Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin eylül ayı enflasyon verisiyle deflasyonist baskılar daha da arttı

Çin’de tüketici enflasyonu Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken, üretici fiyatlarındaki deflasyon derinleşti. Bu durum Pekin üzerindeki, zayıflayan talebi ve…

Çin eylül ayı enflasyon verisiyle deflasyonist baskılar daha da arttı

Çin’de tüketici enflasyonu Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken, üretici fiyatlarındaki deflasyon derinleşti. Bu durum Pekin üzerindeki, zayıflayan talebi ve sallantıdaki ekonomik faaliyeti canlandırmak için daha fazla teşvik tedbirini hızla uygulamaya koyma baskısını artırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) Pazar günü açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen ay bir önceki yıla göre %0,4 artarak son üç ayın en yavaş yükselişini kaydederken, Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre %0,6’lık artış beklentisini karşılayamadı.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) Eylül ayında son altı ayın en hızlı düşüşünü kaydederek yıllık bazda %2,8 azalırken, bir önceki ayki %1,8’lik düşüşe kıyasla %2,5’lik düşüş beklentisinin altında kaldı.

Pinpoint Asset Management Baş Ekonomisti Zhiwei Zhang”Çin zayıf iç talep nedeniyle sürekli deflasyonist baskıyla karşı karşıya. Dün (Cumartesi) yapılan basın toplantısında belirtildiği gibi maliye politikası duruşunun değiştirilmesi bu tür sorunlarla başa çıkılmasına yardımcı olacaktır,” dedi. Çinli yetkililer son haftalarda talebi canlandırmak ve bu yıl için yaklaşık %5,0’lik ekonomik büyüme hedefine ulaşılmasına yardımcı olmak için teşvik çabalarını artırdı, ancak bazı analistler hamlelerin yalnızca geçici bir rahatlama sağlayabileceğini ve yakında daha güçlü önlemlere ihtiyaç duyulduğunu veya zayıflığın gelecek yıla kadar uzayabileceğini söylüyor.

Maliye Bakanı Lan Foan Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında bu yıl daha fazla “konjonktür karşıtı önlem” alınacağını söyledi, ancak yetkililer yatırımcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki deflasyonist baskıları hafifleteceğini umdukları mali teşviklerin boyutu veya zamanlaması hakkında ayrıntı vermedi.

Çin merkez bankası Eylül ayı sonlarında, emlak sektörünü ciddi, çok yıllı bir çöküşten çıkarmaya yardımcı olmak için ipotek oranı indirimleri de dahil olmak üzere çok sayıda adımla COVID-19 salgınından bu yana en agresif parasal destek önlemlerini açıklamıştı.  Analistler ve yatırımcılar şimdi Çin parlamentosunun önümüzdeki haftalarda yapacağı toplantıda daha spesifik önerilerin açıklanmasını umuyor. “Mali teşvikin boyutu önemli. Deflasyonist beklentiler daha da kökleşmeden önce kararlı adımlar atılması gerekiyor,” diyor Pinpoint’ten Zhang.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler