Dünya Ekonomisi
Akbank Ekonomik Araştırmalar: Ekonomide bugün
ABD hisse senedi piyasaları, güne haftalık işsizlik maaşı başvurularının önceki hafta ve piyasa beklentilerinin üzerinde artış göstermesinin etkisiyle pozitif bir…
ABD hisse senedi piyasaları, güne haftalık işsizlik maaşı başvurularının önceki hafta ve piyasa beklentilerinin üzerinde artış göstermesinin etkisiyle pozitif bir başlangıç yaptı. İşgücü piyasasındaki bozulmanın Fed’in faiz indirim ihtimalini artıracağını düşünen piyasalar, San Francisco Fed Başkanı Daly’nin enflasyonda geride kalan son 3 ayın gelecek aylar için önemli ölçüde belirsizlik yarattığını ve bu sebeple enflasyonla mücadelede yolun engebeli olduğunu söylemesi sonrası hafif satışlar gördü.
Daha sonrasında alışların devam etmesiyle S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,5 ve %0,3 değer kazancıyla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, BoE’nin faizleri %5,25’te sabit bırakmasına rağmen faiz indirilmesine yönelik oy kullananların sayısının 2’ye yükselmesi ve karar sonrası Başkan Bailey’nin BoE’nin faizleri piyasanın beklediğinden daha fazla indirme ihtimali olduğunu ancak bunun verilerdeki gelişmelere göre değişebileceğini belirtmesiyle genel olarak alıcılı seyretti.
Bailey ayrıca ABD ve İngiltere’deki enflasyon dinamiklerinin birbirinden farklı olduğunu da belirtti. Endeksler günü genel olarak -%0,9 ilâ +%1,0 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında, 30 yıllık tahvil ihalesine gelen talebin güçlü olmasının (karşılama oranı: 2,41x, önceki ihale: 2,37x) ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının etkisiyle alıcılı bir seyir hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,82’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %4,45’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -34bps’ten -36bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -89bps’ten -94bps’e geldi.
Dolar endeksi %0,3 düşüşle 105,2 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, başlıca merkez bankalarının faiz indirim ihtimallerinde görülen artışın, sıkı finansal koşulları gevşeteceği ve ekonomik aktiviteyi destekleyeceğine yönelik beklentilerle günü %0,4 artışla 83,9$/bbl seviyesinde tamamladı. Altının ons fiyatı, DXY ve 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen geri çekilmenin desteğiyle nisan ortalarından beri en yüksek günlük artışla (%1,6) 2346$/ons seviyesinde.
ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 4 Mayıs’ta sona eren hafta da 231 bin ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken (beklenti: 212 bin, önceki hafta: 209 bin), dört haftalık hareketli orta lama 215.000’e yükseldi.
Devam eden başvurular 27 Nisan’da sona eren haftada hafif bir artışla 1,79 milyon olarak gerçekleşti. Sigortalı işsizlik oranı %1,2’de sabit kaldı. ABD’de bugün Michigan Ünv. Tüketici güven endeksi mayıs ayı öncü verisi açıklanacak.
İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faiz oranını beklentilere paralel olarak %5,25 seviyesinde sabit bıraktı. Para Politikası Kurulu’nun yedi üyesi faizlerin sabit tutulması yönünde, iki üye ise 25 baz puanlık indirim yönünde oy kullandı.
BoE, enflasyonun yakın vadede %2’lik hedefe yaklaşması, ancak enerji kaynaklı baz etkilerinin ortadan kalkması nedeniyle bu yılın ikinci yarısında hafif bir artışla %2,5 civarına yükselmesi bekleniyor. Brezilya Merkez Bankası politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak 25 baz puan indirerek %10,50’ye çekti. Böylece Ağustos ayından bu yana toplam indirim 325 baz puana ulaştı.
Yurt içinde TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %36’dan %38’e yükseltirken, 2025 ve 2026 sonu tahminlerini sırasıyla %14 ve %9’da sabit tuttu. Tahmin etrafındaki belirsizlik aralığı 2024 yılsonu için %34-%42 olarak belirlenirken, 2025 için %7-%21 olarak korundu. TL cinsi ithalat fiyatları ile yönetilen/yönlendirilen fiyatlara ilişkin varsayım değişiklikleri tahminlere 0,2’şer puan aşağı yönlü, gıda varsayımındaki değişiklik ise 0,2 puan yukarı yönlü katkı yaptı. Çıktı açığı tahminleri yukarı yönlü revize edildi.
Yurt içinde bugün mart ayı sanayi üretimi (SÜE) ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. SÜE, mevsim ve takvim etkilerinden a rındırılmış (m.a.) ola rak şubatta aylık bazda %3,2 artmıştı. Öncü göstergelerden, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) martta sınırlı düşüşle 50 eşik seviyesinde gerçekleşti. RKGE, mevsimsellikten arındırılmış olarak dört aylık düşüşün ardından martta 1,5 puan arttı. Kapasite Kullanım Oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 0,2 puan artışla %77,2’ye yükseldi.