Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Alman ekonomisinde toparlanma çok cılız

Almanya’ya ilişkin son güven göstergeleri, yılın başındaki konjonktürel dibe vuruşun ardından Alman ekonomisinde hala çok cansız bir toparlanmaya işaret ediyor.…

Alman ekonomisinde toparlanma çok cılız

Almanya’ya ilişkin son güven göstergeleri, yılın başındaki konjonktürel dibe vuruşun ardından Alman ekonomisinde hala çok cansız bir toparlanmaya işaret ediyor. Almanya’nın en önemli öncü göstergesi olan Ifo endeksi Mayıs ayında 89,3 iken Haziran ayında 88,6’ya geriledi. Yılın başında art arda yaşanan üç artışın ardından iş dünyası güveninin yeniden zayıflaması, konjonktürel dibe vuruşun ardından otomatik olarak güçlü bir toparlanmanın gelmeyeceğini gösteriyor. Bugünkü Ifo endeksindeki zayıflama sadece beklentilerdeki düşüşten kaynaklanırken, mevcut değerlendirme bileşeni düşük bir seviyede de olsa değişmedi.

İyimserler için gerçeklik kontrolü

Yılın başındaki iyimserlik yerini gerçekçiliğe bıraktı. Son PMI ve Ifo verileri, Alman ekonomisinin hala daha fazla ivme kazanmakta zorlandığını gösterdi. Özellikle Cuma günü imalat PMI endeksinde yaşanan keskin düşüş, Alman sanayisinin hala pek de umut verici olmayan durumunun altını çizdi. Aslında, yılın başından bu yana hepimizin umut ettiği stok döngüsünün dönüşü hala gerçekleşmedi.

Aslında, stok seviyeleri birkaç aydır yüksek seviyelerde sabit kaldı ve sipariş defterleri oldukça zayıfladı. Daha da endişe verici olanı, zayıflığın sanayinin ötesine geçmesidir. Güçlü nominal ücret artışına ve bir miktar iyileşen tüketici güvenine rağmen, özel tüketim henüz bir büyüme faktörü olarak ortaya çıkmamıştır. Sonuç olarak, Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte ivme kazanması şu anda pek olası görünmüyor.

Bu yıl güçlü bir toparlanma olasılığı düşük

İleriye baktığımızda, bugünkü soğuk duşa rağmen, Alman ekonomisinin yaz ayları boyunca bir miktar ivme kazanması bekleniyor. Düşündüğümüzden biraz daha uzun sürecek olsa da, güçlü ücret artışı özel tüketimde temkinli bir toparlanmayı desteklemeli ve hatta stok döngüsü kademeli olarak olumluya dönmeye başlamalı. Ancak son açıklanan veriler, Alman ekonomisinin süregelen zorluklarla başa çıkmasının kolay olmayacağını bir kez daha vurgulamıştır. Giderek artan iflaslar ve münferit şirketlerden gelen yeniden yapılandırma açıklamaları bu yıl da işgücü piyasası üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmaya devam ediyor. Ayrıca, şu anda hükümetin bütçe müzakerelerinden kaynaklanan politika belirsizliği ve ekonominin bilinen yapısal zayıflıkları, herhangi bir toparlanmanın hızını sınırlayacaktır. Bu yıl için güçlü bir toparlanma olasılığı oldukça düşük.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler