Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi istihdam verisi sonrası ağustostan bu yana ilk kez yüzde 4’e ulaştı

Önemli ABD Hazine tahvil getirileri, çok güçlü gelen istihdam raporunun yatırımcıları para politikası görünümünü yeniden değerlendirmeye zorlamasının ardından Ağustos ayından…

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi istihdam verisi sonrası ağustostan bu yana ilk kez yüzde 4’e ulaştı

Önemli ABD Hazine tahvil getirileri, çok güçlü gelen istihdam raporunun yatırımcıları para politikası görünümünü yeniden değerlendirmeye zorlamasının ardından Ağustos ayından bu yana görülmeyen bir seviye olan %4’e geri döndü.

Tahviller Pazartesi günü düştü ve şaşırtıcı derecede güçlü Eylül ayı istihdam verilerinin Federal Rezerv’in faiz oranlarında bir başka büyük indirim şansını azaltmasının ardından geçen hafta sonundaki düşüşü genişletti. 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan artışla %4,01’e yükselirken, iki yıllık tahvil getirisi sekiz baz puan artışla %4’e çıktı.

Hareketler Fed’in bir sonraki hamlesine ilişkin şüpheleri yansıtıyor. Swaplar artık Fed’in Kasım ayındaki bir sonraki kararı için 25 baz puanlık bir indirimi tam olarak fiyatlamıyor ve 1 Ağustos’tan bu yana ilk kez yıl sonuna kadar 50 baz puandan daha az indirim ima ediliyor.

George Cole’un da aralarında bulunduğu Goldman Sachs Group Inc. stratejistleri bir notta, “Getirilerin yükselmesini bekliyorduk ancak biraz kademeli bir ayarlama öngörüyorduk,” diye yazdı. “Eylül ayı istihdam raporundaki güçlülüğün boyutu, politika kısıtlamasının kapsamı ve buna bağlı olarak Fed kesintilerinin olası derinliği üzerine yenilenen tartışmalarla birlikte bu süreci hızlandırmış olabilir.”

Avrupa tahvilleri ABD Hazine tahvillerindeki düşüşü takip etti. Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi dört baz puanlık artışla son bir ayın en yüksek seviyesi olan %2,25’e çıkarken, İngiltere’nin eşdeğeri altı baz puanlık artışla %4,19’a yükseldi. Tahvil Yatırımcıları İstihdam Sürprizinin Ardından ‘İniş Yok’ Diye Hazırlanıyor Cuma günkü istihdam verilerinin ardından yaşanan satış dalgası, yatırımcıları ekonomiye ve Fed politikasına ilişkin beklentilerini birçok kez yeniden ayarlamaya zorlayan bir yılın son dönemeci oldu.

ABD hizmet faaliyetleri de geçen hafta yatırımcıları hazırlıksız yakalayarak tüm tahminleri aştı ve ekonominin korkulandan daha hızlı kötüleştiğine dair teorilere daha fazla şüphe düşürdü. Para politikasına daha duyarlı olan daha kısa vadeli ABD Hazine tahvillerindeki düşük performans, getiri eğrisinin önemli bir bölümünü bir kez daha tersine dönmenin eşiğine getirdi. Tarihsel olarak tahvil getiri eğrileri yukarı doğru eğimlidir ve daha uzun vadeli tahviller daha yüksek getiri öder; bu norm Fed’in faizleri agresif bir şekilde artırmasıyla neredeyse iki yıl boyunca bozuldu. Eğri geçen ay normalleşmeye başladı ve iki yıllık getiriler 10 yıllıkların altına geriledi.

Yatırımcılar, faizlerin izleyeceği yol hakkında daha fazla ipucu için Fed politika yapıcılarının bir dizi konuşmasını bekliyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ve Fed Yönetim Kurulu üyesi Michele Bowman Pazartesi günü farklı etkinliklerde konuşacak.

Piyasa ayrıca bu haftanın ilerleyen günlerinde ABD enflasyon verilerini bekliyor. Tüketici fiyat endeksinin Eylül ayında son üç ayın en küçük artışı olan %0,1 yükseldiği görülüyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Eylül ayı faiz kararının yanı sıra yetkililer tarafından yayınlanan projeksiyonların yılın son iki toplantısında çeyrek puanlık faiz indirimlerine işaret ettiğini söyledi. TS Lombard Genel Müdürü Dario Perkins, “Enflasyonun tolere edilebilir seviyelere gelmesi için resesyona gerek yok, bu nedenle Fed gerçek bir ekonomik zayıflık beklemeden politikasını gevşetiyor,” dedi. “Şimdiye kadar herkes Fed’in faizleri önleyici olarak düşürdüğünü anlamış olmalı.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler