Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyümesi aşağı yönlü revize edildi

Eurostat, Euro bölgesinin ikinci çeyrek büyüme tahminini yüzde 0,3'den yüzde 0,2'ye revize etti.

Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyümesi aşağı yönlü revize edildi

 

Avrupa Birliği’nin İstatistik Kurumu Eurostat yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin 20 üyesinin birleşik gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH’sının) ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüdüğünü açıkladı. Ekonomistler büyüme oranının yüzde 0,3 olarak korunmasını bekliyorlardı. Önceki tahmin, yüzde 0,3 düzeyindeydi.

Yıllık bazda bakıldığında bölge ekonomisi yüzde 0,6 ile beklentilere paralel büyüdü.

Büyüme verisi, ilk çeyreğe göre bir yavaşlama ve aynı dönemde ABD ve İngiltere ekonomileri tarafından kaydedilenden çok daha zayıf bir performans ortaya koydu. Rakamlar ayrıca çeyrek boyunca yatırımların keskin bir şekilde düştüğünü ve tüketici harcamalarının da azaldığını gösterdi ki bu da yüksek faiz oranlarının talebi soğuttuğunun bir göstergesi. Büyüme esas olarak ihracat ve kamu harcamalarından kaynaklandı.

Son dönemde yayınlanan anketler ve veriler üçüncü çeyrekte zayıflığın devam ettiğine ve para bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde daralmasının ardından resesyona girme riskinin arttığına işaret ediyor.

Eurostat’ın büyüme tahminini düşürmesinde kısmen Euro Bölgesi’nin ikinci büyük üyesi Fransa’daki zayıf büyüme etkili oldu. Ancak değişiklikten büyük ölçüde sorumlu olan, en küçük ülkelerden biri olan İrlanda’ydı.

Daha önce açıklanan rakamlar İrlanda ekonomisinde ikinci çeyrekte güçlü bir toparlanmaya işaret ediyordu. Ancak yayınlanan yeni rakamlar bunun yerine büyük bir daralmaya işaret etti.

 

www.cnbce.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler