Sosyal Medya

Döviz

Fed’den Kasım’da 50 baz puan  faiz indirimi gelebilir

Fed’in parasal gevşemeyi çok nadir rastlanan bir kararla 25 değil, 50 baz puan indirimle başlatması,  2024-2025 fed funds faizi beklentilerini de aşağıya çekerken, Wall Street borsalarında ralli üçüncü haftasını tamamladı.

Fed’den Kasım’da 50 baz puan  faiz indirimi gelebilir

Yatırımcılar Cuma günü yayınlanan Ağustos raporunda  enflasyonunun merkez bankasının %2 hedefine yakın bir hıza düştüğünü göstermesinin ardından Fed’in Kasım ayında ikinci bir 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağına dair tahminleri yükseltti.

 

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan veriler, enflasyon baskılarının geçen ay azalmaya devam ettiğini gösterdi; bu durum, CME’nin FedWatch aracına göre, yatırımcıların Fed’in Kasım ayında yarım puanlık bir faiz indirimi daha yapacağı yönündeki tahminlerini %50’nin üzerine çıkardı.

 

Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre, Fed’in hedeflediği enflasyon ölçümü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki (PCE)  yıllık artışa göre enflasyon Ağustos ayında %2,2 olarak gerçekleşti. Enerji ve gıdayı dışlayan çekirdek PCE %2.7 artışla A/A sabit kaldı.

Enflasyon görünümü, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen haftaki yarım puanlık faiz indiriminin ardından düzenlediği basın toplantısında beklediğiyle aynı doğrultuda. Fed’in parasal gevşemeyi çok nadir rastlanan bir kararla 25 değil, 50 baz puan indirimle başlatması,  2024-2025 fed funds faizi beklentilerini de aşağıya çekerken, Wall Street borsalarında ralli üçüncü haftasını tamamladı.

 

 

Inflation Insights araştırma şirketi uzmanı Omair Sharif enflasyon verisi ardından şöyle yazdı: “Fed Kasım ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapmak isterse enflasyon verileri buna engel değil”.  “Aslında, enflasyon ne kadar hızlı soğursa, faizleri nötr duruma düşürmek için daha hızlı hareket etmeleri için o kadar fazla motivasyon olur.”

 

Fed funds vadeli işlem sözleşmeleri artık Kasım ayında yarım puanlık bir indirim ihtimalini %54 olarak yansıtırken, çeyrek puanlık bir indirim ihtimali %46.

Her iki durumda da yatırımcılar, şu anda %4,75-%5,00 aralığında olan politika faizinin yıl sonuna kadar 75 baz puan daha düşük, 2025 ortası itibarıyla ise %3,00-%3,25 aralığında olacağına dair bahis oynuyor. Bu, çoğu Fed politika yapıcısının, borçlanma maliyetlerinin sağlıklı bir ekonomiyi ne teşvik ettiği ne de frenlediği nötr oran olarak gördüğü oranın hemen üzerinde.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler