Dünya Ekonomisi
Ağustos ayında yükselen piyasa büyümesi yavaşlarken fiyat baskıları azaldı
S&P Global’in PMI anketlerine göre, gelişmekte olan piyasa ekonomik büyümesi 2024’ün üçüncü çeyreğinin ortasında yavaşladı, ancak hem imalat hem de…
S&P Global’in PMI anketlerine göre, gelişmekte olan piyasa ekonomik büyümesi 2024’ün üçüncü çeyreğinin ortasında yavaşladı, ancak hem imalat hem de hizmet sektörü genişlemeye devam ettiği için gelişmiş piyasalara kıyasla nispeten daha geniş tabanlı kaldı.
Bununla birlikte, özellikle ticaret koşullarının 2024 yılında ilk kez kötüleşmesi nedeniyle imalat üretimindeki genişlemenin yavaşlaması izlenmeye değer. Bu arada, düşen girdi maliyeti ve çıktı enflasyon oranlarıyla gözlemlenen fiyat baskısının hafiflemesi, ABD’de Fed kesintilerinin başlaması beklenirken gelişmekte olan piyasa merkez bankalarına faizleri düşürmek için alan sağlamakta.
Gelişmekte olan piyasalarda büyüme Ağustos ayında da gelişmiş piyasaların gerisinde kaldı S&P Global tarafından küresel çapta derlenen PMI anketleri, gelişmekte olan piyasalarda üretim artış hızının art arda üçüncü ayda da yavaşladığını ve Ekim 2023’ten bu yana görülen en düşük hızda gerçekleştiğini ortaya koydu.
GSYİH ağırlıklı Gelişmekte Olan Piyasa PMI Üretim Endeksi Temmuz ayındaki 52,4 seviyesinden Ağustos ayında 52,1’e geriledi. Bu, Ocak 2023’te başlayan büyüme serisini uzattı.
Gelişmiş piyasalarla karşılaştırıldığında, bu, gelişmekte olan piyasanın genişleme hızının gelişmiş dünyanın gerisinde kaldığı üst üste ikinci aya işaret etti. Gelişmekte olan piyasalar en son Mayıs 2022’de gelişmiş ekonomilerin en azından mevcut ölçüde altında performans göstermişti.
Bununla birlikte, gelişmekte olan piyasalardaki büyüme gelişmiş piyasalara kıyasla daha geniş tabanlı olmaya devam etmiştir. Ağustos 2024 itibariyle üretim hem imalat hem de hizmet sektörlerinde art arda yirminci ay boyunca artmaya devam etmiştir. Buna karşılık, gelişmiş piyasa faaliyetlerindeki genişleme üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken, imalat üretimi Ocak ayından bu yana en hızlı şekilde düşerken tamamen hizmet sektöründeki gelişmelerden kaynaklandı.
Hindistan başlıca yükselen piyasa ekonomileri arasında büyümeye öncülük ediyor
Dört büyük yükselen piyasa ekonomisinin koşullarına bakıldığında, Hindistan Ağustos ayında da değişmeyen genişleme oranıyla büyümeye öncülük etmeye devam etti. Bununla birlikte, burada da hizmetler sektörü daha yüksek büyüme oranına sahip sektör olarak imalat sektörünün yerini aldı. Hizmet faaliyetlerindeki daha hızlı genişleme, Hindistan’da Ocak ayından bu yana imalat üretimindeki en yavaş artışı telafi etti.
Özellikle Hindistan’ın imalat sektöründeki iş iyimserliği de rekabet baskıları ve enflasyona ilişkin endişeler nedeniyle Nisan 2023’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyerek azaldı. Hindistan’ı Ağustos ayında ılımlı büyüme oranları kaydeden Brezilya ve Rusya takip etti. Brezilya’da Ağustos ayında imalat üretiminde bu yılın ilk düşüşü yaşandı ve bu da 2024’ün üçüncü çeyreğinin ortasında büyümenin tek ayağının hizmetler olduğu anlamına geliyordu. Bu arada Çin anakarasında da genişleme oranı değişmedi, ancak burada imalat üretimindeki marjinal bir iyileşme, daha yumuşak hizmet faaliyeti büyümesini telafi etmeye yardımcı oldu.
Gelişmekte olan piyasa imalat sektörü koşulları mercek altında
Hizmet büyümesi gelişmekte olan piyasalar için nispeten sağlam kalırken, imalat üretimindeki genişlemenin yavaşlaması izlenmeye değer bir eğilim. İmalat üretimindeki son on ayın en yumuşak artışı, yeni mal siparişlerindeki yalnızca marjinal bir artışla desteklenmektedir; bu son artış aynı zamanda sektör faaliyeti için ileriye dönük özellikler sağlama eğiliminde. Temmuz ayından itibaren hızlanmasına rağmen, gelişmekte olan piyasa imalat siparişlerinin artış hızı, mevcut 13 aylık büyüme dizisindeki en düşük oranlardan biri oldu.
Daha da önemlisi, ihracat mal siparişleri bu yıl ilk kez düştü. Arz kısıtlamaları ihracat performansının düşmesinde yine rol oynasa da, Ağustos PMI bulguları imalatçılar arasındaki stoksuzluğun Ağustos ayında da devam etmesiyle talep koşullarının zayıfladığını gösterdi. Ayrıca, küresel imalatçılar arasındaki güven seviyeleri, hizmet sektöründe gözlenen iyileşmelerin aksine, son anket döneminde kötüleşti. Neyse ki, gelişmekte olan piyasa malları üreticileri Temmuz ayındaki güven seviyesini genel olarak korumuş olup, özellikle gelişmiş ülkelerde bekleyen faiz indirimlerinin önümüzdeki aylarda daha fazla güven aşılayacağı açıktır.
Satış fiyatları enflasyonu 15 ayın en düşük seviyesinde
ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz oranlarını yakın zamanda düşürmesi beklenirken, odak noktası gelişmekte olan piyasa alanındaki diğer potansiyel hareketlerdir. Enflasyona ilişkin ipuçları için PMI fiyat göstergelerine dönecek olursak, en son Ağustos verileri fiyat baskılarının son anket döneminde yumuşadığını gösterdi. Ortalama satış fiyatları, hem gelişmekte olan piyasa üreticileri hem de hizmet sağlayıcıların ücretleri daha az hızlı artırmasıyla Mayıs 2023’ten bu yana en yavaş hızda arttı. Bu durum, hizmet ücretlerinin Nisan 2022’den bu yana ilk kez düştüğü Japonya hariç Asya bölgesinde de açıkça görüldü.
Girdi maliyet enflasyonunun son dört ayın en düşük seviyesine gerilediğini gördüğümüz Ağustos ayında, gelişmekte olan piyasa satış fiyatları enflasyonundaki yavaşlama girdi maliyetlerindeki artışın yavaşlamasıyla desteklendi. Bununla birlikte, hizmet sektörü girdi fiyat enflasyonu art arda ikinci ayda da yükselirken, enflasyon oranı tarihsel ortalamanın altında kalmaya devam etti. Büyük resim, Fed faiz indirim döngüsüne girerken gelişmekte olan piyasa merkez bankaları için manevra alanı kalıp kalmadığı sorusuna yanıt veriyor, ancak gelişmekte olan piyasa büyüme koşullarının şu anda bölgedeki merkez bankalarını büyük gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları ile hızlı bir şekilde adım atmaya zorlayacak bir duruma henüz kötüleşmediği görülüyor.