Dünya Ekonomisi
Çin’de Caixin imalat sanayi PMI 50’nin altında, ekonomi yine darboğazda
“Caixin verileri muhtemelen küçük ihracatçı performansının güç kaybettiğini gösteriyor. Yani, bugünkü düşüş ihracat ivmesinin gevşemesi yönünde risklerin oluştuğunu gösteriyor" dedi Societe Generale SA Büyük Çin ekonomisti Michelle Lam.
Özel bir ankete göre, Çin’in imalat faaliyeti Temmuz ayında dokuz aydan beri ilk kez beklenmedik bir şekilde daraldı. Ülkenin ihracat motoru soğuyarak ekonominin görünümünün yeniden kararabileceğine işaret fişeği çaktı. Caixin ve S&P Global tarafından Perşembe günü yayınlanan açıklamaya göre, imalat satın alma yöneticileri endeksi PMI Haziran ayındaki 51,8’den geçen ay 49,8’e düştü. Manşet, 51,5’lik medyan tahminin çok altında kalırken, Ekim ayından bu yana ilk kez gösterge 50’nin altına düştü, yani daralmaya işaret etti.
Caixin anketi küçük ve ihracata yönelik firmalara odaklandığı için muhtemelen yurtdışı sevkiyatlarındaki zayıflayan ivmeyi yansıtıyor. Dün de resmi PMI fabrika faaliyetinin Temmuz ayında art arda üçüncü ayda da daraldığını göstermişti.
“Caixin verileri muhtemelen küçük ihracatçı performansının güç kaybettiğini gösteriyor. Yani, bugünkü düşüş ihracat ivmesinin gevşemesi yönünde risklerin oluştuğunu gösteriyor” dedi Societe Generale SA Büyük Çin ekonomisti Michelle Lam.
Çin borsa endeksi karamsar PMI verisi ardından %0,4 kadar kayıp yaşadı ve Çarşamba günü artan para-bütçe teşvik umutlarının etkisiyle yükselişini tersine çevirdi. Hong Kong Hang Seng Çin Endeksi de halen %0,35 kadar kayıp yaşıyor.
Çin ekonomisi, bu yıl güçlü ihracat ve sanayi üretimiyle desteklenirken, konut sektöründeki durgunluğun devam etmesi nedeniyle tüketim zayıf kaldı. İyileşmenin dengesiz doğası, büyümeyi sürdürmek için Beijing’in tüketim harcamalarını teşvik etmeye yönelik önlem çağrılarına yol açtı.
Caixin anketine göre, toplam yeni siparişler geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez azaldı ve ihracat siparişlerindeki büyüme de yavaşladı. Caixin Insight Group kıdemli ekonomisti Wang Zhe, veriye eşlik eden bir açıklamada, “En öne çıkan sorunlar hâlâ yetersiz iç talep ve tüketicinin toparlanamayan iyimserliğidir” dedi.
Çin’de rapor edilen gerileme, Temmuz ayında üretim faaliyetlerinin arttığı Tayvan, Güney Kore ve Vietnam gibi Asya’nın diğer bölgeleriyle tezat oluşturuyor.
Çin’in üst düzey politika yapıcıları, Temmuz ayında yapılan Politbüro toplantısında tüketici harcamalarının artırılmasına daha fazla odaklanılması ve ekonomiyi desteklemek için yeni tedbirler uygulamaya söz verdi. Zayıf tüketici talebi, ABD’li kahve zinciri operatörü Starbucks Corp.’tan Fransız güzellik devi L’Oréal SA’ya ve Japonya’daki Fast Retailing Co.’ya kadar küresel markaları şimdiden olumsuz etkiledi; satışlarda düşüşe neden oldu ve hisse senedi değerlemelerini baskıladı.
AB de dahil olmak üzere çeşitli ülkeler, elektrikli araçlar gibi ülkeden gelen mallara yönelik ek gümrük tarifeleri uygulamaya devam ettikçe, Çin fabrikaları artan dış pazar belirsizliğiyle güreşiyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Beyaz Saray’a dönmesi halinde Çin ithalatına yüzde 50 veya daha fazla vergi uygulama tehdidi, birçok yerel fabrikanın sevkiyatları önden yüklemesine yol açarak önceki aylardaki aktivite göstergelerini artırdı.
İhracatın güçlü kalması nedeniyle Caixin sonuçları Ekim ayından bu yana her ay resmi anketlerden daha güçlü çıkmıştı. İki anket farklı örnekleme büyüklüklerini, lokasyonları ve iş türlerini kapsamaktadır.
Kaynak: Bloomberg, China Private Factory Gauge Dips for First Time in Nine Months