Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ:  Çin hisselerinde kayıp $6.3 trilyon; satış dalgası tüm ekonomiyi sarsıyor

Bir bakıma Xi Jinping kendi ekonomik düzenini geliştirmek istiyor. Batı'nın yaptığı, parayı tüketicilere israf etmek ve uzun vadeli getirisi olmayan şeyleri harcamak gibi bir hataya düşmekten kaçınmaya çalışıyor.

ANALİZ:  Çin hisselerinde kayıp $6.3 trilyon; satış dalgası tüm ekonomiyi sarsıyor

Çin hisse senetleri, Hong Kong’da kote ana kara şirketleri hisse endeksinin, yıl boyunca küresel hisse senedi endeksi sıralamasında en alt sıralarda yer almasıyla, bir kasvetli haftayı daha tamamladı.  Pazartesi sabahı Hang Seng %1.3, Şangay Borsası ise %0.75 değer yitirerek  haftaya başladı.    Çin ekonomisinde deflasyon ve konut-inşaat krizi riski yükselirken, Beijing’den umutla beklenen dev mali destek paketinin gündemde olmadığı kaygıları satışları paniğe çeviriyor.

 

Zirveden dibe $6.3 trilyon  buharlaştı

Hang Seng Çin Şirketler Endeksi 2024’te zaten %11 kayıp yaşadı. Dört yıllık rekor bir kayıp serisinin ardından gelen çöküş, aktif para yöneticilerinden pasif fonlara kadar herkesin dünyanın ikinci en büyük endeksine sırt çevirdiği izlenimini güçlendiriyor.

Toplamda, 2021’de ulaşılan zirveden bu yana Çin ve Hong Kong hisse senetlerinin piyasa değerinden yaklaşık 6,3 trilyon dolar silindi. Bu kayıplar Beijing’in yatırımcı güvenindeki düşüşü durdurmaya çalışırken karşılaştığı zorlukların altını çiziyor. Yetkililer, zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için büyük mali teşviklerin kullanılması yönündeki analizleri reddettikçe,  traderlar işlerin ne zaman düzeleceğini değil, düzelip düzelmeyeceğini merak etmeye başladı.

Satış dalgası yuan ve  türevlere yayılıyor

Çin varlıklarında yeni yılda yaşanan satışlar çoğunlukla hisse senetlerinde yoğunlaşırken, devam eden yabancı çıkışları para birimi üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artıracak. Offshore yuan dolar karşı, 2023’te neredeyse %3 düştükten sonra bu yıl %1’den fazla zayıfladı.

Gama Asset Management SA küresel makro portföy yöneticisi Rajeev De Mello, “Yuan, ticaret ortaklarının para birimleri sepeti karşısında zayıflayabilir ve bu da yabancı yatırımcılar için tahvil performansının çoğunu silip götürebilir” dedi. “Politika faizlerinin sürekli şekilde artırıldığı Brezilya ve Meksika’nın öne çıktığını düşünüyorum.  Enflasyonun düştüğü ülkelerin yerel para cinsinden tahvillerini ve para birimlerini tercih ediyorum” dedi.

Abrdn Plc’de Asya sabit gelirli yatırım direktörü Edmund Goh, “Bu noktada Çin tahvillerinde ağırlığı azalttık, bunun nedeni Hindistan ve Endonezya gibi piyasalarda getirilerin daha yüksek olması. Kore tahvilleri de mevcut seviyelerden daha fazla yukarı yönlü hareket edebilir” dedi.

Piyasayı sarsan rüzgarlar herke tarafından biliniyor: Çin’in emlak sektörü sorunlu bir nokta olmaya devam ediyor ve deflasyonist baskılar artıyor. Beijing ile Washington arasında uzun süredir devam eden çekişme, bu yılın sonlarında yapılacak ABD seçimleriyle birlikte yeni bir aşamaya taşınabilir.

 

Beijing sorunları biliyor, niye müdahale etmiyor?

Son günlerde, ABD faiz oranlarının gidişatına ilişkin belirsizlikler ve Çin yerel hisse senedi türevlerinin yakın zamanda sert satış yemesi tehdidi, yatırımcıların endişelerini artırdı.

Analistler güven  eksikliğini gidermek için neden hanelere mali destek sağlanmadığı konusunda bölünmüş durumda. Ağustos ayında yayınlanan bir araştırma notunda, Rhodium Group analistlerinden Logan Wright, Çin’in mali teşvik sağlama becerisinin fazlasıyla abartıldığını savundu. Yakın zamanda yapılan bir telefon görüşmesinde Wright,  Beijing’in bütçü araçlarının “genel olarak anlaşıldığından çok daha zayıf” olduğunu söyledi. “Sorun şu ki Çin, yatırım odaklı büyüme modelinin dışında çok fazla vergi toplayamıyor” diye ekledi. Beijing, borç yükümlülüklerine boğulmuş durumda. Sağlam bir vergi kaynağı yaratma mekanizması olmadan, bir zamanlar sahip olduğu nakit bazukaya sahip değil.

 

Sorun ideolojik olabilir mi?

Bir başka Çin uzmanı Yao Business Insider’a  “Mali teşvik eksikliğinin ideolojik nedenleri olduğu sonucuna vardım” dedi. “Bir bakıma Xi Jinping kendi ekonomik düzenini geliştirmek istiyor. Batı’nın yaptığı, parayı tüketicilere israf etmek ve uzun vadeli getirisi olmayan şeyleri harcamak gibi bir hataya düşmekten kaçınmaya çalışıyor. Bu açıdan hanelere nakit desteği gibi konut-inşaat krizini çözmeye aday, fakat uzun vadeli sosyal getirisi olmayan icraatlardan kaçınıyor.”

 

Bloomberg, Business Insider, ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler