Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’den beklenen açıklama geldi: Emlak sektörünü toparlamak için daha çok borçlanma, daha fazla kamu harcaması

Mali destek, Pekin'in Eylül ayı sonlarında uygulamaya başladığı ve merkez bankası öncülüğünde faiz indiriminden emlak ve hisse senedi piyasalarına yardıma kadar uzanan benzeri görülmemiş bir teşvik paketinin en büyük eksik parçası oldu.

Çin’den beklenen açıklama geldi: Emlak sektörünü toparlamak için daha çok borçlanma, daha fazla kamu harcaması

Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasını sınırlayabilmek için Çin, emlak sektörünü desteklemek için yeni önlemler sözü verdi. Planın merkezinde daha fazla kamu borçlanması var.

Maliye Bakanı Lan Fo’an’ın  merakla beklenen Cumartesi günü brifinginde,

  1. Yerel yönetimlerin satılmayan evleri satın almak için özel tahviller kullanmasına izin verileceğini açıkladı, ancak bir miktar vermedi.
  2. Bakan, daha fazla devlet tahvili çıkarılabileceğini ima etti ve yerel yönetimlerin borç yükünü hafifletme sözü vererek önümüzdeki birkaç hafta içinde bütçede nadiren yapılabilecek bir revizyonun sinyalini verdi.

Lan, “Merkezi hükümetin borçlanmak ve açığı artırmak için hala oldukça geniş bir alanı var” dedi ancak bir zaman çerçevesi vermedi. Lan, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratarak söz konusu ek teşvik için bir fiyat etiketi koymaktan kaçınırken açıklanan önlemler, ekonomistlerin yerel yönetimleri kemerlerini sıkmaya zorlayan emlak sektörü krizini ve borç sıkıntılarını hafifletmek için atılacak adımlara ilişkin beklentileriyle büyük ölçüde uyumluydu.

Yetkililer ayrıca Çin’in en büyük devlet bankalarının sermayesini artırmak için özel devlet tahvilleri çıkaracağını ve bu hamlenin ekonomiyi canlandırmak için kredileri teşvik etmesinin beklendiğini söyledi.

Maliye Bakanlığı Brifinginden Çıkarımlar:

-Özel yerel yönetim tahvilleri satılmayan ev alımları için kullanılabilir.

-Merkezi hükümetin borçlanmak için daha fazla alanı var, açığı artırıyor.

-Hükümet gizli borç takası için bir defaya mahsus büyük tahvil kotası verecek.

-En büyük devlet bankalarının sermayesini artırmak için özel devlet tahvilleri çıkarmayı planlıyor.

-Çin’in şu anda yılın geri kalanı için 2,3 trilyon yuan (325 milyar dolar) özel yerel tahvil fonu bulunuyor.

Jones Lang LaSalle Inc. Büyük Çin Baş Ekonomisti Bruce Pang, “Yerel borç risklerini azaltmak, kamu bankalarının sermaye açığını kapatmak ve emlak sektörüne yardım eli uzatmak için açıklanan mali destekler tam da piyasanın ve yatırımcıların beklediği şeyler,” dedi.

Çin devlet tahvilleri, Maliye Bakanlığı’nın ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik sözü vermesinin ancak ayrıntı vermekten kaçınmasının ardından küçük bir aralıkta dalgalandı. 10 yıllık devlet tahvili getirisi öğle saatlerinde çok az değişerek iki baz puanlık düşüşü sildi. Pang ve diğer bazı ekonomistler, önümüzdeki haftalarda üst düzey kanun yapıcıların toplantısından sonra, daha fazla hazine borcu satışı ve bütçenin yıl ortasında revize edilmesi de dahil olmak üzere mali teşvikle ilgili daha fazla ayrıntı yayınlanmasını bekliyor.

Hükümet bütçesini denetleyen Komünist Parti kontrolündeki parlamento olan Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, geçtiğimiz Ekim ayındaki toplantısını ek devlet borcunu onaylamak ve bütçe açığı oranını gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %3,8’ine yükseltmek için kullandı.

Bloomberg Economics’e göre “İleriye dönük en önemli sinyal, yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için muhtemelen anlamlı finansman çözümleri sağlayacak olması. Görünürde yeni para yokken, merkezi politika yapıcılar muhtemelen yerel yönetimleri bütçelenmiş harcamalarını yerine getirmeleri için desteklemeye odaklanıp, konut piyasasını istikrara kavuşturmak için mevcut kaynakları kullanacaklar.”

Australia & New Zealand Banking Group kıdemli stratejisti Zhaopeng Xing, “Ton olumlu – Maliye Bakanlığı muhtemelen yeni hazine ve yerel tahvil kotası ekleyecek,” dedi. “1 trilyon yuanlık ultra uzun hazine bonosu ve 1 trilyon yuanlık yerel tahvil açıklanmasını bekliyoruz.”

Etkinlik öncesinde Bloomberg anketine katılan yatırımcılar ve ekonomistler hükümetin 2 trilyon yuan kadar yeni mali teşvik taahhüdünde bulunmasını bekliyordu.

Mali destek, Pekin’in Eylül ayı sonlarında uygulamaya başladığı ve merkez bankası öncülüğünde faiz indiriminden emlak ve hisse senedi piyasalarına yardıma kadar uzanan benzeri görülmemiş bir teşvik paketinin en büyük eksik parçası oldu. Daha genişlemeci kamu harcamaları, deflasyonda olan ve hükümetin 2024 büyüme hedefi olan yaklaşık %5’i kaçırma riski taşıyan dünyanın ikinci büyük ekonomisini canlandırmak için çok önemli görülüyor.

Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, mali açıktaki bir artışın iç talebi artırmaya ve ekonomideki deflasyonist baskıyı azaltmaya yardımcı olacağı için “maliye politikası duruşunda anlamlı bir değişiklik olacağını” söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler