Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya Bankası uyardı: Çin’deki yavaşlama derinleşecek, bölgesel ekonomiler tehlikede!

Dünya Bankası, Çin’in büyümesinin, 2025 yılında daha da zayıflamasını ve bölgesel ekonomiler üzerinde ekstra baskı yaratmasını bekliyor.   Banka, altı…

Dünya Bankası uyardı: Çin’deki yavaşlama derinleşecek, bölgesel ekonomiler tehlikede!

Dünya Bankası, Çin’in büyümesinin, 2025 yılında daha da zayıflamasını ve bölgesel ekonomiler üzerinde ekstra baskı yaratmasını bekliyor.

 

Banka, altı aylık ekonomik görünüm raporunda, Çin’in büyümesinin 2024’teki tahmini %4,8’den gelecek yıl %4,3’e düşeceğini belirtti. Sonuç olarak, Endonezya, Avustralya ve Kore gibi ülkeleri içeren Doğu Asya ve Pasifik’teki büyüme, bu yılki yaklaşık %4,8’den 2025’te %4,4’e yavaşlayacak.

Dünya Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, “Otuz yıl boyunca Çin’in büyümesi komşularına faydalı bir şekilde yayıldı, ancak bu itici gücün boyutu artık azalıyor” dedi. “Yakın zamanda sinyalleri verilen mali destek kısa vadeli büyümeyi artırabilir ancak uzun vadeli büyüme daha derin yapısal reformlara bağlı olacaktır.”

Çinli yetkililer bu yıl için %5 civarında bir ekonomik büyüme hedefi belirlemişlerdi ki bu hedef, tüketici harcamalarındaki durgunluk ve hala sallantıda olan emlak piyasası nedeniyle Ağustos ayı itibariyle giderek ulaşılamaz bir hedef haline geldi. Eylül ayı sonlarında Pekin, faiz indirimi gibi önlemlerle esas olarak para politikasına odaklanan bir teşvik furyası başlattı.

Şimdi harcamaları artırmak, güveni yeniden tesis etmek ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için daha fazla mali destek beklentisi artıyor.

Dünya Bankası, Çin’deki yavaşlayan büyümenin yanı sıra, değişen ticaret ve yatırım akışları ile artan küresel politika belirsizliğinin de Doğu Asya ve Pasifik bölgesini etkileyebileceğini söyledi.

Dünya Bankası, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin Vietnam gibi ülkeler için büyük ticaret ortaklarını birbirine bağlayan bir rol oynama fırsatı yaratmış olsa da, “yeni kanıtlar, ithalat ve ihracat kısıtlamalarına ilişkin yeni ve daha sıkı menşe kuralları uygulandıkça ekonomilerin ‘tek yönlü bağlayıcı’ bir rol oynamakla giderek daha sınırlı kalabileceğini gösteriyor” dedi.

Banka ayrıca endüstriyel robotlar ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin Asya’daki işgücü piyasalarını nasıl etkilediğini de inceledi.

Bölgede elle yapılan işlerin baskınlığı göz önüne alındığında, gelişmiş ekonomilere kıyasla işlerin daha küçük bir kısmı yapay zeka tehdidi altında. Ancak Dünya Bankası, bunun aynı zamanda bölgenin yapay zekanın üretkenlik avantajlarından yararlanmak için daha az iyi bir konumda olduğu anlamına geldiğini söyledi.

 

 

 

 

Kaynak: Bloomberg

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler