Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed’in daha yavaş faiz indirimi sinyali vermesinin ardından petrol talep endişeleriyle düştü

Petrol talebindeki artışa ilişkin şüpheler 2024'ten sonra da devam edecek ve fiyat düşüşü korkusu onlara eşlik edecek. Çin'in piyasayı yönlendirdiği ve OPEC'in üretim kesintilerini gevşetme ihtimalinin devam ettiği 2025 yılında petrol piyasasının durumuna ilişkin son tahminler oldukça karamsar.

Fed’in daha yavaş faiz indirimi sinyali vermesinin ardından petrol talep endişeleriyle düştü

ABD Merkez Bankası’nın 2025 yılında faiz indirimlerinin hızını yavaşlatacağının sinyalini vermesinin ardında, petrol fiyatları düştü. Yüksek kalan faizlerin yakıt talebini olumsuz etkileyeceği değerlendirmeleri fiyatları aşağı çekti.

ICE’de Brent petrolünün varil fiyatı 40 sent veya %0,55 düşerek varil başına 72,99 dolara indi. ABD’nin Batı Teksas ham petrolü 39 sent veya %0,55 düşüşle 70,19 dolara geriledi.

 

Macquarie analisti Vikas Dwivedi bir notunda, “Petrol piyasası 2025 dengelerini gözden geçiriyor ve giderek daha az düşüş eğilimli hale geliyor” dedi.

 

ABD’de stokların düşmesi petrolde kayıpları frenledi.

Analistler Brent petrolünde bugün için destek seviyesi olarak 72,60 doları işaret ediyorlar. Buranın kırılması halinde 71,93 dolar hedeflenebilir. Yukarı hareketlerde ilk hedefe ise 73,58 dolar olacak.

Dwivedi, Brent’in varil başına 70 doların “temel ve teknik destek” seviyesi olarak göründüğünü söyledi.

 

Petrol talebindeki artışa ilişkin şüpheler 2024’ten sonra da devam edecek ve fiyat düşüşü korkusu onlara eşlik edecek. Çin’in piyasayı yönlendirdiği ve OPEC’in üretim kesintilerini gevşetme ihtimalinin devam ettiği 2025 yılında petrol piyasasının durumuna ilişkin son tahminler oldukça karamsar.

Kasım ayının başlarında bazı analistler, OPEC’in pazar payını kaybetmekten bıktığına karar verebileceği ve fiyat savaşı başlayabileceği konusunda uyardı. OPIS’ten Tom Kloza, CNBC’ye bu senaryoda, gösterge fiyatları varil başına 40 dolara düşürebileceğini söyledi.

“Brent, OPEC disiplinin gevşemesi ve üretimi dizginlemek için gerçek bir anlaşmaya varmaması durumunda varil başına 30 veya 40 dolara inebilir. Yıllar geçtikçe OPEC+ üyeleri fiyatları yüksek tutmanın bedelini pazar paylarının azalmasıyla ödüyorlar” dedi Kloza.

Bu açıklamalar, Ekim ayında OPEC’in pazar payının ABD, Kanada, Brezilya, ve Guyanan gibi üreticiler tarafından kmierilerek  2028 yılına kadar %34’ten %31’in biraz üzerine bir düşüşle karşı karşıya kalabileceği yönündeki Uluslararası Enerji Ajansı’nın öngörüsünü tekrarlıyor.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler