Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de açılan iş sayısı tahminlerin üzerinde geldi

ABD’de açılan iş sayısı, işgücü piyasasını soğutmayı amaçlayan yüksek faiz oranlarının etkisine rağmen Mayıs ayında hafif bir artışla 8,1 milyona…

ABD’de açılan iş sayısı tahminlerin üzerinde geldi

ABD’de açılan iş sayısı, işgücü piyasasını soğutmayı amaçlayan yüksek faiz oranlarının etkisine rağmen Mayıs ayında hafif bir artışla 8,1 milyona yükseldi.

 

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında açılan iş piyasa beklentilerinin üzerinde 8,14 milyon olarak gerçekleşti. Analistlerin beklentisi 7,9 milyona inileceği yönündeydi.

Boş pozisyonlar Nisan ayında 8,06 milyondan 7,92 milyona revize edildi. Böylece Şubat 2021’den bu yana ilk kez 8 milyonun altına inildi.

İşten çıkarmalar Nisan ayındaki 1,54 milyondan Mayıs ayında 1,65 milyona yükseldi.

ABD ekonomisi ve istihdam piyasası, Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını artırma süresince oldukça dirençli bir seyir izledi. Fed, gösterge faiz oranını 2022 ve 2023’te 11 kez artırarak 23 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Durgunluk beklentilerine meydan okuyan ABD ekonomisi büyümeye ve işverenler işe alımlara devam etti.

Ancak son zamanlarda ekonominin biraz ivme kaybettiğine dair işaretler var. İş fırsatları Mart 2022’de 12,2 milyona ulaştığından bu yana istikrarlı bir şekilde azaldı. Ancak iş piyasası hâlâ güçlü; her işsiz Amerikalı için 1,25 iş var.

Fed politika yapıcıları, sıcak iş piyasasını soğutmanın ve şirketler üzerindeki enflasyonu besleyebilecek ücretleri artırma baskısını azaltmanın nispeten zahmetsiz bir yolu olan daha düşük iş açılışlarını memnuniyetle karşılıyor.

Bu yılın Ocak ayından Mart ayına kadar ekonomi, yıllık sadece %1,4 oranında büyüyerek 2022 baharından bu yana en yavaş büyümeyi gerçekleştirdi. ABD ekonomik faaliyetinin yaklaşık %70’ini oluşturan tüketici harcamaları, daha da hızlı bir ilerleme kaydettikten sonra yalnızca %1,5 genişledi.

Piyasalar cuma günü tarım dışı istihdamda 190 bin artış bekliyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler