Dünya Ekonomisi
Bloomberg: Gelişen Piyasalarda en iyi yatırım açığa satış
Gelişmekte Olan Piyasaları çok zor bir yıl bekliyor
Gelişmekte olan piyasalara (GOP) odaklanan yatırımcıların geçtiğimiz yıl kutlayacak çok az şeyi vardı. Son on yılda GOP hep hayal kırıklığı yarattı. Şimdi ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşları beklentisi, bazı fonların bunlardan tamamen çıkmayı düşünmesine yol açıyor.
Hisse senetlerinden para birimlerine ve tahvillere kadar 2024, varlık sınıfının potansiyeline erişemediği bir yıl oldu. Küçük piyasalarda, çok riskli varlıklara yatırım yapan bir kaç para yöneticisi kazançlı çıkarken, büyük çoğunluk avcunu yaladı. Londra merkezli hedge fonu Broad Reach Investment Management LLP gibi bazıları için, GOP’ta en iyi fırsat, açığa satış.
Diğerleri ise GOP’un değer vadedip etmediğini merak etmeye başlıyor. UBS Private Wealth Management’ın 3 milyar ABD dolarından fazlasını yöneten BV Group mali danışmanı Sarah Ponczek, “Yatırımcıların GOP’ta havlu atmak veya denemekten tamamen vazgeçmek istemesi sürpriz değil” dedi. “Küresel portföy çeşitlendirmenin nihai faydaları hakkında konuşabilirsiniz, ancak giderek artan bir şekilde herkesin konuşmak istediği tek şey AI (yapay zeka), S&P 500 ve son derece popüler olan yedi megacap teknoloji hissesi oluyor.”
Pakistan, Kenya ve Sri Lanka gibi bir avuç “öncü piyasa” bu yıl toparlanma kaydederken, 2024’te hiçbir büyük GOP ABD borsasından daha iyi performans gösteremedi. Gösterge MSCI GOP hisse endeksi kapanış itibarıyla yıllık yüzde 5’in altında artış kaydetti. Cuma günü kapanışa göre MSCI GOP S&P 500’ün son bir düzine yılda on birinci kez gerisinde kaldı. Bu dönem boyunca ABD hisse senetleri, yatırımcılara toplam yüzde 430’la, GOP’un sağladığının 10 katı kadar getiri sağladı.
ABD dolarını yenmek zor
Gelişmekte olan piyasalardaki sancıların temelinde çoğu ülkenin ABD dolarının gücüne yenik düşmesi yatıyor. JPMorgan Chase & Co.’nun gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi art arda yedinci yılda da kayıplara doğru ilerliyor. 2024’te Malezya ringgiti ve Hong Kong doları dışında tüm önde gelen gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında değer kaybetti.
Trump’ın Çin’den Meksika’ya kadar gelişmekte olan piyasa ülkelerine vergi uygulama sözü vermesiyle birlikte Broad Reach’in CEO’su Bradley Wickens, bu tür kayıpların muhtemelen daha yeni başladığını söylüyor. Bu haftanın başlarında, gelecek yıl için gelişmekte olan piyasalardaki fırsatlardan heyecan duyduğunu, çoğunlukla da bu fırsatların açığa satışla kâr elde edilebileceğini düşündüğünü söyledi.
Kaliforniya Franklin Templeton Investments’ta küresel endeks portföy yönetimi başkanı Dina Ting, “GOP’ta para kazanmak zor çünkü eğer ABD sadece para birimi açısından değil aynı zamanda özsermaye karlılığı açısından da güvenli liman olarak kabul edilirse, fonlar GOP’taki düşük değerlemeleri göz ardı edecek” dedi.
Sabit getirili varlık yatırımcıları için de işler pek iyi değil. Ekim 2023’ten bu yana, küresel para yöneticileri Fed’in faiz indiriminden cesaret alarak düşük ABD faiz oranlarının gelişmekte olan ülkelerdeki yerel para birimindeki tahvillerin daha iyi performans göstereceğine dair bahse girdi.
Bu pozisyon 2 şekilde ters tepti. Birincisi, pek çok gelişmekte olan piyasa, ısrarcı enflasyon korkularının yanı sıra Trump’ın tarife planları gibi yeni tehditler nedeniyle parasal gevşeme döngülerini başlatamadı veya sürdüremedi. İkincisi, yerel tahviller gelişmiş piyasalardaki daha güvenli varlıkların gerisinde kaldı.
Yerel para birimindeki gelişmekte olan ülkelerin devlet tahvilleri, onları takip eden Bloomberg endeksine göre bu yıl yalnızca yüzde 2,4 getiri sağladı ve yüzde 8 getiri sağlayan ABD kurumsal yüksek getirili tahvilleri gibi alternatif sabit getirili varlıkların yanında sönük kaldı. GOP için tek parlak nokta, bu yıl yatırımcılara yüzde 6,6 kazandıran dolar cinsinden tahvillerdi. Ancak ileriye baktığımızda, spreadlerin halihazırda tarihi ortalamaların oldukça altına düştüğü ve Gelişmekte Olan Ülkelerin son on yılda biriken 29 trilyon ABD doları tutarındaki borcun faiz ödemelerinde darboğazlarla karşı karşıya kaldığı görülüyor.
Trump’ın tarife tehdidi ufukta görünüyor
JPMorgan küresel makro araştırma direktörü Luis Oganes, Fed’in Eylül ayında kesintiye başlamasıyla gelişmekte olan ülkelere yönelik fonlardan üç yıldır devam eden çıkışların sona ermesine yönelik umutların arttığını söyledi. Ancak Kasım ayında Trump’ın seçilmesiyle bu durum sona erdi. Bank of America’nın EPFR Global (Emerging Portfolio Fund Research, Inc.) verilerine dayandırdığı rapora göre, bu yıl şu ana kadar gelişmekte olan ülkeler özel tahvil fonlarından 23 milyar ABD doları tutarında çıkış kaydedildi.
Oganes, “2025’in gelişmekte olan piyasalara sermaye akışının geri dönüşü olacağını umuyorduk, ancak bu belirsizlik göz önüne alındığında, Fed kesintiye başlasa bile bu pek mümkün değil” dedi. Şimdi, “Gelişmelere adanmış fonlardan çıkış bekliyoruz.” Bunları geri getirmek için “Fed’in kesintileri yeterli olmayacak” diye ekledi.
Kaynak: For emerging markets, ‘better luck next year’ is a hard sell, Bloomberg