Dünya Ekonomisi
FT: Çin’de tüketiciler fiyatlar düşse bile kemer sıkıyor
"İnsanlar çok daha ihtiyatlı hale geldi . . . Ek bir dolar geliri nasıl harcayacakları konusunda çok daha fazla düşünüyorlar."
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici fiyatları son dört aydır deflasyon içinde ve Ocak ayında son 15 yılın en hızlı yıllık düşüşünü yaşadı. Manşet rakamlardaki gerileme gıdadan kaynaklanırken ve diğer sektörlerde fiyatlar yükselirken, kozmetikten elektrikli eşyalara kadar her şeyi satan işletmeler indirimler sunuyor. Otomobil fiyatları son 22 yılın en hızlı düşüşünü yaşıyor.
Politika yapıcılar dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yeniden ivme kazandırmaya çalışırken, deflasyon verileri tüketici talebine ilişkin uzun süredir devam eden endişelere yol açıyor. 2023’teki yüzde 5,2’lik büyüme, pandemi nedeniyle bir önceki yıl düşük baz etkisinden yararlanırken, ekonominin tekrar aynı oranda büyümesi için tüketicilerin bu yıl daha güçlü bir rol oynaması gerekecek.
Ancak tarihsel olarak güvenin temel itici gücü olan emlak piyasası hala baskı altında olduğundan, insanlar geleneksel olarak büyük harcama dönemi olan Çin yeni yılına girerken bile tüketici temkinliliği devam etti. Zayıf fiyat artışı insanları otomatik olarak harcamaya teşvik etmiyor.
Oxford Economics’in baş ekonomisti Louise Loo, “Teorik olarak düşük fiyatların tüketicilerin alım gücünü arttırması gerekir, ancak durum böyle olmadı” dedi. “Bunun nedeninin deflasyonist zihniyetin oldukça yerleşmiş olması olduğunu düşünüyoruz.”
“Bence bu oldukça yapısal bir eğilimin başlangıcı,” diye ekledi. “İnsanlar çok daha ihtiyatlı hale geldi . . . Ek bir dolar geliri nasıl harcayacakları konusunda çok daha fazla düşünüyorlar.”
Resmi veriler, Covid pandemisinin ülkeyi kasıp kavurduğu Aralık 2022’de düşük bir bazda da olsa perakende satışların Aralık ayında yüzde 7,4 arttığını gösterdi. Tüm yıl boyunca, sokağa çıkma yasaklarının benzer baz etkilerinden etkilenen perakende satışlar yüzde 7,2 arttı.
Ocak ayında yayınlanan Aralık ayı Morgan Stanley tüketici anketi, katılımcıların yarısından biraz fazlasının önümüzdeki altı ay içinde ekonominin iyileşmesini beklediğini ortaya koydu. Ancak anket aynı zamanda tüketicilerin yüzde 76’sının son altı ay içinde en az bir kategoride harcama kesintisi yaptığını ve tüm kategorilerde tüketicilerin daha ucuz markaları daha pahalı olanlara göre daha fazla tercih ettiğini de ortaya koydu.
HSBC Asya Ekonomisi Eş Başkanı Fred Neumann, düşük tüketimin arkasında “gelir artışı eksikliği” olduğunu öne sürdü. Morgan Stanley anketi, tüketicilerin yalnızca yüzde 45’inin önümüzdeki altı ay içinde hane halkı finansmanının iyileşmesini beklediğini ve bu oranın son bir yılın en düşük seviyesi olduğunu gösterdi.
Loo, otomobil verilerinin “değişken” olduğunu söylese de, 2023’te yüzde 12 artan otomobil satışları, talebi destekleyen düşük fiyatların bir işareti.
BYD, yıllık otomobil satışlarında 3 milyonu aştıktan sonra geçen yılın sonlarında Tang modelinin fiyatlarını 10.000 Rmb düşürerek 249.800 Rmb’ye indirdi. Bu arada Tesla da Model 3’ün fiyatını 15.500 Rmb indirerek 245.900 Rmb’ye çekti.
Şanghay’ın kuzeyinde, lüks mallar konusunda uzmanlaşmış bir e-ticaret şirketi “artık bir satıcı pazarı olmadığını” söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen şirket, birlikte çalıştığı online platform olan Tmall’un 2024 yılında “fiyat rekabetçisi” olmaları gerektiğini defalarca vurguladığını da sözlerine ekledi. Tmall, reklamlarında “çevrimiçi en düşük fiyatları” sunduğunu söylüyor.
Çin’deki büyük markalarda, fiyatlardaki gerçek düşüşleri sürekli bir indirim ve fırsat pazarlama programından ayırt etmek zor olabilir.
Tüketici piyasaları analisti Yaling Jiang, Apple’ın yeni telefonlarında yaptığı indirim gibi bazı fiyat indirimlerinin sadece “normal pazarlama” olduğunu söyledi. Ancak Jiang, “Çinli tüketicilerin kabul etmeye istekli olduğu primin düştüğünü”, bunun da kısmen daha bilinçli yerli alıcıların “üretim sürecini daha iyi anlamasından” kaynaklandığını sözlerine ekledi.