Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin PMI’da büyük hayal kırıklığı, ama Asya hisseleri alıcılı

Hizmetlerde de genişleme yavaşladı. Konut krizine  yönelik yeni önlemler ilerleyen aylarda üretime destek sağlayabilir. Ancak sürekli teşvik olmadan toparlanmanın ivme kazanması zor olacaktır."

Çin PMI’da büyük hayal kırıklığı, ama Asya hisseleri alıcılı

Çin’in imalat sanayi  faaliyeti Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde daraldı. Pekin’in büyümeyi yönlendirmek için en çok güvendiği bu alandan gelen zayıf veri, yılbaşından bu yana coşan Çin ve Hong Kong hisseleri için bir uyarı. Ama, Yuan döviz kuru gibi Çin hisse senetleri de kötü verileri umursamadı.

Ulusal İstatistik Bürosu Cuma günü yaptığı açıklamada, resmi imalat satın alma müdürü endeksinin (PMI) Mayıs ayında 49,5’e düştüğünü söyledi. Bu, Nisan ayındaki 50,4 ve Bloomberg’in ekonomist anketindeki 50,5 tahmininin gerisinde. 50’nin üzerindeki herhangi bir sayı genişlemeye işaret ediyor.  İstatistik ofisi, inşaat ve hizmet sektörlerini kapsayan hizmetler PMI’ın 51,1 olduğunu söyledi. Bu, 51,5’lik bir tahmin ve 51,2’lik Nisan raporundan zayıf.

 

İki aylık kazanımların ardından imalat sektöründeki gerileme, Çin’in bu yılki %5 civarındaki ekonomik büyüme hedefine yönelik bir tehdit. Özel tüketimin hala gayrimenkuldeki kriz nedeniyle baskı altında olduğu bir ortamda, ihracata yönelik endüstrilerin hedefe ulaşmada önemli bir rol oynaması bekleniyor.

 

 

Ticariet ortaklarıyla gerginlikler arttıkça Çinli üreticiler için ek riskler ortaya çıkıyor. Çin’in en büyük ihracat pazarlarından ikisi olan ABD ve Avrupa Birliği, Pekin’i devlet sübvansiyonları yoluyla endüstrilerinde aşırı kapasite oluşturmakla suçluyor. Elektrikli araçlar gibi temel ürünlerin satışını engelleyecek yeni ticari engeller koyuyorlar ve daha da fazlasını tehdit ediyorlar.

Avustralya ve Yeni Zelanda Banking Group Ltd. Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, “İmalat kaynaklı toparlanma kırılgan olmaya devam ediyor” dedi. “Önümüzdeki birkaç ayda artan ticari korumacılık büyük bir olumsuzluk olacak.”

Çin’in ihracatı yılın ilk dört ayında güçlü bir büyüme kaydetti. Ancak yeni ihracat siparişlerine ilişkin PMI alt endeksi Mayıs ayında üç aydan beri ilk kez daraldı. Girdi fiyatlarının bir ölçüsü, artan emtia maliyetlerinin yansımasıyla sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı.

CSI 300 hisse endeksi gün ortası itibarıyla %0,2 yükselirken, Hong Kong’da Çin hisseleri önceki üç seansta düştükten sonra %1,1 arttı.

 

Saxo Markets’ın Çin baş stratejisti Redmond Wong, hisse senetlerinin muhtemelen yatırımcıların “zayıf PMI verilerinin hükümetin  Temmuz’da yapılacak Üçüncü Plenum Kongresi öncesinde daha fazla teşvik  uygulama ihtimalini artırmasıyla”  ayakta duruyor, dedi. Plenium, ekonomik reformlara odaklanılması beklenen bir Komünist Parti toplantısı.

Veriye eşlik eden açıklamada, NBS analisti Zhao Qinghe, Mayıs ayındaki yavaşlamanın nedenleri olarak “sektördeki önceki hızlı genişlemenin yol açtığı yüksek baz etkisi” ve “yetersiz efektif talebe” işaret etti.

Çin hükümeti, iç talebi artırmak için şirketlerin ekipmanlarını devlet yatırımı, vergi indirimleri ve sübvansiyonlu kredilerle yenilemelerini teşvik eden bir program başlattı.

Politikanın etkili olabileceğine dair işaretler var. NBS verilerine göre, yatırım ekipmanı ile bilgisayar ve telekomünikasyon endüstrilerindeki üretim üst üste üçüncü ayda da artarken, demiryolu, nakliye ve havacılık cihazları ile elektrikli makinelere yönelik yeni siparişler Mayıs ayında artmaya devam etti.

 

Bloomberg Ekonomistleri, “Çin’in imalat PMI’ındaki ivmenin mayıs ayında daralmaya dönüşmesi, zayıf talebin ekonominin arz tarafındaki toparlanmayı frenlediği endişesini artırıyor. Bu temel göstergedeki düşüş, yılın bu zamanı için normalden daha büyüktü. Hizmetlerde de genişleme yavaşladı. Konut krizine  yönelik yeni önlemler ilerleyen aylarda üretime destek sağlayabilir. Ancak sürekli teşvik olmadan toparlanmanın ivme kazanması zor olacaktır.”

 

 

Kaynak:  Bloomberg, CNBC

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler