Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times: Nükleer Enerji Rallisinin Sebebi Nedir?

Amazon ve Google’ın Anlaşmaları, Nükleer Enerji Şirketlerinin Hisselerini Rekor Seviyelere Taşıdı Nükleer enerji şirketlerinin hisseleri, Amazon ve Google’ın çok büyük…

Financial Times: Nükleer Enerji Rallisinin Sebebi Nedir?

Amazon ve Google’ın Anlaşmaları, Nükleer Enerji Şirketlerinin Hisselerini Rekor Seviyelere Taşıdı

Nükleer enerji şirketlerinin hisseleri, Amazon ve Google’ın çok büyük enerji tedarik anlaşmaları yapmasının ardından bu hafta rekor seviyelere yükselmiştir. Bu anlaşmalar, ABD’de ilk küçük modüler reaktörlerin (SMR) kurulumu için çabaları desteklemektedir.

ABD’de listelenen SMR geliştiricileri Oklo Inc ve NuScale Power’ın hisse fiyatları, rakipleri X-energy ve Kairos Power’ın finansman anlaşmalarını duyurmasının ardından geçen hafta sırasıyla %99 ve %37 artmıştır. Cameco, Oklo, NuScale, Constellation ve BWX Technologies gibi şirketlerin hisseleri de hafta boyunca rekor seviyelerde işlem görmüştür.

Anlaşmalar, Amazon ve Google’ın yüksek enerji talebi olan yapay zeka veri merkezlerine düşük karbonlu elektrik sağlamak amacıyla bir düzineye kadar yeni nesil reaktörün kurulmasını desteklemektedir. Yatırımcılar, bu duyuruları 2011’de Japonya’daki Fukushima kazasının ardından yaşanan durgunluktan sonra nükleer enerjide bir canlanmanın işareti olarak görmektedir.

Veri merkezlerinin çoğalması, ABD’deki enerji talebinde tarihi bir artışa yol açarak fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma ve karbon emisyonlarını düşürme çabalarını zorlaştırmaktadır. ABD’de en büyük geleneksel reaktör filosunu işleten Constellation Energy Group’un hisseleri, yıl başından bu yana iki kattan fazla artmıştır.

Geçen ay Constellation, Microsoft ile 20 yıllık bir enerji tedarik anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma, Pennsylvania’daki Three Mile Island nükleer santralinin yeniden açılmasına yol açacaktır. Söz konusu tesis, ABD tarihindeki en ciddi nükleer kazanın yaşandığı yerdir; reaktörlerden biri kısmi bir erime geçirmiştir.

Uranyum üreticisi Cameco’nun hisseleri bu yıl %38 artarken, nükleer bileşen tedarikçisi BWX Technologies’in hisseleri %65 yükselmiştir. Nükleer yakıt geliştiricisi Lightbridge Corporation’ın CEO’su ve Amerikan Nükleer Topluluğu Uluslararası Konseyi Başkanı Seth Grae, “Reaktör şirketleri, yapay zeka enerji talebi patlamasını karşılamak için ihtiyaç duyulacaklarını bir süredir söylüyorlardı, ancak kimse onlara inanıyor gibi görünmüyordu.” demiştir. “Bu büyük yatırımlar, teknoloji endüstrisinin yenilenebilir enerji ve bataryaların yeterince istikrarlı veya maliyet etkin güç sağlayamayacağını düşündüğünü ve nükleere ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.” şeklinde eklemiştir.

Son döneme kadar yatırımcılar, daha küçük, daha güvenli ve daha verimli olduğu iddia edilen küçük reaktörlerin finansmanı konusunda temkinli davranmaktaydı. Sektörün projeleri zamanında ve bütçe dahilinde teslim etme konusundaki sicili, yüksek faiz oranları ve projeleri finanse etmeye istekli müşteri eksikliğiyle birleşince ilerleme yavaşlamıştır.

Geçen yıl X-energy, “zorlu piyasa koşulları” nedeniyle 1,8 milyar dolarlık halka arz planını iptal etmek zorunda kalmıştır. Kısa bir süre sonra NuScale, ABD’de ilk küçük reaktörü inşa etme planlarını iptal etmiştir. İki yıl içinde fiyatlarını %50’den fazla artırarak megavat saat başına 89 dolara çıkardıktan sonra, yeterli sayıda enerji şirketi elektriğini satın almakla ilgilenmemiştir.

TD Cowen analisti Marc Bianchi, “Küçük reaktör endüstrisi için ikilem, müşterilerin ‘bir numaralı reaktöre’ kaydolmak istememesiydi, çünkü ilk reaktör sonraki reaktörlere göre daha pahalı ve inşası daha risklidir.” ifadesini kullanmıştır.

Amazon ve Google’ın Yatırımları

Amazon ve Google’ın küçük reaktörlere yatırım yapma kararları, yeni bir yapay zeka veri merkezi dalgasını desteklemek için güvenilir, maliyet etkin ve temiz elektrik kaynaklarına ihtiyaç duymalarından kaynaklanmaktadır. Wood Mackenzie’ye göre, 2024’ün ilk yarısında toplamda neredeyse 24 gigavatlık yeni veri merkezleri duyurulmuştur; bu, geçen yılın aynı döneminin üç katından fazladır.

Kairos Power’ın kurucusu ve CEO’su Mike Laufer, bu hafta Google ile 2035’e kadar altı veya yedi küçük reaktör kurmak için anlaşma imzalamıştır. Laufer, “Sadece mevcut fosil yakıtlı üretimi değiştirmek değil, şimdi daha fazlasını inşa etmemiz gerekiyor. Bu, gerçek bir aciliyet duygusu yarattı.” demiştir.

Sektör ayrıca, Rusya ve Çin’in nükleer alanda aşılmaz liderler haline gelebileceğinden endişe duyan ABD hükümetinden milyarlarca dolarlık fonlardan yararlanmaktadır. Washington, emisyonları artırmadan yapay zeka teknolojilerindeki liderliğini sürdürmek için istikrarlı bir enerji sistemine ihtiyaç duyulduğunun farkındadır.

X-energy CEO’su Clay Sell, “ABD’nin yapay zekada lider kalmasının tek kısıtlaması güçtür. Arazi değil, çip değil, güçtür. Ve bu birinci hedeftir.” açıklamasında bulunmuştur.

SMR’ler “test edilmemiş tasarımlar” mı?

Bununla birlikte, bu haftaki nükleer enerji ve özellikle küçük reaktörlerle ilgili coşku, geçmişte gecikmelere ve maliyet aşımlarına eğilimli olan yeni bir teknoloji neslinin kurulmasındaki önemli riskleri gizlemektedir. Kaygılı Bilim İnsanları Birliği’nin nükleer güç güvenliği direktörü Edwin Lyman, X-energy ve Kairos’un SMR’lerinin “test edilmemiş tasarımlar” olduğunu ve 2030 ve sonrasındaki hedef tarihlerinden çok daha uzun sürede kurulacağını belirtmiştir. Lyman, “Herhangi bir deneysel nükleer teknolojinin güvenli ve güvenilir ticari işletmeye geçiş yolu engebelidir ve bugün nihai enerji maliyetinin ne olacağını tahmin etmek neredeyse imkansızdır.” demiştir.

Rakip enerji kaynaklarının geliştiricileri, sıkı düzenleyici standartlar ve zorlukların engel olmaya devam ettiğini ifade etmektedir. Yenilenebilir enerji alanında en büyük kurumsal geliştirici olan ve Google, Microsoft ve Amazon ile 5,8 gigavatlık enerji satın alma anlaşmaları imzalayan AES’nin CEO’su Andres Gluski, “Coşku biraz abartılı.” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı verilerine göre, şebekeye bağlanmayı bekleyen kapasitenin %95’ini güneş, rüzgar ve batarya depolama oluştururken, nükleer enerji %1’den azını oluşturmaktadır. Wood Mackenzie’ye göre, ABD’de hiçbir küçük reaktör projesinin inşaatına başlanmamış olup, duyurulan kapasitenin %80’inden fazlası henüz geliştirme aşamasına girmemiştir.

Bununla birlikte, küçük reaktör geliştiricileri, teknoloji devlerinin desteğinin ihtiyaç duydukları dönüm noktası olduğuna inanmaktadır. NuScale’in ticari işler sorumlusu Clayton Scott, “Teknoloji topluluğu sadece karbonsuz faydaları değil, aynı zamanda kullanılabilirlik ve güvenilirliği de değerli bulmaktadır. İvme burada.” ifadesini kullanmıştır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler