesi gerekebilir. Açık iş sayısının da bu nedenle önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Ünlü & Co sabah bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler