Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in perakende satışları Kasım’da hayal kırıklığına uğrattı

Çin’in perakende satışları Kasım ayında hayal kırıklığına uğrarken, emlak piyasasındaki duyarlılık daha da zayıfladı.   Pazartesi günü açıklanan Ulusal İstatistik…

Çin’in perakende satışları Kasım’da hayal kırıklığına uğrattı

Çin’in perakende satışları Kasım ayında hayal kırıklığına uğrarken, emlak piyasasındaki duyarlılık daha da zayıfladı.

 

Pazartesi günü açıklanan Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, perakende satışlar Kasım ayında bir yıl öncesine göre %3 artarak Reuters anketindeki %4,6’lık tahmini kaçırdı.

Bu, bir önceki ayki %4,8’lik büyümeden keskin bir yavaşlamaya işaret etti. Ekim ayında perakende satışlar, 2023’teki etkinlikten bir haftadan daha erken başlayan yıllık Bekarlar Günü alışveriş festivalinin de yardımıyla Şubat ayından bu yana en hızlı büyümeyi kaydetmişti.

Ocak-Ekim döneminde kaydedilen %10,3’lük düşüşün ardından Ocak-Kasım döneminde gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş derinleşerek bir yıl öncesine kıyasla %10,4 oranında daraldı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi bu yıl birçok cepheden gelen baskılarla mücadele ediyor. Tüketici ve iş dünyası güveni, uzun süren emlak krizi, yerel yönetimlerin borç riskleri ve yüksek işsizlik nedeniyle darbe aldı.

Yatırım yönetimi firması AMP’nin ekonomisti My Bui bir e-postada, “Teşvik etkisi kısa ömürlü oldu,” dedi. Bui, “Çin ekonomik verilerindeki son kırılgan ancak yukarı yönlü ivme, bu yıl %5’lik bir reel GSYH büyüme oranına dönüşecek” olsa da, düşen konut fiyatları nedeniyle zayıf tüketim duyarlılığını tersine çevirme ihtimalinin düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Kasım ayı sanayi üretimi, Reuters anketine katılan ekonomistler arasındaki %5,3’lük büyüme beklentisinin üzerinde, bir önceki aya göre %5,4 oranında arttı.

Yılbaşından bu yana raporlanan sabit varlık yatırımları, Kasım ayına kadar yıllık bazda %3,3 artarak %3,4’lük beklentinin altında kaldı. Söz konusu rakam Ocak ayından Ekim ayına kadar olan dönemde %3,4 oranında artmıştı.

Ulusal istatistik bürosu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Teşvik politikaları sayesinde Kasım ayında ekonomide iyileşme işaretleri birikti” dedi ve “iç talep yetersiz kaldı ve işletmeler faaliyet zorluklarıyla karşı karşıya kaldı” diye ekledi.

Kasım ayında 16 yaş üstü nüfusta kentsel işsizlik oranı Ekim ayına göre değişmeyerek %5 olarak gerçekleşti.

Genel işsizlik oranının açıklanmasından birkaç gün sonra, Çinli yetkililer genellikle öğrencileri hariç tutan 16-24 yaş arası için ayrı bir işsizlik oranı seti yayınlar. Genç işsizlik oranı Ekim ayında %17,1 ve Eylül ayında %17,6 ile yüksek seyretmeye devam etmiştir. Ağustos ayında %18,8 ile rekor seviyeye ulaşmıştır.

Geçtiğimiz hafta, üst düzey ekonomi politikası toplantılarında Çin liderliği, zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için aciliyetin arttığının sinyalini verirken, Pekin ABD ile ticaret geriliminde olası bir tırmanışa hazırlanırken ülkenin politika odağını tüketimi artırmaya kaydırdı.

Devlet tarafından işletilen Xinhua Haber Ajansı’na göre, üst düzey yetkililer gelecek yıl “proaktif mali araçlar” ve “orta derecede gevşek” para politikaları uygulama ve iç tüketimi “güçlü bir şekilde” artırma ve talebi “tüm cephelerde” canlandırma sözü verdi.

Bu, Pekin’in 2008’deki küresel mali krizin derinliklerinden bu yana ilk kez para politikasının gevşek olması gerektiğini kabul ettiği anlamına geliyor.

Eylül sonundan bu yana Pekin, bocalayan ekonomiyi desteklemek amacıyla birkaç faiz indirimi ve gevşetilen emlak alım kuralları da dahil olmak üzere teşvik açıklamalarını artırdı. Maliye Bakanlığı ise Kasım ayında yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmek için beş yıllık 10 trilyon yuanlık (1,4 trilyon dolar) bir program açıkladı.

Yine de Çin’den gelen son ekonomik veriler, zayıflayan ekonomide dezenflasyonist baskıların devam ettiğinin altını çizdi.

Tüketici enflasyonu Kasım ayında son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, perakende fiyatları bir yıl öncesine kıyasla %0,2 oranında arttı. Çin’in üretici fiyat endeksi 26. ay üst üste düşerek düşüş eğilimini sürdürdü.

Ülkenin ithalatı tüketici talebindeki durgunluk nedeniyle %3,9 gerileyerek Eylül 2023’ten bu yana en keskin düşüşü kaydederken, ihracat beklenenden daha düşük bir oranda %6,7 arttı.

Otomobil ve ev aletleri satışlarını teşvik etmek için bir takas programının ötesinde, Pekin’in şimdiye kadar açıkladığı teşvik önlemleri doğrudan tüketimi hedef almadı.

Geçen hafta yapılan ekonomik planlama toplantıları gelecek yıl için politika odağı ve yönü konusunda geniş bir çerçeve sunarken, daha fazla ayrıntı ve detay ancak Mart ayındaki yıllık yasama oturumlarında açıklanacak.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler