Sosyal Medya

FÖŞ yazdı:  TCMB rezervleri düşüyor, endişelenelim mi?

3 Eylül 2024

Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Eurovizyon’da, Berlin’de tarihi zaferler yazan bir milletin efradı olarak kendi gölgemizden korkar hale geldik, ya da getirildik.  Ekonomi özelinde ufacık bir olumsuz veri dahi, ana akım medya ve YouTube’da “Kıyamet günü geldiiiiii” feryatlarını yükseltiyor. Örnek?  Konkordatolar. WAAAAW, ilk yedi ayda 1.800 şirket konkordato ilan etmiş. Ulan, Türkiye’de kayıtlı şirket sayısı 1 milyonun üstünde be. Türkiye’de konokordato sorunu benim gaz çıkartarak diyet yapma çözümüm kadar anlamlıdır ancak.  Başka örnek?  TCMB rezervleri düşüyor, bir sabah aniden döviz krizi patlayabilir. Nah patlar. Şimdi de patlamaz, kışın da, velev ki TCMB siyasi emirle gereksiz yere faiz indirmesin.

TCMB rezervlerinin 19 Ağustos’tan bu yana eridiği yalan mıdır?  Haşa, %100 doğrudur. Ama, geçicidir, nedenleri büyük ölçüde bizden değil, Gelişmekte Olan Piyasalar ekosisteminin genel havasından kaynaklanır. Önemli midir?  Hayır, eğer balık hafızalı değilseniz TCMB’nin çok daha düşük meblağda FX rezerve sahip olduğu 2023 seçimleri öncesinde dahi devaluasyona izin vermediğini hatırlamalısınız.

 

Etkin piyasa fiyatlaması oluşması için, sahici enformasyon akımı şarttır. Ama, enformasyonun alıcısı cahil, satıcısı da sadece para kazanmak peşinde olduğu için, Türkiye’de hiç bir mali piyasada etkin fiyat oluşmaz. Döviz kurunda Ağustos boyunca gözlenen yukarı yönlü baskının ilk nedeni de bu.  Birikim sahipleri bilgiyi sadece “döviz krizi çıkacak” diyenlerden aldığı için, döviz alımlarını artırdı. Bir ikinci dez-enformasyon da Mehmet Şimşek’in istifa edeceği duyumları oldu.  Ciddiye alsam, ben de tüm varlığımı dövize çevirirdim. Bu ülkede Erdoğan’ın huyuna-suyuna güven o denli düşük ki, medya 2  gün Mehmet Şimşek gidici haberi yapınca, döviz talebinde patlama yaşandı.  Şimşek kalıcı, dolayısıyla döviz talebi gidici.

Yerleşikler KKM’den çıktıkça, doğal olarak döviz mevduatlarını artırıyorlar. Bu modern portföy kuramının riski dağıtma prensibi doğrultusunda akılcı bir davranış. KKM’ye giren fonların önemli bölümü dövizdi, çıkışların da bir miktarı dövize dönecek elbet. Ek olarak, lütfen döviz kuru tahmini yaparken şirketlerin döviz birikimlerini hesaba katmayın. Bu veride haftalık değişimler, şirket hazine birimlerinin atıl nakitleri TL’den dövize çevirmelerini değil, ya vadesi gelen dış borç ödemesi, ya da ithalat talebiyle ilgilidir.

Pazartesi günü açıklanan BloombergHT tüketici güveni çok düşük seviyede sabit, imalat PMI’da daralma sürüyor, ve TUIK kan-ter içinde kalıp aslında daralması  gereken 2Ç2024 GSYH’ı sadece %0.1 büyütebildi. Yıllık %2.5’la ekonomi potansiyelinin takriben yarım puan altında büyüyor. Bu ekonomiden aşırı ithalat talebi çıkmaz. Tüm turizmciler ağlasa da, turizm gelirleri bu yıl da rekor kıracak. Pazartesi Ekonomim.com’da bir haber yayınlandı, bu sene şirketlerimiz dış borçlanmada rekor kırmışlar. Yani, ülkeye gani gani döviz giriyor, ne krizi ulan?

Sıcak paranın gelmediği, hatta Borsa özelinde satışa geçtiği de doğrudur, ama nedenleri dış kaynaklı. Bu sene Gelişmekte Olan Piyasalar sinek avlıyor. Sıcak para girişi 2022 ve 2023’e göre geriliyor, hatta 2023’e doğrudan sermaye girişi de. Global fonlar Wall Street’te yapay zeka hikayesinden bedava  para kazanırken, ya da nakitte kalıp yılda dolar bazında %5’i cebine koyabilirken, gelip de Meksika, Hindistan, Türkiye, Mısır, vb, gibi ülkelerin her an değişen ve çoğunlukla da kestirilemeyen sosyo-ekonomik ikliminde balık avına çıkmaz. Fed Eylül toplantısında  faiz indirmeye başlar, ABD’de saklı tutulan fonlar yavaştan bizim yörelere de akar. Eğer Trump seçimi kaybederse, bu akım şiddetlenir.

 

Ayrıca, kardeşim, biraz kafanızı çalıştırın ya!  Siz, göya piyasalar enformasyon sağlayıcılar, hiç bir mesnedi olmayan Mehmet Şimşek’in istifa balonunu allayıp pullayıp göklere çıkartırken, yabancı salak mı, Türkiye’de bela arasın?

Bıktım valla ya. Öyle bir milletin üyesiyim ki, konu para olsa dahi, doğruları aramıyor, beyninde yatan abuk-sabuk  kasvetli komplo teorilerini doğrulayacak olanları seçiyor.

 

Son bir hatırlatma yapıp, içmeye gideceğim.  Kardeşim, son veri itibarıyla TCMB’nin kemiksiz, kılçıksız net FX rezervi takriben 40 milyar dolar. 2023  seçiminden önce, bu rakam sık sık EKSİ 60 milyara düşmüştü. TCMB yine de piyasaları sıkı markaj altında tutmayı başardı.

Odin sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın, gidin döviz alın, para kaybedin.

 

 

FÖŞ

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları