Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gelişen Ülkelerin döviz borcu $1.74 trilyon, 2019’dan bu yana %91 arttı!

Gelişmekte Olan Ülkeler için yol kazaları riski her geçen gün artıyor.  

Gelişen Ülkelerin döviz borcu $1.74 trilyon, 2019’dan bu yana %91 arttı!

Bloomberg Intelligence’a (BI) göre, 2023-2024’te gözlenen güçlü döviz cinsi tahvil ihracı dış borç oranlarını yükselterek Gelişmekte Olan Ekonomileri global finansal koşullar sıkılaşmaya başlarsa riske maruz bıraktı. Eğer beklendiği gibi Fed bu yıl 2 kez faiz indirecekse, bu borç sürdürülebilir, ama global enflasyon bir kez daha atağa kalkarsa yeni krizler  yolda.

Analize göre, gelişmekte olan piyasaların kamu borç stoku rekor düzeyde 17,9 trilyon dolara yükseldi ve bu da düşük gelirli ülkeleri küresel büyüme ve enflasyon dinamiklerine karşı daha az dirençli hale getirdi.

 

BI’nın gelişmekte olan piyasalar baş kredi stratejisti Damian Sassower şu yorumda bulundu: “Analizimize göre gelişmekte olan piyasaların önde gelen 19 ihraççısının döviz borcu, 2019’dan bu yana %91 artış göstererek 1,74 trilyon dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı ve yerel para cinsinden tahvil ihracındaki sıçramayı geride bıraktı.

Gelişmekte olan piyasaların yerel para cinsinden tahvil yükümlülükleri, pandemi sonrası dönemde %64 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 16,2 trilyon dolara ulaştı.”

 

Analistlere göre, döviz cinsinden borç ihracındaki artış, gelişmekte olan piyasaların dış borç oranlarının artmasına neden olarak, az gelişmiş ekonomileri yurt dışındaki finansal koşullara daha sıkı bağlı hale getirdi.

Suudi Arabistan, Şili ve Peru, dış yükümlülüklerin toplam borcun %50’sini aştığı nadir ekonomiler olup, bu durum onları gelişmekte olan piyasa emsallerine göre daha fazla bulaşma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. BI’ın analizine göre, 19 gelişmekte olan piyasa ekonomisinin dokuzunda dış borç oranları beş yıllık ortalamanın üzerinde.

Araştırmaya göre Türkiye’nin dış borç oranı yüksek kalırken, Kolombiya, Meksika ve Çek Cumhuriyeti’nin dış borç oranları iyileşti.

 

Borcun ödenmesi  global büyümenin hızlanmasına, çevrilmesi ise Dolar Endeksi ve ABD 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisine doğrudan ilişkili. IMF ve Dünya Bankası gibi ulus-üstü kuruluşlar, önümüzdeki 10 yılı global ekonominin yavaş büyüme çağında geçireceğini öngörüyor. Fed faiz indirse dahi, bu indirimler AMB’dan karşılık bulduğu sürece, Dolar Endeksi güçlü seyrini sürdürebilir.  ABD tahvil faizleri ise en az Fed’in oyun planı kadar, önü kesilemeyen bütçe açığına hassas, yani Fed faiz indirse de yüksek kalabilir. Özetle, Gelişmekte Olan Ülkeler için yol kazaları riski her geçen gün artıyor.

Kaynak:  Emerging market debt has climbed to record high of $17.9 trillion, Funds Europe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler