Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times: Kripto Para ile Ev Alınabilir mi?

Gayrimenkul Tokenizasyonunda Yeni Yatırım Yöntemi Gündemde Emekli bankacı Rick Phillips, geleneksel yatırımlar yerine gayrimenkul sahibi olmanın dijital bir yolunu tercih…

Financial Times: Kripto Para ile Ev Alınabilir mi?

Gayrimenkul Tokenizasyonunda Yeni Yatırım Yöntemi Gündemde

Emekli bankacı Rick Phillips, geleneksel yatırımlar yerine gayrimenkul sahibi olmanın dijital bir yolunu tercih ediyor. Phillips, devir ödemesi yaparak gördüğü bir mülk için depozito bırakmak ya da borsada listelenen fonlara yatırım yapmak yerine, fiziksel mülklere sahipliği temsil eden dijital tokenlar satın almayı tercih ediyor. Los Angeles’lı yatırımcı, kiralık gayrimenkullere dijital parçalar halinde sahip olma imkanı sunan gayrimenkul tokenizasyonunu test eden az sayıda yatırımcıdan biri olarak dikkat çekiyor. Phillips, şu ana kadar çeşitli mülkler arasında 20.000 dolar yatırım yaptı.

Lofty, RealT ve HouseBit gibi şirketler, kripto para birimleri veya standart banka mevduatları kullanarak yatırımcılara çeşitli binalara yatırım yapma imkanı sunuyor. Kripto ve blok zincirin finansmanı demokratikleştirme ve finansal erişimi genişletme vaatlerinden doğan bu yatırım yöntemi, büyük şehirlerdeki yüksek konut fiyatlarının etkisiyle giderek popülerlik kazanıyor. Londra ve New York gibi büyük şehirlerde konut sahibi olmanın giderek daha ulaşılamaz hale gelmesi, bu tür alternatif yatırım yollarını cazip kılıyor.

Lofty’nin kurucusu Jerry Chu, gayrimenkulün duygusal bir varlık sınıfı olduğunu belirterek, tokenizasyonun bireysel mülklerde küçük miktarlarda yatırım yapma imkanı sunduğunu ifade etti. Her token, bir mülkün sahipliğini temsil ederken, blok zincir üzerinde dijital kayıt olarak tutuluyor. Lofty, Wyoming’de kayıtlı şirketler aracılığıyla her mülk için tokenlar oluşturuyor ve şu ana kadar 181 mülk tokenize edildi.

Çeşitli Sorunlar Bulunuyor

Gayrimenkul tokenizasyonu, yatırımcılara daha düşük eşiklerle gayrimenkule yatırım yapma imkanı tanıyor. Ancak, bu yeni yatırım yönteminin çeşitli sorunları bulunuyor. Yatırımcılar, tokenların satılmasındaki zorluklar ve kiracı sorunlarından kaynaklanan problemlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Lofty ve benzeri platformlarda tokenların likiditesi düşük olup, ikincil piyasanın henüz gelişmemiş olması yatırımcıları endişelendiriyor.

McKinsey ve Boston Consulting Group’un tahminlerine göre, 2030 yılına kadar küresel olarak illiquid varlıkların tokenizasyonu 2 ila 16 trilyon dolar arasında bir pazar değeri oluşturabilir. Bu kapsamda sadece ev özsermaye tokenizasyonunun 3,2 trilyon dolar değerinde olabileceği öngörülüyor. Gayrimenkul tokenizasyonu, dünya genelindeki yatırımcıların zor sahip olunan varlıklara erişimini kolaylaştırarak, “sınırsız” bir yatırım ortamı yaratmayı hedefliyor.

Lofty’nin erken yatırımcılarından biri olan Jordan Bentley, Utah’da üç kira mülkü ve kendi evine sahip olduğunu, bu mülklerin yaklaşık 2 milyon dolar değerinde olduğunu belirtti. Bentley, Lofty üzerinden bir mülkün %10’unu satarak 30.000 dolar topladığını ve bu parayla yeni bir aile evi almayı planladığını ifade etti. Bu süreç, yüksek faiz oranlarından dolayı mülk kredisi almak yerine, token satışını tercih etmesini sağladı.

Gayrimenkul tokenizasyonunun avantajları arasında, varlıkların likit hale gelmesi ve 7/24 ticaret yapılabilmesi bulunuyor. Ancak, bu alandaki yatırımcılar, tokenların güvenilirliği ve blok zincir teknolojisinin getirdiği riskler konusunda temkinli davranıyorlar. RealT’nin kurucu ortağı Jean-Marc Jacobson, yatırımcıların 100.000 doların üzerinde yatırım yaptıklarında ek bilgi talepleriyle karşılaştıklarını belirtti.

HouseBit CEO’su Benoit Laliberté, kripto ödemelerinin anonimliği nedeniyle kara para aklama için cazip olduğunu ve bu durumun düzenleyici kurumlar tarafından sıkı bir şekilde denetlendiğini ifade etti. Gayrimenkul tokenizasyonunun geleceği, yatırımcıların blok zincire olan güvenlerini artırmaları ve piyasanın likiditesinin gelişmesine bağlı olarak şekillenecek.

Bu yeni yatırım yöntemi, konut piyasasına yenilik getirme potansiyeli taşısa da, henüz emekleme aşamasında olup, daha geniş kabul görmesi için çeşitli yapısal sorunların çözülmesi gerekmektedir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler