Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avro Bölgesi PMI: Durgunluk devam ediyor

Dolayısıyla, Kızıldeniz sorunlarının haberlerde öne çıkmasına rağmen, enflasyon endişeleri şu anda ilginç bir şekilde mallardan çok hizmetlerden kaynaklanıyor.

Avro Bölgesi PMI: Durgunluk devam ediyor

Avro Bölgesi Ocak ayı bileşik PMI değerinin 47.6’dan 47.9’a yükselmesi temkinli bir şekilde dibe vurma işaretleri gösterse de hala daralmaya işaret ediyor.

Ayrıca Fransa ve Almanya’da PMI değerlerinin gerilediğini ve bileşik PMI değerindeki artışın daha küçük ülkelere bağlı olduğunu izliyoruz.

S&P Global tarafında yapılan ön ankete göre, Almanya’nın ekonomik gerilemesi imalat sektörünün toparlanma çabalarına rağmen hem de hizmet faaliyetlerinin daha da kötüleşmesi ile hızlandı. KS&P Global tarafından derlenen HCOB Almanya Flash Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayındaki 47,4 seviyesinden Ocak ayında 47,1’e gerileyerek art arda yedinci ayda da düşüş gösterdi. Ekonomistler ise bileşik PMI’nın 47,8 olmasını bekliyorlardı. Hizmet sektörü PMI Ocak ayında, Aralık ayındaki 49,3 seviyesinden 47,6 ile son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek analistlerin 49,5 olan tahminlerinin altında kaldı. İmalat PMI Aralık ayında 43.3’ten 45.4’e yükselerek analistlerin 43.7’lik beklentilerinin üzerine çıktı, ancak 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak hala daralmaya işaret etti.

S&P Global ve HCOB tarafından ankete göre, Fransa’nın hizmet sektöründeki faaliyet Eylül ayından bu yana en keskin hızda düştü. Hizmet sektörü aktivitesi son 8 aydır düşüyor. S&P Global tarafından derlenen HCOB Fransa flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında 45,0 puan ile 45,4 puanlık beklentinin altında kaldı. Ocak ayında imalat PMI ise 42,5 puan olan beklentileri aşarak 43,2 puana toparlandı ancak, 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalmayı sürdürerek daralmaya işaret etti. Hizmet ve imalat sektörlerinden gelen verileri birleştiren ayrı bileşik PMI da 44.2 ile son dört ayın en düşük değerini aldı. Beklenti, Aralık ayındaki 44,8 puandan 45,2 puana yükseleceği yönündeydi.

İmalat fiyat baskıları Kızıldeniz’deki aksaklıklara rağmen ılımlı seyretmeye devam ederken, hizmet sektörü girdi maliyetlerinde yeni bir hızlanmaya işaret etmekte.

Açıklanan veriler Avro Bölgesi ekonomisinin geniş çaplı bir durgunluk içinde olduğunu ve enflasyona yönelik risklerin Haziran ayından önce bir ECB faiz indirimi beklemek için yeterince küçük olmadığını göstermekte.

Yeni siparişler son aylara kıyasla daha yavaş bir hızda düşmüş olsa da, Avro Bölgesi mal ve hizmet talebindeki düşüşten etkilenmeye devam etmekte. Mevcut üretim ve faaliyetlerin son aylara kıyasla daha zayıf olması, Ocak ayının hala daralan üretimle başladığını gösteriyor. Siparişlerdeki daralma hızının yavaşlaması yine de bir dibe vuruş yaşandığına işaret ediyor. Bunun ilk çeyrekte pozitif GSYH büyümesi göstermeye yetip yetmeyeceği Şubat ve Mart aylarına bağlı. Her halükarda, GSYH büyümesi sıfıra o kadar yakın ki, mevcut ortamı yine de geniş durgunluk olarak nitelendirmek doğru olur.

PMI, enflasyona ilişkin bazı endişeleri yansıtıyor. Talep cansız kalmaya devam etse de, tüketicilere aktarılan yüksek ücret maliyetleri nedeniyle hizmet maliyet baskıları yeniden artıyor. Mal tarafındaki maliyet baskıları ise Kızıldeniz’deki aksaklıklara rağmen enerji fiyatlarındaki düşüş eğilimi ve genel olarak talebin zayıf kalması nedeniyle düşük seyretmekte. Bu da ankete göre mal enflasyonunun düşüş eğilimini sürdürdüğü anlamına geliyor. Dolayısıyla, Kızıldeniz sorunlarının haberlerde öne çıkmasına rağmen, enflasyon endişeleri şu anda ilginç bir şekilde mallardan çok hizmetlerden kaynaklanıyor.

PMI detaylarında ECB için enflasyon riski devam ediyor.  Bu da hazirandan önce faiz indirimleri beklentilerinin gerçekçi olmadığını gösteriyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler