Sosyal Medya

Döviz

Dış piyasalarda bir panik atağı daha başladı

Piyasadaki kayıpların temel nedenlerinden biri, ABD’de açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri oldu.

Dış piyasalarda bir panik atağı daha başladı

S&P 500 endeksi, Cuma günü %1,73 düşerek ABD hisse senetleri için dalgalı bir haftayı tamamlamasıyla Mart 2023’ten bu yana en kötü haftasına doğru ilerledi. ABD işgücü piyasasının sağlığına ilişkin endişeler ve bunun Federal Rezerv politikası üzerindeki etkileri yatırımcı duyarlılığını büyük ölçüde etkiledi. Nasdaq 100, teknoloji sektöründeki önemli kayıpların etkisiyle %2,55 düşerek daha da keskin bir düşüş yaşadı. Bu arada, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması da %1’lik bir düşüşle negatif bölgede yer alırken, küçük sermayeli hisse senetlerini temsil eden Russell 2000 %1.6’lık bir düşüş yaşadı. Piyasadaki kayıpların temel nedenlerinden biri, ABD’de açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri oldu.

 

Ağustos ayı tarım dışı istihdam 142.000 kişi artarak beklentilerin 23.000 kişi altında kaldı ve işe alımlarda potansiyel bir yavaşlama sinyali verdi. Bu, 2020 ortalarından bu yana istihdam artışı için en zayıf üç aylık ortalamaya işaret ediyor. İşsizlik oranı son beş ayın ilk düşüşü olan %4,2’ye gerilemiş olsa da, bu büyük ölçüde geçici işten çıkarmaların tersine dönmesini yansıtıyor ve işgücü piyasasının da sağlığı hakkında soru işaretleri bırakıyor. Piyasanın tepkisi hızlı oldu ve S&P 500’deki tüm büyük sektörler kayıplar yaşadı. Düşüşe, 2023 yılı boyunca piyasa performansının temel itici gücü olan teknoloji hisseleri öncülük etti. Apple, Microsoft, Amazon ve Google’ın ana şirketi Alphabet’ten oluşan “Muhteşem Yedili” teknoloji hisseleri endeksi %3,8 oranında düştü. En çok etkilenen isimler arasında %4,1 düşen Nvidia Corp. ve gelecek çeyrek için beklenenden daha zayıf bir gelir tahmini yaptıktan sonra %10,4 düşen Broadcom Inc. yer aldı.

 

Bunun yanında tek geride kalanlar teknoloji hisseleri değildi; sanayi ve sağlık sektörleri de piyasadaki geniş tabanlı satışları yansıtarak düşüşler kaydetti.“Korku göstergesi” olan VIX’in 22 civarına yükselmesiyle piyasa oynaklığı da arttı. Bu durum, yatırımcıların beklenenden daha zayıf gelen istihdam verilerine tepki göstermesi ve Federal Rezerv’in bir sonraki hamlesine ilişkin spekülasyonların devam etmesiyle artan belirsizliği yansıttı.

 

Cuma günkü veriler, Fed’in bir sonraki toplantısında 25 baz puanlık bir indirim mi yoksa 50 baz puanlık daha agresif bir indirim mi tercih edeceği konusunda devam eden tartışmalara katkıda bulundu. Kurumsal manzarada, birkaç büyük sermayeli şirket karışık kazanç sonuçları bildirdi. Apple, Çin’deki yeni düzenleyici engellerle ilgili raporlar nedeniyle küçük bir geri çekilme yaşarken, Amazon bulut işindeki büyümenin yavaşlamasıyla ilgili endişelerle karşı karşıya kaldı. Her iki hisse senedi de teknoloji sektöründeki genel düşüşe katkıda bulundu.

Piyasadaki geniş tabanlı geri çekilmeyle beraber, enflasyon eğilimleri ve Federal Rezerv’in gelecekteki eylemleri hakkında daha fazla netlik sağlayabilecek gelecek haftaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu başta olmak üzere yaklaşan ekonomik veriler yakından takip edilecek. TÜFE’nin, perakende satış verileriyle birlikte, Eylül ayının geri kalanı ve sonrası için piyasa beklentilerini şekillendirmede kilit bir rol oynaması bekleniyor.

 

Avrupa hisse senetleri, ABD’nin ekonomik büyümesine ilişkin endişelerin yatırımcı duyarlılığını olumsuz etkilemesiyle son 18 ayın en kötü haftasını geride bıraktı. Stoxx Europe 600 Endeksi Cuma günü %1,1 düşerek haftalık toplam düşüşünü %3,5’e çıkardı ve Mart 2023’te piyasaları sarsan bölgesel bankacılık krizinden bu yana en sert düşüşü yaşadı. Stoxx 600 seans boyunca dalgalanmalar yaşadı ve gün sonunda düşüşe geçmeden önce kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Cuma günkü kayıpların en büyük kısmını teknoloji ve madencilik hisseleri oluşturdu. Faiz oranı beklentilerindeki değişikliklere karşı oldukça hassas olan büyük teknoloji hisseleri önemli düşüşler yaşadı. Bu arada, gayrimenkul ve kamu hizmetleri sektörleri daha iyi performans göstererek hisse senetleri için çalkantılı bir haftada bir ölçüde istikrar sağladı.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD Tarım dışı istihdam verilerinin beklenti altında açıklanması ile birlikte tekrar öne çıkan resesyon riski ile beraber artan 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında Dolar Endeksi gün içerisinde en düşük 100.583 seviyesini görmesinin ardından seans sonunda %0.07 değerli şekilde 101.177 seviyesinden alıcı buldu. Gelişmiş ülke para birimleri arasında sadece JPY ve CHF karşısında sırasıyla %0.74 ve %0.11 oranında değer kaybeden USD, %1.05 ile en çok AUD karşısında değerlendi. EURUSD paritesi ise %0.24 oranında değer kaybederek 1.1084 civarında işlem görürken GBPUSD paritesi %0.37 oranında düşüş yaşayarak 1.3131 seviyesinden alıcı buldu.

 

Veriye ilk olarak pozitif tepki veren Spot Altın primini koruyamayarak %0.9 düşüş ile $2494 seviyesinden işlem görürken önemli bir destek seviyesi olan $28 seviyesinin altına kıran Spot Gümüş %3.25 kayıp ile $27.88 seviyesinden fiyatlandı. LME metallerinde ise satıcılı bir seyir hakimdi. Alüminyum %1.53, Bakır %1.06 ve Çinko %0.73 oranında değer kaybederek günü sonlandırdılar.

 

Resesyon endişeleri ile birlikte sert satılan petrolde ise Ekim vadeli WTI petrol $68.8 destek seviyesini kırarak %1.61 kayıp ile $68.04 düzeyinden işlem görürken Kasım vadeli Brent petrol %1.8 düşüş ile $71.37 seviyesinden fiyatlandı.

 

Eurotahvil Piyasaları

Veri sonrasında karışık seyreden ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1.3 baz puan düşerek %3.71 seviyelerinden günü sonlandırdı. Avrupa’da da getirilerde negatif görüntü öne çıktı. İngiltere10 yıllık tahvil getirileri 2.6 puan gerileyerek %3.88 seviyesinden işlem görürken, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri sırasıyla 3 ve 3.6 baz puan düşüş yaşayarak %2.87 ve %2.16 olarak gerçekleşti.

Benzer şekilde alıcılı seyreden 10 yıllık Türk hazine eurotahvillerinde getirilerde 4 baz puan daralma kaydedildi. Beş ve on yıl vadeler sırasıyla 6,16% ve 6,87% seviyesinde işlem gördü. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 1.07 baz puan artarak 272 seviyelerinden günü sonlandırdı.

 

İş Yatırım raporundan  alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler