Dünya Ekonomisi
Almanya’da fabrika siparişleri yıl sonunda beklenmedik şekilde arttı
Bundesbank, dış siparişlerdeki düşüşün devam etmesi ve tüketicilerin temkinli davranması nedeniyle 2024 yılının ilk üç ayında üretimin "en iyi ihtimalle durgunlaşmasını" bekliyor. Ifo enstitüsünün duyarlılık endeksi de toparlanmanın hala çok uzak olduğuna işaret ediyor.
Almanya’da fabrika siparişleri beklenmedik bir şekilde artarak Avrupa’nın en büyük ekonomisi sanayi sektöründe daralmayla boğuşurken küçük bir toparlanmaya işaret etti.
Salı günü açıklanan veriler, Aralık ayında bir önceki aya göre talepte %8,9’luk bir artış olduğunu gösterdi. Destatis, ekonomistlerin %0,2’lik medyan düşüş tahminine meydan okuyan bu sıçramanın, büyük siparişler sayesinde gerçekleştiğini söyledi.
Yılın son çeyreğine ilişkin daha az değişkenlik gösteren üç aylık okuma, bir önceki döneme göre %0,1’lik bir artış gösterdi. 2023 yılının tamamı için fabrika siparişleri %5,9 oranında geriledi.
“Bantleon varlık yöneticisi ekonomist Joerg Angele, “Aralık ayında siparişlerdeki büyük artış, Alman imalat sektöründeki gerçek durumu gizleyemez” dedi. “Alman ekonomisinin bel kemiği olan otomotiv endüstrisi ve makine mühendisliği siparişlerindeki çöküş özellikle endişe verici. Bu nedenle üretim beklentileri öngörülebilir gelecekte zayıf kalmaya devam edecek.”
Almanya, enerji krizi ve zayıf küresel talebin neden olduğu sanayi sektöründeki daralmadan kurtulmaya çalışıyor. Gayri safi yurtiçi hasıla geçen yılın son çeyreğinde %0,3 oranında daraldı ve ülke resesyondan kurtulmuş olsa da görünüm iç açıcı değil.
Bundesbank, dış siparişlerdeki düşüşün devam etmesi ve tüketicilerin temkinli davranması nedeniyle 2024 yılının ilk üç ayında üretimin “en iyi ihtimalle durgunlaşmasını” bekliyor. Ifo enstitüsünün duyarlılık endeksi de toparlanmanın hala çok uzak olduğuna işaret ediyor.
Enflasyon ve istihdama ilişkin veriler ise daha olumluydu. Tüketici fiyatlarındaki artış Ocak ayında beklenenden daha fazla yavaşlayarak %3,1’e geriledi ve işsizlik oranındaki düşüş işgücü piyasasının dayanıklılığının altını çizdi.
Ancak parlamento 2024 yılı için bütçe anlaşmazlığını çözen bir tasarıyı kabul ederken, gelecek yılın finans planı hala askıda. Başka yerlerde ise grev yapan havaalanı çalışanları ve protesto gösterisi yapan çiftçiler nedeniyle uzun süredir bir kaos yaşanıyor.
Pazartesi günü Frankfurt’ta düzenlenen bir Bloomberg etkinliğinde konuşan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, ülkesinin üretimi artırmadaki başarısızlığı nedeniyle sorunların arttığını söyledi.
“Artık rekabetçi değiliz” dedi. “Büyüme olmadığı için daha da fakirleşiyoruz. Geriye düşüyoruz.”