Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed tutanakları:  FOMC içinde 50 baz puan indirimine tedirginlik var

FOMC tutanakları daha yavaş tempoda faiz indirimi diyor

Fed tutanakları:  FOMC içinde 50 baz puan indirimine tedirginlik var

Geçen ay yapılan FOMC toplantısında Fed yetkililerinin “önemli bir çoğunluğu”, yarım puanlık faiz indirimini destekledi ancak ilk hamlenin Fed’i herhangi bir faiz indirimi hızına bağlı tutmayacağı konusunda konsensus ortaya çıktı.

FOMC tutanakları, üyelerin genellikle merkez bankasının ekonominin hızla yavaşladığından ve gevşek finansal koşulların desteğine ihtiyaç duyduğu nadir dönemlere  özel büyüklükte bir faiz indirimini onaylarken,  Fed içinde bir takım tedirginlikleri de görmemizi sağladı. Yarım puanlık kesintiye sadece  Michelle Bowman’dan muhalefet geldi, ancak tutanaklarda “bazı” katılımcıların yalnızca çeyrek puanlık bir indirimi desteklediği, “diğerlerinin ise böyle bir kararı destekleyebileceklerini belirttiği” belirtildi.

EY Baş Ekonomisti Greg Daco, kararın Fed Başkanı Jerome Powell’ın “meslektaşlarının çoğunu 50 baz puan faiz indiriminin gerekli olduğuna ikna etmeyi başarması” ve kurul üzerinde etkisini yansıttığını düşündüğünü söyledi. ”Ancak” diye ialve etti tutanaklar para politikasının daha yavaş gevşetilmesinden yana gözüküyor.”

Powell, düşük işsizlik oranını korumaya çalışma taahhüdünü açıkça ortaya koyarken, Eylül toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, faiz indiriminin politika gevşemesi için “güçlü” bir başlangıç ​​olduğunu söyledi.

 

Velakin, “Birkaç katılımcı”, daha önemli konunun “bu  başlangıçtaki belirli gevşeme miktarından ziyade politika normalleşmesinin önemini vurguladı. Yani FOMC ekonomiye destek vermekten çok finansal koşulları sabit tutma önceliğinde.

 

Diğerleri ise daha Temmuz toplantısında faiz indirimine gidilmesi yönünde “makul tahminler” bulunduğunu ve o zamandan bu yana akan verilerin politikanın gevşetilmesi yönündeki argümanları desteklediğini belirtti. Tutanaklar sonrası ABD hisse senetleri yükseldi. Dolar bir dizi para birimi karşısında güçlenirken, Hazine tahvili getirileri tutanakların açıklanmasının ardından bir kaç puan daha yükseldi.

RİSKLERİ DENGELEMEK

 

Türev piyasalar Fed’in Kasım ayındaki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan düşüreceğini fiyatlıyor. ABD’de enflasyon, 2022 ve 2023’te görülen yüksek seviyelerden keskin bir şekilde düştü ve ekonomi nispeten güçlü kalsa da bazı ölçümlere göre Fed’in %2 hedefine yakın.  Bugün açıklanacak TÜFE’de yıllık manşetin %2.5’tan %2.3’e gerilemesi bekleniyor.

 

Fed yetkilileri enflasyon düşmeye devam ettiği sürece faiz indirimlerinin devam edebileceğini,  ancak gevşeme hızı ve nihai faizin hala tartışmaya açık olduğunu ifade ettiler.  Ekonominin önümüzdeki aylarda nasıl gelişeceği parasal gevşemenin temposunu belirleyecek.

Eylül toplantısında  yayınlanan  bireysel faiz projeksiyonları iki guvernör dışında bu yıl en az 75 baz puanlık Fed kesintisi öngördüğünü gösterdi.

Atlanta Fed’in GSYİH tahmini (nowcast)  ekonominin üçüncü çeyrekte yıllık bazda %3,2 oranında büyüdüğünü tahmin ediyor. Bazı Fed yetkilileri, şimdilik tercihlerinin daha yavaş hareket etmek olduğunu belirtiyor.

St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, Pazartesi günü Money Marekeeters tarafından düzenlenen bir etkinlikte “Ekonominin bugünkü durumu göz önüne alındığında, çok erken genişlemenin maliyetlerini, çok az ve çok geç gevşemenin maliyetlerinden daha büyük görüyorum” dedi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ekonomiye ilişkin öngörüm göz önüne alındığında, bu yıl iki veya bir kesinti azami görünüyor” dedi.

 

Reuters, Bloomberg, ParaAnaliz

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler