Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

G-20:  Dünya ekonomisi yumuşak inişe geçti

Taslak bildiride, acı verici bir durgunluğa veya işsizlikte keskin bir sıçramaya yol açmadan enflasyonun kontrol altına alınabileceği bir senaryoya atıfta bulunarak, "Birçok zorluk devam etse de, küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının artması bizi cesaretlendiriyor" denildi.

G-20:  Dünya ekonomisi yumuşak inişe geçti

Reuters’in Salı günü gördüğü G-20 taslak sonuç bildirisine göre, 20 finans liderinden oluşan grubun, küresel ekonomide “yumuşak iniş”in başladığını müjdelemesi bekleniyor. Öte yanda belirtilmemiş “savaşlar ve artan çatışmalardan” kaynaklanan riskler konusunda uyarı bir uyarı da yer alacak.

Brezilya’nın G20 finans koordinatörü Tatiana Rosito basına yaptığı açıklamada, müzakerelerin sürdüğünü ancak şu ana kadar yapılan çalışmaları yansıtan kapsamlı bir ortak açıklama için fikir birliğine varılacağına “kesinlikle” inandığını söyledi.

Rosito, grubun Brezilya başkanlığının, vergilendirme konusunda uluslararası işbirliğine ilişkin benzeri görülmemiş ayrı bir deklarasyon üzerinde müzakere yaptığını da söyledi.

Bu deklarasyonun, Brezilya’nın başkan sıfatıyla gündeme getirdiği süper zenginlerin vergilendirilmesi konusunu da içereceğini söyledi ancak hangi konuların diğer katılımcılardan dirençle karşı karşıya kaldığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Bildiri taslağına göre, bu hafta Rio de Janeiro’da bir araya gelen G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, enflasyonun devam etmesinden kaynaklanan dengesiz bir küresel toparlanma risklerine işaret etmeyi planlıyor.

Taslak bildiride, acı verici bir durgunluğa veya işsizlikte keskin bir sıçramaya yol açmadan enflasyonun kontrol altına alınabileceği bir senaryoya atıfta bulunarak, “Birçok zorluk devam etse de, küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının artması bizi cesaretlendiriyor” denildi.

Diplomatlar, Ukrayna ve Gazze’deki çatışmalardan açıkça bahsetmekten kaçınarak, Rusya ile önde gelen Batılı ülkeler arasında Şubat ayında yapılan maliye bakanları toplantısında ortak bildiriyi bozan anlaşmazlıkları atlatmaya çalışıyor. Rosito, Brezilya’nın jeopolitik konulara ilişkin bir başkanlık bildirisi yayınlayacağını kabul ederek, bu konuların gelecek toplantılarda diplomatlar tarafından ele alınacağını vurguladı.

Taslak bildiride, “Ekonomik aktivitenin dünyanın birçok yerinde beklenenden daha dirençli olduğu kanıtlandı, ancak toparlanma ülkeler arasında son derece dengesiz sürerek ekonomik ayrışma riskine katkıda bulunuyor.” ifadesine yer verildi.

 

 

Belgede, beklenenden hızlı enflasyon düşüşü ve teknolojik yeniliklerin pozitif sürprizler arasında sayılmasıyla birlikte genel olarak ekonomik görünüme yönelik risklerin dengeli olduğu işaretlendi.

Öte yandan belgede, çatışmaların artması, ekonomik bloklara ayrışma ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulmasına neden  olacak katılaşan enflasyon gibi aşağı yönlü risklere de dikkat çekildi.

Brezilya başkanlığının küresel eşitsizliğe odaklanmasıyla uyumlu olarak, bildiri taslağı “iklim değişikliğinin… eşitsizlik sorunlarını önemli ölçüde ağırlaştırabileceği” konusunda uyardı ve “birkaç düşük ve orta gelirli ülkede” “borç sıkıntısı” olduğunu işaret etti.

 

ZENGİNLERDEN VERGİ ALALIM

 

G20 taslak beyanı, bakanların Uluslararası Para Fonu ve Brezilya tarafından yaptırılan gelir araştırmalarını “dikkate aldığını” belirtmekle yetinecek, yani Brezilya’nın milyarderlere yönelik küresel vergi çağrısını es geçeceği bildiriliyor.

Ancak, bildirgenin vergi şeffaflığını artırma yönünde çabaların sürmesini talep ettiği  ve “ultra yüksek net değere sahip bireylere özel önem vererek, adil ve artan oranlı vergilendirme konusunda küresel diyaloğu teşvik ettiği” söylenen “Uluslararası Vergi İşbirliğine ilişkin Rio de Janeiro G20 Bakanlar Bildirgesi”ne atıfta bulunuyor ”

 

Taslak, G7 liderlerinin Haziran ayında yaptığı, “bireylerin artan oranlı ve adil vergilendirilmesi” çağrısında bulunan ancak ultra zenginlerden bahsetmeyen açıklamasında bir ilerlemeyi işaret ediyor.

 

Son olarak, belgede uluslararası asgari kurumlar  vergisinin hayata geçmesi için teknik çalışmaların hızlandırılacağı da yer alabilir.

 

Kaynak:  Reuters, G20 draft communique sees growing chance of global economic ‘soft landing’

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler